Valg af ski

Se årets mest populære ski hos SkatePro.dkSkiwear4u.dk | BlackSnow.dk | XXL.dk

Sådan vælger du de rigtige ski til alpint skiløb

Alpinski bliver stadig mere avancerede og gennem de senere år er køb af nye ski bestemt ikke blevet en nemmere opgave for almindelige danske skiløbere. Der findes i dag både “park ski”, “all mountain ski” og “off-piste ski”, der hver især har fordele og ulemper. Basalt set findes der ikke længere ski, som er entydigt gode. Du er nødt til at kende dine egne behov og ønsker, før du investerer i et par nye alpinski. Læs denne guide og undgå kostbare fejlkøb.

Hvilke ønsker har du til dine nye ski?

Vær bevidst om hvilken type skiløb du foretrækker – så er det nemmere at vælge de optimale ski.

 • Er du på jagt efter lækre carving-ski, der kan skære sig på kryds og tværs af brede pister?
 • Tilbringer du det meste af din skiferie i snow-parken?
 • Eller har du brug for et par brede off-piste ski til pudder-eventyr udenfor pisten?

Park ski

Hvis du elsker lege i halfpipen eller tiltrækkes af snowparkens største kickers, så har du brug for et par park ski.

Hvis bredden på dine ski er 75-95 centimeter, så har du sandsynligvis fået fat i et par park ski. Park ski er gode til leg i snowparken, men dårlige til pudder-skiløb.

Park ski / Twin tip

All mountain ski

Hvis du har brug for en god all-round ski, der primært skal køre på præparerede pister, men også skal kunne klare et hop eller en omgang pudder, så bør du investere i et par gode all mountain ski.

All mountain ski er normalt mellem 95 og 115 millimeter brede.

All mountain ski

Off-piste ski

Er du vild med det hvide pudder udenfor de afmærkede pister, så har du brug for 2 stk. brede off-piste ski, der kan give dig et svævende og optimalt flow i dit off-piste skiløb.

Hvis du står og kigger på ski, som er bredere end 115 millimeter, så er der ofte tale om off-piste ski.

Off-piste / free ride ski

Sidecut, Camber og Rocker?

Hvis du ikke er hardcore skiløber eller sælger i en skibutik, så er ord som “sidecut”, “camber” og “rocker” sandsynligvis ren volapyk for dig. Her får du lige en kort ordforklaring, så du ikke falder helt igennem, hvis du falder i snak med en skiekspert i stoleliften eller til afterski.

Sidecut

Siden carving-skienes markante indtog på pisterne for 10-15 år siden har de fleste ski været timeglas-formede med brede skispidser (og skiender) og et smallere stykke midt på skiene (det såkaldte “sidecut”).

Camber

CamberCamber er den traditionelle profil for både ski og snowboards. Når skiene ikke er belastede, vil ski med camber facon have en svag bue midtpå med luft under. Når skiløberens vægt presser skiene ned, vil vægten være nogenlunde jævnt fordelt i skienes længderetning. Det giver god kontrol i svingene og på præparerede pister.

Rocker

RockerRocker er det modsatte af camper. Rocker skis for- og bagender er svagt løftede i forhold til midten af skiene. Det giver mindre vægt på for- og bagski, hvilket normalt er en fordel i snowparken og altid i off-pisten. Ski med rocker kan enten være med “fullrocker”, “tiprocker” eller “tailrocker”.

Skal ski være hårde eller bløde?

Der er også stor forskel på, hvilke materialer de forskellige skimodeller er lavet af.

Tidligere var træ altid hovedingrediensen, når skidesigneren skulle finde på opskrifter til nye ski, men i dag har moderne ski ofte blot en kerne af træ, som på bedste sandwich-maner er pakket ind i et varieret mix af andre materialer som eksempelvis forstærket glasfiber og titanium.

Det kræver en doktorgrad i fysik at redegøre for de forskellige materialers effekt på dine skis hårdhed og dynamiske egenskaber, så du må ned i butikken eller ud på bjerget for at mærke skiene med egne fødder og hænder, før du kaster penge efter dem.

Som udgangspunkt bør nye og uerfarne skiløbere vælge en blød ski (som kræver mindst kraft, når skien skal bøjes sammen på midten), mens mere erfarne skiløbere ofte vil have større glæde af ski, der er stivere (hårdere) i skienes længderetning. Stive ski er mere stabile og “flapper” mindre i høj fart.

Du bør også holde øje med skienes vridningsstabilitet (kan bedst forklares, hvis du tænker på en vaskeklud, som vrides rundt om sin egen akse med begge hænder). For både nye og rutinerede skiløbere er ski med minimal vridning at foretrække, da det alt andet lige gør skiene nemmere at styre.

Hvor lange skal ski være?

I “gamle dage” var din højde og vægt nok til at afgøre, hvor lange dine ski skulle være, men de mange nye skityper har gjort valget mere kompliceret. Vi vover dog alligevel pelsen og giver dig et par tommelfingerregler i nedenstående skema.

Din vægtAnbefalet skilængde (sådan cirka)
Over 90 kg195 cm
78-90 kg185 cm
65-77 kg175 cm
55-64 kg165 cm
Under 54 kg155 cm

Hvis du er i tvivl om, hvilken længde ski du skal købe, så vælg som udgangspunkt de korte ski.

Træk 5-10 centimeter fra, hvis du vil have

 • Ski, som er lettere at styre
 • Ski, der er gode til korte sving
 • Ski, der vejer mindre
 • Ski, der egner sig godt til pukler
 • Ski, der er gode til lav hastighed

Læg 5-10 centimeter til, hvis du vil have

 • Ski, som er stabile i høj fart
 • Ski, der er gode til lange sving
 • Ski, der egner sig til aggressivt skiløb

Prøv altid dine nye ski før du køber

Uanset hvor bevidst du er omkring dit eget skiløb og dine skiønsker, og hvor kompetent sælgeren i din lokale skibutik er, bør du dog altid prøve dine nye ski FØR du svinger dankortet.

 • Eksempelvis kan du starte med blot at leje de ski, som du har forelsket dig i. Tag så først købsbeslutningen, når du har sikret dig, at kærligheden også overlevede den første tur på pisten. Ofte kan du få et afslag i købsprisen, der svarer til det beløb, som du betalte for at leje skiene. Husk dog, at du skal have nye ski og ikke et par, som allerede er blevet mishandlet på pisterne.
 • Du kan også aftale et midlertidigt skibytte med din skirejsefælle, hvis han eller hun har et par interessante ski spændt under skistøvlerne. Vær dog obs på, at bindingerne skal passe, både i støvlelængde og vægtindstilling, også selvom du kun laver et kortvarigt skibytte.
 • Hvis du er virkelig seriøs omkring dit indkøb af nyt legetøj til fødderne, så hold øje med skirejsebureauernes og skiproducenternes ski test uger, hvor en eller flere skiproducenter stiller hele sortimentet til rådighed til (ofte gratis) test. På skiproducenternes testture har du rig mulighed for at lave en grundig test af nye ski inden et eventuelt køb. Som tak får skiproducenternes skidesignere værdifuld feedback på deres nye kollektioner af ski.

Helt generelt kan det dog skrives, at når du først du har kørt en tur på et par gode ski, så er du sjældent i tvivl. Hvis fornemmelsen i din mave er god, så er det bare med at slå til.

Nedenfor får du en håndfuld links til populære danske skibutikker samt vores anbefalinger af gode ski til både nybegyndere og eksperter.

Danske skibutikker

Gode begynderski

Ski til øvede skiløbere

Hvis du gerne vil have nye skiferietips tilsendt hver måned, så tilmeld dig vores nyhedsbrev her.