Sälen

Forside » Sverige » Sälen

Panorama Sälen
Om Sälen | Pistekort | Lejligheder | Hoteller | Kør selv info | Billeder | Vejr og webcams

Pister: 111 pister / 82 km | Maksimal faldhøjde: 303 højdemeter (Lindvallen)

Begyndere: | Øvede: | Ekspert: | Off-piste: | Snesikkerhed: | Charme: | Afterski:

Rejsebureauer: Alltime Travel | FJÄLLFERIE | Norsk Rejsebureau | Skiferie.dk | Thinggaard | Snowtours

Den populære svenske skidestination Sälen tilbyder snesikkert, børnevenligt og billigt skiløb fordelt på fire skiområder:

  • Lindvallen/Högfjället (det mest børnevenlige af skiområderne i Sälen)
  • Tandådalen/Hundfjället (det største og mest varierede skiområde i Sälen)
  • Kläppen (længst mod syd og tættest på København)
  • Stöten (længst mod nord og tættest på Oslo)

De to største skiområder “Lindvallen/Högfjallet” og “Tandådalen/Hundfjället” drives begge af SkiStar og deler liftkort. Kläppen og Stöten har hver sit eget liftkort.

På disse sider finder du primært gode råd om skiferie i Lindvallen, Högfjället, Tandådalen og Hundfjället. Vi har endnu ikke besøgt Kläppen og Stöten.

Læs mere om lifter og pister i Sälen

Indkvartering i Sälen

Sälen Indkvartering
Sammenlignet med skiområder i andre store skiferielande som Østrig, Italien, Frankrig og Norge, er det billigt at overnatte i Sälen.

Selv i højsæsonen (omkring jul/nytår, i uge 7-10 og i påskedagene) er det muligt at finde god og billig indkvartering tæt på pister og lifter.

De fleste skigæster i Sälen overnatter i lejligheder eller hytter.

Udvalget af hoteller i Sälen er begrænset til en håndfuld, hvoraf Sälens Högfjällshotell er det klart største og mest populære hotel.

Hvis du tager børn eller nybegyndere med på skiferie i Sälen, er det oplagt at vælge indkvartering i hytte eller lejlighed nær Lindvallens børnevenlige pister og lifter.

Børnefamilier, der gerne vil på skiferie i Sälen, bor allerbedst i en lejlighed i SkiStar Lodge Experium Lindvallen, tæt på skiløb, og under samme tag som badelandet og det store udvalg af butikker og restauranter.

Familier med større børn og grupper uden børn, kan med fordel booke indkvartering nær Hundfjället eller i Tandådalen, hvor skiløbet er mere varieret og udfordrende.

Læs vores anbefalinger af fire lejligheder og tre hoteller i Sälen.

Mad og drikke i Sälen

Maden i Sälen er både billigere og bedre end på norske skisportssteder som Trysil og Hafjell, der ligger blot et par timers kørsel væk.

Under vores eget besøg i Sälen, jagtede vi dog ikke kulinariske oplevelser, men i stedet familievenlig mad i en acceptabel kvalitet og uden for lang ventetid.

Med det udgangspunkt, får du her tre anbefalinger af spisesteder i Sälen (Lindvallen).

Majkens Sylta

Ligger på 1.sal i Experium i Lindvallen.

Sälen Majkens Sylta

Majkens Sylta er en uformel og hyggelig restaurant, som ligger på 1. sal i den store Experium-bygning i Lindvallen.

Her kan to voksne og to børn spise god aftensmad for 600 danske kroner inklusiv øl eller sodavand. De voksne kan vælge mellem et begrænset udvalg af velsmagende retter. Vores anbefalinger går til Majkens hjemmelavede burger med ovnstegte fritter, Caesar-salaten og restaurantens pastaretter. Deres pizzaer er lidt triste og smager af noget, der koster 50 kroner på et ordinært dansk pizzeria.

Børnene kan gå direkte ombord i den lille børnebuffet med børnevenlige klassikere som pasta bolognese, kylling, kjötbullar, agurkestænger, pandekager og/eller is ad libitum. Børnebuffettens udvalg varierer en smule fra dag til dag, men altid til den samme lave pris på 109 svenske kroner (godt og vel 80 danske kroner).

De fleste af tjenerne er tydeligvis sæsonansatte uden lang tjenererfaring, men de er heldigvis vakse til at rette op på deres egne fejl. Eksempelvis når de placerer din mad på nabobordet eller glemmer, at du bad om en ekstra flaske vand.

Det er ofte nødvendigt at bestille bord på Majkens Sylta på forhånd.

Læs mere og se menukort her.

Den irske pub “O’learys”

Ligger i kælderetagen under Experium i Lindvallen.

Sälen O Learys

På Experiums nederste etage ligger den irske pub og restaurant “O’learys”. Der er ingen svensk vinterhygge her, men til gengæld er der fadøl, sport på storskærm og amerikansk-inspireret mad i rigelige mængder.

Selvom en del af stedets gæster nøjes med at drikke sig mætte, er promillen og lydniveauet ikke højere end, at stedet også egner sig fint til børnefamilier på jagt efter aftensmad.

Også her er der en lille og billig børnebuffet med eksempelvis kyllingelår, fritter og agurkestænger.

Maden er ikke en stor kulinarisk oplevelse. Bøfferne er gode, men ikke helt så lækre som menukortets beskrivelse og prisen indikerer. Kyllingebrysterne steges så voldsomt, at alle salmonella-bakterier når at dø mindst to gange. Kokkene fortjener flest kokkehuer for deres velsmagende spareribs med barbeque-sovs.

Priserne på “voksenmad” er en tand højere end på Majkens Sylta. Forvent en regning på cirka 700 danske kroner for 2 voksne og 2 børn inklusiv drikkevarer.

Hos fædre vil det sandsynligvis trække op i vurderingen, at der kan drikkes god øl og ses Premier League-bold, mens der ventes på aftensmaden.

Hvis både far og mor vil nyde en drink efter maden, kan børnene udstyres med mønter til air-hockey og racerbilspil uden for restaurantens indgang.

På fredage og lørdage, er det en god ide at bestille bord senest dagen før.

Topprestaurang Snögubben

Ligger ved topstationen for stoleliften “Gustav III” i Lindvallen.

Sälen Topprestaurant Snögubben

Restaurant “Snögubben” ligger ved topstationen over “Gustav III”-stoleliften. Her kan du få varmen igen, mens du spiser frokost eller drikker en varm kakao.

Priserne er rimelige. En varm kakao koster cirka 25 danske kroner og en portion pasta bolognese koster cirka 60 danske kroner. Det er bestemt set dyrere på andre skisportssteder.

Der kan dog være voldsom rift om både spisebordene og de lune siddepladser ved den åbne pejs, så overvej at spise tidlig eller sen frokost for at undgå trængsel. Alternativt skal du være enten tålmodig eller heldig.

Der er gode toiletter og puslepladser på “Snögubben”.

Om aftenen omdannes “Snögubben” til a la carte restaurant. Transporten fra dalen og op til restauranten (og retur) foregår i en snowcat, så du kan sagtens drikke rødvin til maden.

Afterski i Sälen

Når dagens skiløb er forbi, er 95% af alle voksne skiløbere sandsynligvis i gang med at hænge børnenes våde skitøj til tørre eller i supermarkedet for at handle ind til aftensmad.

De sidste 5% (dem uden børn) nyder måske en cocktail i Pianobaren på Sälens Högfjällshotell eller lytter til live musik og drikker fadøl på Lindvallens Wärdshus.

Skiskole i Sälen

Sälen Skiskole

Der ligger skiskoler fire steder i Lindvallen (Söderåstorget, Experiumtorget, Gustavtorget og Sälfjällstorget) samt i Tandådalen og ved både Högfjället og Hundfjället.

Alle steder står uddannede og smilende skiinstruktører klar til at lære fra sig. Hovedparten af instruktørerne er unge svenskere, men da der er mange danske børn på skiskolen i Sälen, forstår og taler langt de fleste skilærere også en smule dansk.

Skiundervisning er billigere i Sverige end i Norge, men kvaliteten af undervisningen i Sälens skiskole har mindst samme høje niveau som i Trysil.

Skileje i Sälen

Sälen Skiudlejning

Det er nemt at leje skiudstyr i Sälen. Ved både Lindvallen, Högfjället, Tandådalen og Hundfjället ligger der skiudlejninger, som udlejer alpinski og langrendsski.

Det er nemmest og mest komfortabelt at booke skileje hjemmefra via SkiStar.com. (Tip: Du kan ofte spare cirka 15% på skileje ved at tilmelde dig SkiStars nyhedsbrev og booke skileje i god tid før ankomst).

Der findes også en række “discount”-skiudlejninger i Sälen. Her er priserne på skileje ofte en smule lavere end hos SkiStar, men til gengæld ligger disse skiudlejninger typisk længere væk fra pisten.

Inden afgang til Sälen kan du sammenligne priser på skileje via SkiStar.com med lejepriser hos eksempelvis Alpinbutiken nær Sälfjällstorget.

Supermarked i Sälen

Sälen Supermarked

Der er ingen grund til at fylde bilen med dagligvarer, inden I sætter kursen mod Sälen.

Der ligger mindst en håndfuld gode supermarkeder i Sälen.

I Lindvallen ligger der både et stort ICA-supermarked ved Experium-torget og et ligeledes velassorteret Tempo-supermarked på Sälfjällstorget i den modsatte ende af Lindvallen.

Der ligger også et stort Tempo-supermarked ved Hundfjället, lige ved den store parkeringsplads for foden af Hundfjällets pister.

Nede i Sälen by ligger der store ICA- og Coop Konsum-supermarkeder.

Priserne i Sälens supermarkeder er omtrent på samme niveau som i danske Fakta- og Rema 1000-butikker. Eneste væsentlige undtagelse er alkohol, som det godt kan betale sig at transportere med fra Danmark.

Experium Lindvallen

Sälen Experium Lindvallen

I den østlige del af Lindvallen ligger det store Experium-center, som både rummer et stort badeland, biograf, bowlingcenter og et stort udvalg af butikker, restauranter og cafeer.

Direkte bygget sammen med Experium-centeret ligger SkiStar Lodge og dets 100 lækre lejligheder i forskellige størrelser.

Alt samlet under et tag, så du slipper for at bevæge dig ud i kulden igen, når du først har taget skitøjet af efter dagens skiløb.

Vintersjov på hundeslæde eller snescooter

Sälen Hundeslæde

Vinterferie i Sälen er ikke nødvendigvis kun lig med skiferie.

Der er også en række andre muligheder for aktiv ferie i Sälen i vinterhalvåret. Eksempelvis kan du booke en tur med hundeslæde, køre gokart på is eller tage på snescootersafari.

Hvornår er det bedst at tage til Sälen?

Sälen Bedste Tidspunkt

Der er mørkt og ofte koldt i Sälen i december og første halvdel af januar.

På årets korteste dage omkring jul og nytår er der cirka 6 timers dagslys i Sälen, og solen tilbringer højest et par timer over bjergene i horisonten.

Til gengæld er sneforholdene ofte gode allerede i december, da kulden og de mange snekanoner er din garanti for godt skiføre, uanset vejrgudernes humør.

Fra uge 2 til og med uge 6, er der god plads på pisterne og lave priser på indkvartering.

I ugerne 7, 8 og 9 søger mange danske og svenske børnefamilier mod Sälen, hvilket betyder længere køer ved lifterne og større rift om de bedste og billigste hytter og lejligheder.

I ugerne 10 til 14 er der ofte stadig gode sneforhold i Sälen, og dagene er lange og lyse. Priserne på indkvartering er også attraktive sidst på sæsonen. Jo tættere på sæsonafslutning, desto lavere priser, dog med påskeugen som en markant undtagelse.

Hvis du ikke er tvunget til at tage af sted i skolernes jule- eller vinterferie, er eksempelvis uge 6 eller uge 11 et godt tidspunkt til skiferie i Sälen.

Hvis du tager børn med til Sälen i december eller januar, så husk også badetøj. På vinterens koldeste dage er vandet i Experiums store badeland sjovere end sneen og kulden udendørs.

Book skiferie til Sälen her

Menu