Ny guide: Kør-selv skiferie

Her kan du læse mine bedste tips til kør-selv skiferie.

Først får du en liste med otte gode grunde til at vælge bilen som transportmiddel, når du og dine skirejsefæller skal på skiferie.

Dernæst får du mine anbefalinger af 16 lejligheder og hoteller, som er perfekte til kør-selv skiferie.

Til sidst i denne guide til kør-selv skiferie kan du læse gode råd om køretider, rutevalg, vejafgifter, tagbokse, snekæder og vinterdæk.

Otte fordele ved kør-selv skiferie

Kør-selv skirejser

Når du vælger kør-selv skiferie, har du flere destinationer at vælge imellem. Du er ikke begrænset af de danske skirejsebureauers vinterkataloger.
Skiferie i egen bil giver dig også et større udvalg af indkvarteringsmuligheder i alle prisklasser.
Du får øget fleksibilitet i forhold til valg af rejsetidspunkt og varighed, når du kører i egen bil.
Det er nemmere at afkorte eller forlænge en kør-selv skiferie i samspil med vejrgudernes humør.
Kørsel i egen bil er praktisk for børnefamilier med meget bagage.
Når du selv sidder bag rattet, er det lettere at holde tisse-, ryge- og spisepauser, når det passer dig.
Kør-selv skiferie er det perfekte valg for sparsommelige eller kræsne skiløbere, der gerne vil have dansk mad og drikke med på skiferien.
Når både parfume, neglesaks og iPad ligger i bilens bagagerum slipper du for bøvl i lufthavnens sikkerhedskontrol.

Lejligheder og hoteller til kør-selv skiferie

Her er mine 16 forslag til indkvartering tæt på piste og parkering. Jeg har selv boet alle steder, og ved derfor, at der er kort afstand til både skiløb og nærmeste ledige parkeringsplads.

Kør-selv skiferie – Østrig

Hvis du er glad for afterski og kort køreafstand, er kør-selv skiferie til Østrig sandsynligvis det rigtige valg for dig. Her er mine personlige anbefalinger af 8 hoteller og lejligheder i Østrig, hvor jeg selv har sovet.

Apparthotel Rubinius i Wagrain (perfekt til kør-selv skiferie i Wagrain, lejlighederne ligger få skridt fra pisten, og der er parkeringspladser langs bygningen).

Top Apart Gaislachkogl i Sölden (det optimale valg af lejlighed til kør-selv skiferie i Sölden, under 100 meter fra Gaislachkogelbahn og med overdækket garage til bilen).

Hotel Tyrolerhof i Sölden (et af Söldens bedste hoteller, tæt på både skiløb og byliv, og med egne parkeringspladser uden for hotellet).

Alpenperle i Ischgl (moderne lejligheder i centrum af Ischgl, lige ved det rullende fortov, der kører op til Fimbabahn-gondolen. Den private parkeringskælder under lejlighederne gør Alpenperle til velvalgt indkvartering til din kør-selv skiferie i Ischgl).

Chalet Wetzlgut i Bad Gastein (de måske allerbedst beliggende hotelværelser og lejligheder i hele Gasteinerdalen, 50 meter fra pisten i Bad Gastein og gratis parkering til Chalet Wetzlguts gæster).

Hotel Pinzgauer Hof i Saalbach-Hinterglemm (hyggeligt 3-stjernet hotel med danskervenlig halvpension, 48 skridt fra skikælder til skiløb. Den store private parkeringsplads rundt om hotellet gør Pinzgauer Hof oplagt til kør-selv skiferie i Saalbach-Hinterglemm).

Hotel Winter i Obertauern (hotelværelser og hotellejligheder til fair priser, få skridt fra pisten, og parkeringspladser lige uden for indgangen til hotellet).

Hotel Planai i Schladming (til kræsne skiløbere, der gerne vil på kør-selv skiferie i Schladming og foretrækker komfortable hotelværelser lige ved pisten og det kæmpestore afterskisted Hohenhaus Tenne. Der er parkeringskælder under hotellet).

Kør-selv skiferie Østrig

Parkeringsplads til gæster foran Hotel Pinzgauer Hof i Saalbach-Hinterglemm // Foto: Troels Kjems

Kør-selv skiferie – Italien

Køreturen er mindst et par hundrede kilometer længere, men til gengæld er maden både billigere og bedre end i Østrig. Her er mine forslag til indkvartering til dig, der på jagt efter lejlighed eller hotel til årets kør-selv skiferie i Italien.

Bait da Domenin i Livigno (til billig kør-selv skiferie i Livigno lige i centrum).

Hotel Dolomieu i Val Gardena (Hotel Dolomieu er ikke billigt, men hotellet er lækkert og ligger nul meter fra pisten. Du kan bogstaveligt talt køre direkte fra pisten ind i skikælderen. Der er gratis parkeringspladser langs hotellet, hvilket også gør Hotel Dolomieu velegnet til skiferie i egen bil).

Casa Dolavilla i Canazei (billige og godt brugte lejligheder tæt på centrum af Canazei, bilen kan parkeres langs bygningen eller på den store parkeringsplads nede ved hovedgaden).

Kør-selv skiferie Italien

En sjælden ufrivillig pause på Autobahn på vej til skiferie i Italien // Foto: Troels Kjems

Kør-selv skiferie – Norge

Kort transporttid og mange snesikre skiområder gør Norge til en favorit blandt bilglade danske skiløbere. Her er mine egne anbefalinger af gode indkvarteringsmuligheder til kør-selv skiferie i Norge, tæt på både piste og nærmeste parkeringsplads.

Alpin Apartments Solsiden i Hafjell (store og moderne lejligheder med ski-in/ski-out til Hafjells pister, gratis parkeringspladser mellem lejlighederne).

SkiStar Alpin Lodge i Hemsedal (lejlighederne ligger lige ved Hemsedals børnebakker).

Radisson Blu Resort i Trysil (lækre hotelværelser og flotte familievenlige lejligheder, lige ved begynderbakkerne, med parkeringskælder med max højde på 220 cm samt stor parkeringsplads uden for hotellet).

Gjestegården i Beitostølen (moderne og ikke alt for dyre lejligheder i centrum af børnevenlige Beitostølen, parkeringskælder med plads til en bil pr. lejlighed samt yderligere parkeringspladser rundt om bygningen).

Kør-selv skiferie Norge

Skiløbere på kør-selv skiferie i Norge har her parkeret bilerne foran SkiStar Lodge Alpin i Hemsedal // Foto: Troels Kjems

Kør-selv skiferie – Sverige

Kør-selv skiferie til Sverige er sandsynligvis den allerbilligste form for skiferie. Den favorable svenske kronekurs reducerer udgifterne til ophold og liftkort, og den korte afstand til mange af de mest populære svenske skiområder kan ikke for alvor aflæses i din bils benzinregnskab.

SkiStar Lodge Experium i Lindvallen/Sälen (komfortable lejligheder med ski-in/ski-out til Lindvallens børnevenlige bakker, reserveret parkeringsplads til hver lejlighed og direkte adgang til det store badeland i Experium-centeret).

Kør-selv skiferie Sverige

Børnevenlige SkiStar Lodge i Lindvallen er perfekt til kør-selv skiferie i Sverige // Foto: Troels Kjems

Skiområder med kortest transporttid fra Danmark

Antallet af kilometer og den samlede transporttid er en vigtig faktor, når du skal vælge destination til kør-selv skiferie.

Nordjydernes nærmeste større skisportssted er Norefjell i Norge, som kan nås på cirka 9 timer med færge og bil.

Sønderjyder kan nå til Westendorf i Østrig på næsten samme tid, hvis de trykker speederen i bund på Autobahn.

Skiglade københavnere kommer hurtigst på skiferie, hvis de vælger Branäs i Sverige som årets skirejsemål.

Se også: Tabel med afstande og køretider til 34 populære skiområder

Start skiferien ombord på færgen

Jyder, der gerne vil på skiferie i Norge eller Sverige, kan spare både tid og penge ved at sejle med færgen over Kattegat eller Skagerrak.

Fynboer og københavnere sparer ikke tid, og ofte heller ikke penge, ved at lade DFDS Seaways transportere både bil, bagage og skiløbere fra København til Oslo.

Til gengæld er Oslobåden en behagelig transportform, især for børnefamilier, der sparer 6-7 timers bilkørsel op langs den svenske vestkyst.

Som noget nyt fra sæsonen 2020/2021 sejler DFDS fra både København og Frederikshavn til Oslo.

Læs også: Færger fra Jylland til Norge | DFDS fra København/Frederikshavn til Oslo

Transport af ski og skiudstyr i egen bil

Bagagerummet i en almindelig dansk personbil bliver hurtigt fyldt, når familien skal på skiferie. Selvom en tagboks koster penge i både indkøb og ekstra benzinforbrug, er den yderst praktisk, uanset om I kører på skiferie mod syd eller nord. Tagboksen tager presset af bagagerummet, og hvis I pakker fornuftigt, er der ofte mulighed for frit udsyn gennem bilens bagrude, når sætter kurs mod pisterne. Det er rart for chaufføren og øger trafiksikkerheden.

Hvis I har valgt en destination, som består af flere opdelte skiområder, er en tagboks også et stort plus. Uanset om I skal have skiene med fra Bad Gastein til Sportgastein, eller fra Lindvallen til Tandådalen, kan I nemt lægge skiene i tagboksen og undgå sjap i bagagerum og på bagsæder.

Læs også: Valg af tagboks til skiferie

Regler for vinterdæk og snekæder

Selvom vinterdæk ikke er lovpligtige i alle lande, er den årlige skiferie dog alligevel endnu en rigtig god grund til at skifte fra sommerdæk til vinterdæk.

Snekæder er også en naturlig følgesvend, når bilen skal køre på sne- og isglatte veje i Østrig, Frankrig, Italien, Norge eller Sverige. Snekæder er dog ikke obligatoriske, bortset fra de steder, hvor lokal skiltning påbyder brug af snekæder eller pigdæk.

Læs også: Regler for vinterdæk og snekæder | Værktøj: Find snekæder til din bil

Motorvejsmærkater og vejafgifter

I Østrig og Schweiz koster det penge at køre på motor- og motortrafikveje. Der skal købes og sættes en motorvejsmærkat i bilens forrude.

Der skal også betales vejafgifter flere steder i Norge, Sverige, Italien og Frankrig.

I Norge og Sverige opkræves vejafgifterne via din nummerplade (du modtager en opkrævning i din danske postkasse) eller via din BroBizz i forruden.

I Italien og Frankrig sker betaling med kontanter eller kreditkort.

Læs også: Vejafgifter i Europa

Menu