Skiferie med børn

Forside » Skiferie med børn

Skiferie med børnSe børnevenlige skirejser hos DanskiFJÄLLFERIE | SKILINK | Slopestar | Skiferie.dk

Læs hvordan din skiferie med børn bliver en god oplevelse for hele familien. Se hvilke børnevenlige skisportssteder, som vi anbefaler. Få gode råd om køb af skiudstyr i børnestørrelse og skitøj til børn.

Valg af skiområde til skiferie med børn

Når du tager dine børn med på skiferie, bør du sætte deres behov i centrum. Vælg derfor et børnevenligt skiområde med indkvartering tæt på mange grønne og blå pister.

Både i Norge og Sverige findes der en lang række skisportssteder, som egner sig perfekt til skiferie med børn. Blandt favoritterne her på redaktionen er familievenlige Trysil (Norge), lettilgængelige Hafjell (Norge), populære Sälen (Sverige) samt de to begyndervenlige sydsvenske skiområder Isaberg og Vallåsen.

I Alperne er det oplagt at nævne danskerfavoritten Wagrain (Østrig), charmerende og snesikre Livigno (Italien), billige Berchtesgaden (Tyskland) og de børnevenlige franske perler Valmorel og Valloire.

Du kan læse mere i vores artikel om gode skisportssteder til børn.

Børnevenlig skiferie med bil, bus eller fly?

Tanken om at slæbe barnevogne, bleer og andet børnegrej med i fly eller bus kan få de fleste danske forældre til at sukke højlydt.

Til skiferie med mindre børn anbefaler vi derfor kør-selv skiferie i egen bil. Når du vælger bil som transportform, bliver det nemmere for dig og resten af din familie at få plads til al bagagen.

Hvis jeres egen bil ikke er stor nok til formålet, kan I overveje at leje en større bil til skiferien.

Skiferie i egen bil giver jer også bedre mulighed for at tilpasse afrejsetidspunkt og pauser til din families individuelle behov.

Hvis I vælger at køre til Norge eller Sverige, så kan køretiden reduceres til få timer ved at sejle enten fra Jylland (se færgeruter/priser) eller DFDS fra Frederikshavn eller København (se færgerute/priser).

Læs også: Færger fra Jylland til Norge

Hvis I kører sydpå, kan I med fordel køre fra Danmark sidst på eftermiddagen eller først på aftenen. Om aftenen og natten er der væsentlig mindre trafik på den tyske Autobahn og ungerne kan sove det meste af køreturen væk. Hvis I er to forældre, som kan deles om kørslen til Alperne, så er kør-selv i egen bil en oplagt transportform til familieskiferien.

Til korte skirejser eller skiferie med lidt større børn er fly også en hurtig og bekvem transportmulighed. Flyselskabernes bagagerestriktioner sætter begrænsninger på, hvor meget bagage I kan slæbe med. Det kan derfor være en fordel at leje ski og skistøvler på destinationen. Vær opmærksom på flytiderne, når I booker skiferie med fly. Flere af de større danske skirejsebureauer har sene flyafgange, så I også kan nå nogle timers skiløb på hjemrejsedagen. Se skirejser med fly hos Danski, Nortlander, Skilink og Slopestar eller læs vores artikel om skisportssteder nær lufthavne.

Den billigste vej til skiferie med hele familien er ofte skirejser med bus. Hvis du kan leve med den ekstra transporttid og den manglende mulighed for selv at styre afgangstidspunkt og pauser, kan du ofte finde gode tilbud på familievenlige skirejser med bus til destinationer i både Norge, Sverige og i Alperne. Mange danske skiklubber arrangerer også fælles skiture med bus i løbet af vintersæsonen. På familieskiture arrangeret af en skiklub er der ofte mange potentielle skivenner til dine børn og altid mulighed for god skiundervisning.

Familievenlig skiferie med små børn

De allerførste gange du tager dine børn med på skitur, bør du overveje at vælge et lille skiområde i enten Sverige, Norge eller Tyskland.

Der er ingen grund til at betale for et dyrt liftkort og mange hundrede kilometer pister, når dine børn alligevel kun bruger få hundrede meter af børnebakken.

Den første uges tid på ski har dit barn blot brug for en børnevenlig lift, en grøn eller lyseblå begynderbakke og gerne en dansktalende skilærer.

De svenske skiområder Vallåsen og Isaberg er perfekte til sjællandske og fynske børnefamilier. Begge destinationer er meget børnevenlige og prisen på liftkort er markant lavere end på større skisportssteder.

Et skiområde i den sydlige del af Norge eller tyske Berchtesgaden er et godt bud på den første skiferiedestination for jyske familier. Du kan også læse den store guiden for at finde en god skihytte i Norge – oplagt for børnefamilier.

Gode hoteller og lejligheder til familier

Familievenlig indkvartering er også en vigtig del af en god skiferie med børn.

Det er af stor betydning, hvordan dit hotel eller din skilejlighed ligger placeret i forhold til pister og lifter.

Hvor du som voksen måske kan leve med 15 minutters kørsel i en skibus til og fra pisterne, kan to daglige ture med skibussen være en traumatiserende oplevelse for både små børn og deres forældre.

Flere af de største danske skirejsebureauer tilbyder særlige familiehoteller med ekstra store værelser, placering tæt ved liften, specielle børnerabatter, børnevenlige menuer i restauranten, ekstra underholdning både på og uden for pisten, dansk skiskole og mulighed for børnepasning.

Her er vores bud på børnevenlige skihoteller og skilejligheder:

Skiskole for børn

Skiskole for børnHvis du vil give dine børn en god start på livet som skiløber, så overvej at sende dem i skiskole. Børn, der går i skiskole, lærer hurtigere den rigtige teknik og får dermed mere ud af jeres kommende skiferier. Betragt udgiften som en investering i sjovere skiferier fremover.

På mange af de større destinationer er det muligt at booke skiundervisning hos danske skiinstruktører. Hos flere rejsebureauer kan skiskolen bookes hjemmefra, ofte med rabat.

Skiudstyr til børn

Ski og skistøvler til børn bør du leje på skisportsstedet. Kun hvis I rejser på skiferie flere gange om året, bør du overveje at købe ski og skistøvler til dine børn. En skihjelm er obligatorisk skiudstyr til børn (og voksne). Da en skihjelm til børn ofte kan bruges 4-5 sæsoner, kan det godt svare sig at købe en hjelm hjemmefra. Mange børn synes også, at det er sejt at få deres helt egen skihjelm, f.eks. Cairn Orbit til drenge eller Cairn Flow til piger.

Læs mere information i vores store guide til køb af skiudstyr.

Skitøj til børn

En god familieskiferie kan nemt blive ødelagt af dårligt skitøj til ungerne. En flyverdragt i god kvalitet eller et sæt vandafvisende, vindtæt og åndbart skitøj til børn er et “must”. Husk også uldundertøj inderst og dernæst et mellemlag (fx. fleece). Bomuld er bandlyst, da det suger sveden til sig og gør dit barn vådt, koldt og trist. Et par gode skisokker (f.eks. Accezzi Merino Junior) og et par gode skihandsker (f.eks. fra Hestra) er også en nødvendighed. Det samme er et par goggles i junior-størrelse (f.eks. Cairn Booster). Hvis du ikke har råd til at købe skitøj til børn i en ordentlig kvalitet, så prøv at låne dig frem i stedet. Der er markant forskel i kvaliteten på et par billige handsker i børnestørrelse fra Bilka og et par kvalitetshandsker til børn fra Hestra.

Læs alt om rigtig påklædning af skiglade børn i artiklen skitøj til børn.

Skirejser for enlige forældre med børn

Når du rejser på skiferie med børn, er der mange fordele ved at rejse sammen med andre børnefamilier. Både du og dine børn får ligesindede rejsekammerater at dele oplevelserne med. Især hvis du er enlig forælder med børn, kan det være rigtig rart at rejse sammen i en større gruppe. Flere af de største danske skirejsebureauer tilbyder specialture for skiglade singleforældre.

Se aktuelle skirejser for enlige forældre med børn i artiklen single skiferie.

Pakkeliste til skirejser med børn

Det er et omfattende arbejde at pakke bagage til en uges skiferie med børn. Vi har lavet et forslag til en skiferie pakkeliste, som du kan tage udgangspunkt i.

Se og download skiferie pakkelisten her

Skiferier med børn – Spørgsmål og svar

Hvor gamle skal børn være før man kan tage dem med på skiferie?

Dine børn er gamle nok til at tage med dig på skiferie, når du selv føler dig klar til opgaven. Som helt små kan de tumle i sneen eller sidde på ryggen af dig i en bærerygsæk. Når dit barn har lært at gå, kan du sætte junior på egne babyski i den lokale skibørnehave. Så længe den ene forælder er indstillet på, at mængden af eget skiløb bliver minimal, kan du tage dit barn med på skiferie, når du selv kan overskue besværet med bilkørsel, bagage og bleskift.

Hvilket land er bedst til skiferie med børn?

Det er umuligt at give et entydigt svar på spørgsmålet om hvilket land, der er bedst til skiferie med børn. Norge og Sverige er bestemt gode bud, men der findes også mange gode og børnevenlige skisportssteder i Østrig og Italien.

Læs mere i artiklen gode skiområder til børn.

Læs også min guide til skihytter i Norge og skihytter i Sverige, hvis du vil se flere børnevenlige indkvarteringer.

Hvilken type skilift er nemmest for børn?

Skilift til børnHelt små børn kommer nemmest retur til toppen af begynderbakken på et “rullende tæppe”, som de blot tripper ombord på i eget tempo.

Lidt større børn foretrækker ofte en traditionel træklift (tallerkenlift eller T-lift) til deres første ture op ad bjerget.

For erfarne skiløbere er stolelifte og kabinelifte klart den hurtigste og mest komfortable måde at komme til tops på, men især stolelifte giver udfordringer og skaber ofte utryghed hos mindre børn og nybegyndere.

Hvilke skiområder har dansk skiskole?

Efterhånden tilbyder næsten alle de mest populære skidestinationer i Europa dansktalende skiinstruktører i den lokale skiskole. Ofte tilbyder skirejsebureauet, at du kan booke skiundervisning hjemmefra. Alternativt kan du vente med at booke tid til du er fremme på destinationen og har styr på, hvornår du ønsker skiundervisning og hvilken skiskole, der har mødested tættest på dig.

Hvornår er det billigst at booke skirejser for børnefamilier?

Det er dyrest at booke skirejser i uge 7, skarpt efterfulgt af uge 8 og uge 9. Modsat er det oftest billigst at tage på skiferie i januar måned, før jul eller efter påske. Skolernes vinterferie ligger desværre ofte i den dyre uge 7. I den officielle vinterferieuge er der ofte trængsel på pisterne, hvilket ikke er et godt udgangspunkt for tryg læring, hvis dine egne børn er på ski for første gang. Hvis dine børn er godt med i skolen, kan du overveje at lægge skiferien uden for den officielle vinterferie i uge 7. Her på redaktionen har vi endnu ikke hørt om børn, som har taget alvorlig skade af at udskifte skolebøger med frisk luft og sund motion i en uge. Hvis du booker skirejsen tidligt (typisk før 1. oktober), kan du ofte opnå attraktive “book-tidligt” rabatter på årets familieskiferie. Udvalget af børnevenlige indkvarteringsmuligheder er også større, når du booker vinterferie i god tid.

Hvor finder jeg skirejser med børnerabat?

Hvis du er på jagt efter skirejser med børnerabat, så kan du med fordel kigge nærmere på udvalgte hoteller og lejligheder hos de større danske skirejsebureauer. De skirejsebureauer, som selv ejer nogle af hotellerne på deres destinationer, har bedre mulighed for at tilbyde børnerabatter. Især i lavsæsonen kommer børn markant billigere med på skiferie. I højsæsonen har rejsebureauerne ikke samme behov for at tilbyde børnerabat for at få solgt skirejserne.

Hvor er det billigst at leje skiudstyr til børn?

Det er ofte billigst at leje børnenes skiudstyr hos den lokale skiudlejning på skisportsstedet. Flere skirejsebureauer tilbyder rabat, hvis du booker skileje hos den lokale skibutik igennem dem. Det bør du kraftigt overveje at gøre. Nogle steder står skiudstyret endda klar til dig, når du ankommer, så du får mere tid til skiløb på 1. skidag. Ved at leje skiudstyret på stedet (via et skirejsebureau eller direkte) har du mulighed for at bytte til andre størrelser, hvis ski eller skistøvler ikke passer til dit barn. Den mulighed har du ikke, hvis du har lejet børnenes skiudstyr i en dansk skibutik.

Kan det betale sig at købe ski til børn?

Hvis I kun holder en uges skiferie hvert år, kan det næppe betale sig at købe ski til børnene. Hvis I rejser på skiferie mindst 2 uger hvert år, vil det i nogle tilfælde kunne betale sig at købe nye (eller brugte) børneski i Danmark og tage dem med på skiferie. Børn kan dog ofte kun bruge det samme par ski i 2-3 sæsoner og da brugtværdien er usikker, er vores anbefaling at leje skiene på stedet. Det samme gælder i endnu højere grad børnenes skistøvler.

Skal børn have skihjelm på?

Det er sund fornuft at give både dine børn og dig selv skihjelm på. Derudover er det flere steder direkte ulovligt at lade ungerne stå på ski uden skihjelm. I Østrig skal børn til og med 15 år altid bære hjelm, når de står på ski eller snowboard. Der er ingen grund til at skrive yderligere om reglerne i andre lande. På med skihjelmen! Så overholder du helt sikkert loven og kan samtidig bruge dit hoved igen på næste skiferie.

Se børnevenlige skirejser hos Danski | FJÄLLFERIE | SKILINK | Slopestar| Skiferie.dk

Menu