SÅDAN VÆLGER DU DE BEDSTE SKIBRILLER

Forside » Skiudstyr » SÅDAN VÆLGER DU DE BEDSTE SKIBRILLER

Der er et kæmpeudvalg af skibriller på markedet – de har forskellige linser, features, designs og priser. Så hvordan vælger du de bedste skibriller?

Jeg har skrevet en guide, der forklarer de vigtigste aspekter og fremhæver udvalgte produkter. 

Hvorfor er det vigtigt at finde de bedste skibriller?

Når du står på ski, er det vigtigt at beskytte dine øjne mod det kraftige sollys og de farlige UV-stråler, men samtidig sikrer et par gode skigoggles også et godt udsyn, når vejret ikke viser sig fra sin bedste side.

Når det er slud eller snevejr, så sikrer et par beskyttende skigoggles, at du kan se pisten og dens konturer, mens dine skikammerater uden skibriller må stå på ski med snefnuggene piskende ind i øjnene.

3 udvalgte skibriller

Når de billigste koster cirka 250 kroner, og de dyreste koster flere tusinde kroner, er det værd at overveje, hvor meget du vil bruge på dine næste skibriller. Her er tre udvalgte briller i forskellige prisklasser.

#1 Cairn Speed – de bedste skibriller på budget

Carin Speed er en robust skibrille i høj kvalitet ift. prisen. Den har en kategori 2 linse, som er god i al slags vejr. På trods af den lave pris har skibrillen en dobbeltlinse, der sikrer beskyttelse mod UV-stråler, og som er anti-dug behandlet.

– Set til 299,- hos Aktivvinter. Tjek aktuel pris.

Bedste skibrille til prisen

#2 Cairn Genesis CLX3000 –  godt valg til de fleste

I modsætning til Cairn Speed har Genesis-modellen en kategori 3 dobbeltlinse, der er rigtig god på dage med meget solskin. Herudover har skibrillen en rigtig høj komfort, der bliver sikret af to lag skum.

– Set til 499,- hos Aktivvinter. Tjek aktuel pris.

Bedste skibrille i mellemklassen

#3 Oakley Flight Tracker L – absolut topmodel

Oakley Flight Tracker er højdespringer på mange parametre – synsfelt, komfort, funktioner… og pris. Her er der tale om en rigtig god skibrille til dig, der ikke har noget imod at ofre lidt ekstra for at få den bedste kvalitet.

– Set til 1199,- hos Aktivvinter. Tjek aktuel pris.

Bedste premium skibrille

SÅDAN VÆLGER DU DE RIGTIGE SKIBRILLER

  • Sørg for at de sidder tæt til hovedet, så de ikke falder af, når du kører stærkt, over pukler eller off-piste.
  • Vælg så vidt muligt skibriller med dobbeltglas (også kaldet termoglas), da det reducerer dannelsen af dug på skibriller.
  • Hvis du køber på nettet, så overvej at bestille to eller tre par hjem. Så kan du finde ud af, hvordan de passer til dit hoved og beholde din favorit.
  • Vrid lidt i skibrillen og tjek, hvordan den reagerer. Den skal være fleksibel og kunne bøjes (en smule).

SKIBRILLER TIL BØRN

Dine børns øjne er mere sarte end dine egne, og gode skibriller til børn er derfor et must, hvis du skal have ungerne med på skiferie. Heldigvis kan du finde et stort udvalg af skibriller til børn i alle prisklasser. Giv dit barn et bedre, sikrere og mere behagelig skitur ved at vælge et par gode skibriller. Se et stort udvalg

Du kan finde solbriller til ski med styrke, men markedet for skigoggles med styrke er en del mindre.

Du kan bruge goggles udover dine normale briller. Det er dog ikke nødvendigvis en behagelig løsning.

Hvis du ønsker at bruge skibriller udover almindelige briller, så kan du købe et par OTG goggles (Over The Glasses goggles). Se det store udvalg hos Aktivvinter.dk

Alternativt kan du købe en visirskihjelm, hvor der ved flere modeller er god plads til brillerne under visiret. For mange kan det være den mest komfortable løsning. Se skihjelme med visir.

Sådan vedligeholder du dine skibriller

  1. Vær skånsom, når du rengør dem og modstå fristelsen til konstant at pudse dem på både inder- og yderside. De fleste producenter påfører anti-dug belægning på indersiden af brilleglasset og jo mindre du slider på det, desto længere kan du glæde dig over dugfri skibriller.
  2. Opbevar dine skibriller i en åndbar stofpose. De seneste år er de såkaldte gogglesocs, som er covers til skibriller også blevet mere og mere populære. De koster 119,- kroner og kan trækkes over brillerne, når du ikke bruger dem, er på afterski, i skibussen mm. 

CE-GODKENDELSE AF SKIBRILLER

Både sol- og skibriller skal have en CE-godkendelse (fælles europæisk godkendelsesordning). Hvis du ser et CE-stempel på dine nye skibriller, så sikrer du dine øjne en rimelig beskyttelse mod UV-stråler. CE-godkendelsen er indført for at undgå import af billige skibriller, som giver dine øjne falsk tryghed ved at skærme mod det skarpe lys, men ikke UV-strålerne.

FIND GODE TILBUD PÅ BILLIGE SKIBRILLER

Hvis du er på jagt efter en billig skibrille og ikke ønsker at gå på kompromis med dine øjnes sundhed og sikkerhed, så køb dine skibriller efter uge 8.

Efter de største vinterferieuger i uge 7 og 8 har danske skiudstyrsbutikker ofte gode tilbud på skibriller.

Ikke overbevist? 3 gode argumenter

1 – SKIBRILLER GIVER ØGET SIKKERHED PÅ PISTEN

Et klart syn er en forudsætning for sikkert skiløb. Hvis du ikke kan se pisten og de andre skiløbere omkring dig, så udsætter du både dig selv og andre skigæster for fare.

Et par gode skibriller sikrer, at du altid har et optimalt syn, uanset vind og vejr.

2 – RASKE ØJNE – OGSÅ NÅR DU BLIVER GAMMEL

Dit syn er værdifuldt. Når du løber på ski, udsættes dine øjne for kraftige lyspåvirkninger. Selv i overskyet vejr, risikerer du at blive sneblind, hvis du ikke beskytter dine øjne med et par skibriller.

Hvis du har prøvet at løbe en hel dag uden at beskytte dine øjne, så kender du fornemmelsen af brændende øjne, når dagens fornøjelser på pisten er slut. Ofte er det ikke til voldsom gene, men du bør tage dine øjnes advarselssignaler seriøst.

Hvis du fortsætter med skiløb uden gode skibriller, så vil du på sigt ødelægge dit syn.

3 – DE BEDSTE SKIBRILLER GIVER DET SJOVESTE SKILØB

Jo bedre du ser, desto større er fornøjelsen ved skiløb. Du kan køre hurtigere og falder mindre, hvis dit udsyn er godt. Hvis dine skibriller dugger eller sidder dårligt, så kan snevejrsdage eller tåge hurtigt ødelægge fornøjelsen ved skiløbet.

Hvis de to første argumenter om sikkerhed på pisten og sundere øjne ikke bider på dig, så kan løftet om en sjovere skiferie måske få dig til at investere penge i et par ordentlige skibriller.

OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL OG SVAR OM GOGGLES

SPØRGSMÅL: HVILKEN FARVE LINSER SKAL JEG VÆLGE TIL MINE GOGGLES?

Det rigtige svar afhænger af, hvordan du forventer at bruge dine goggles. Orange linser er et godt all-round valg, da du dermed både opnår en del af de gule linsers høje kontrasteffekt, men samtidig lukker mere lys ude.

SPØRGSMÅL: FINDES DER SPECIELLE GOGGLES TIL FOLK MED BRILLER?

De fleste større producenter af goggles laver såkaldte OTG (“Over The Glasses”) modeller. OTG goggles kan som navnet antyder bæres over et par almindelige briller med styrke. Eksempler: Oakley Ridge Line & Fall Line, Uvex Uvision Variotronic og Uvex Uvision Eletric goggles. Der findes også enkelte OTG goggles til børn, eksempelvis Cairn Funk OTG.

SPØRGSMÅL: HVILKE GOGGLES ER BEDST TIL SKILØB I NEDSAT SIGTBARHED?

Hvis du ønsker goggles, der er gode til skiløb i snevejr eller tåge, så bør du vælge en model med kontrastforbedrende linser. De enkelte mærker har deres egne betegnelser, men ofte vil en gule linse vil optimal, da det som udgangspunkt er den farve linse, der skaber de skarpeste kontraster i nedsat sigtbarhed. Du skal dog være opmærksom på, at goggles med gule linser samtidig er de goggles som slipper mest lys igennem linsen. Dermed er goggles med gult “glas” ikke optimale i høj solskin.

SPØRGSMÅL: HVORDAN UNDGÅR JEG DUG I MINE GOGGLES?

Der findes desværre ikke en mirakelkur mod dug i goggles, men hvis du ønsker at undgå problemer med en våd og sløret linse, så vælg goggles med dobbeltglas (2 lag plastic). Goggles med dobbeltlinse kan også dugge, men to-lags linsen fungerer reelt som en slags termorude og hjælper dermed med at undgå dug i goggles. Det er også vigtigt, at der er god ventilation i dine nye goggles. God luftcirkulation hjælper også med at fjerne dug på indersiden af skibriller. Derimod har “anti-fog” behandling ofte kun en begrænset effekt på problemer med duggede goggles. Anti-dug behandlingen er primært et salgs- og marketingtrick.

SPØRGSMÅL: BESKYTTER ALLE GOGGLES MOD UV-STRÅLER?

Det er forbudt at sælge solbriller, skibriller eller goggles i Europa, hvis de ikke beskytter 100% mod ultraviolette stråler. Hvis du køber goggles i en dansk eller europæisk butik, så kan du trygt regne med, at dine øjne er effektivt beskyttet mod solens UV-stråler. Der har tidligere været enkeltstående tilfælde, hvor billige goggles importeret fra Fjernøsten ikke har opfyldt kravene til 100% UV-beskyttelse. Heldigvis er Sikkerhedsstyrelsen generelt ret hurtige til at tage action, når forbrugere eller andre forhandlere anmelder det.

Menu