Bedste skihjelm – Guide til køb af skihjelme

Forside » Skiudstyr » Bedste skihjelm – Guide til køb af skihjelme

Skihjelm

Se skihjelme hos AktivVinter.dk | Skisport.dk

Gode råd: Sådan vælger du den bedste skihjelm

For 20 år siden var skihjelme forbeholdt børn eller hardcore skiløbere, som kørte helt til kanten – men sådan er det heldigvis ikke længere.

I dag er sikre skihjelme blevet et stort salgshit i alle butikker, som sælger skiudstyr.

Vores udsendte har talt skihjelme på skiferier i både 2013, 2015 og 2022. Så mange havde hjelm på:

2013: 64 ud af 100
2015: 81 ud af 100
2022: 98 ud af 100

Hvis du skal på skiferie, så brug hovedet, og læs denne guide til køb af skihjelm, inden du vender skispidserne mod pisterne.

Hvilken type skihjelm skal du vælge?

Der findes en lang række forskellige typer af skihjelme. Det er vigtigt, at du overvejer dine egne behov og vælger med hjernen snarere end med hjertet.

All-round skihjelm

Den mest gængse type af skihjelm er en traditionel fuldt dækkende skihjelm, som består af integreret inder- og yderhjelm med tilhørende justerbar rem til fastspænding under hagen.

Denne type hjelm har næsten altid integrerede øreflapper, så du ikke behøver anden hovedbeklædning på pisten. De bedste skihjelme i denne kategori har ofte indbygget ventilation, så du undgår at blive alt for svedig inde under hjelmen.

Her er en af de bedste allround skihjelme: POC Fornix MIPS
Her er en af de bedste til prisen: Cairn Maverick

Snowboardhjelme

Hvis du er en ægte snowboarder, så kan du naturligvis ikke stå på snowboard med en skihjelm på hovedet. Gennem de senere år er der heldigvis kommet et stort udvalg af deciderede snowboard-hjelme, der er både sikre og rent designmæssigt kan matche en modebevidst snowboarders trendy stil.

Konkurrencehjelme

Hvis du er konkurrenceskiløber (eller -snowboarder), så kan du overveje at investere en mindre bondegård i en professionel skihjelm til konkurrencebrug. En konkurrencehjelm har typisk kraftigere polstring og bedre muligheder for individuel tilpasning. Der findes ikke så mange hjelme godkendt til konkurrencer i danske skibutikker, men eksempelvis POC Meninx hjelmen er godkendt.

Sådan finder du en skihjelm, der passer

Prøv altid hjelmen på, før du svinger dankortet eller smider indpakningen ud (hvis du har købt på nettet).

Hvis du vil øge dine odds for at finde den rigtige størrelse i første forsøg, så mål først dit hoveds omkreds med et målebånd (mål hen over panden, over dine øjenbryn og hen over ører og baghoved).

Tag hjelmen på og spænd til under hagen. Skihjelmen skal sidde stramt til, men må ikke gøre ondt. For at sikre tilstrækkelig beskyttelse af din pandebrask, er det vigtigt, at underkanten af hjelmens front flugter nogenlunde med overkanten af dine øjenbryn.

Forsøg at rykke hjelmen fra side til side. Det må ikke være muligt at rykke på hjelmen uden, at dit hoved automatisk følger med.

Hvis den ikke sidder stramt nok til i første forsøg, så prøv at justere på den drejeknap, som sidder i nakken på de fleste moderne skihjelme.

Hvis du ikke kan få skihjelmen til at sidde fast på en behagelig måde, så prøv i stedet en anden.

Der er forskel i faconen på de forskellige producenters hjelme, hvis dit hoved er mere rundt eller firkantet end skihjelmens designer troede, må du blot gå på jagt hos en anden producent i stedet.

Find den bedste skihjelm til børn

Hvis du er på jagt efter en ny skihjelm til børn, så modstå fristelsen til at købe en størrelse med plads til, at dit barn kan voksne. En junior skihjelm må ikke sidde så løst, at den forrykker sig under et styrt.

En af de mest populære og bedste skihjelme til prisen er denne junior-hjelm, der findes med forskellige motiver.

Hvis du køber din nye skihjelm i en netbutik, så kan du eventuelt overveje at købe to størrelser af den samme hjelm hjem – så kan du altid returnere den hjelm, som bliver til overs, når du har prøvet begge.

Hvis du leder efter både hjelm og briller til dit barn, kan du overveje at købe en visirskihjelm – så slår du to fluer med ét smæk, og I slipper for at skulle rende rundt og lede efter et par forsvundne skibriller.

Her er en smart visirskihjelm til børn, som findes i flere farver:

Bedste skihjelm (visir)

Hjelmen er set til 899,- | Se den aktuelle pris.

Hue under skihjelm?

Det er normalt IKKE nødvendigt at have en hue på under skihjelmen. Moderne skihjelme er udstyret med isolerende stof/tekstil udfor ørerne og er typisk så godt isolerede, at du selv på kolde skidage kan klare dig uden ekstra hovedbeklædning.

Desuden så er en skihjelm slet ikke designet til, at du kan have en tyk skihue indenunder. Det vil ofte forringe skihjelmens beskyttende effekt.

Hvis det suser voldsomt, så kan det dog være en fordel at have en skijakke med en stor hætte, som kan trækkes op over både hjelm og ski goggles – eller alternativt en tynd ansigtsmaske, som kan smyge sig ind mellem hoved og skihjelmens inderside.

Et voldsomt styrt er lig med udskiftning

Hvis du falder med stor kraft og din hjelm redder dig fra en hjernerystelse (eller noget, som minder om det) så bør du udskifte din gamle skihjelm. Selvom du ikke umiddelbart kan se, at din eksisterende hjelm har taget skade af dit vilde styrt, bør du for din egen sikkerheds skyld takke din gamle skihjelm for tro tjeneste og købe dig en ny. En hjelm, der har været udsat for et kraftfuldt sammenstød med pisten vil i en del tilfælde have usynlige skader, der forringer dens beskyttende evner i afgørende grad.

De bedste skihjelme finder du typisk kun i specialbutikker, som har fokus på ski- og snowboardudstyr. Vælger du at købe din nye skihjelm i Bilka, Fakta eller et andet supermarked, er kvaliteten ofte derefter.

Leje af skihjelm

Hvis det er første gang du skal på ski – eller hvis du kun sjældent tager på skiferie – så vil leje af skihjelm være den billigste og bedste løsning. I så fald bør du vente med skihjelm leje til du ankommer til dit skisportssted. Det er nemlig langtfra alle sportsforretninger i Danmark, som tilbyder udlejning af skihjelm.

Samtidig har du – hvis du lejer din skihjelm på skisportsstedet – mulighed for at bytte din hjelm til en anden størrelse, hvis du tog fejl af størrelsen, da du prøvede den i butikken.

Skihjelm til lille hoved

Hvis du er voksen og har et lille hoved, så kan det være svært at finde en skihjelm, der passer ordentlig – i hvert fald, hvis du helst vil undgå at køre ned ad pisterne i en børnehjelm.

Nogle skihjelme til voksne kan dog også justeres i størrelsen ved at indsætte ekstra skumindsatser, så de fortsat sidder godt fast, selvom dit hoved er lille.

Skihjelm til stort hoved

Hvis du har et stort hoved (over 61 cm i hovedomkreds), så kan det også være en besværlig opgave at finde en god skihjelm. Forfatteren af denne artikel har selv et stort hoved og har efter en del søgen fundet og købt en Smith Aspect (str. XXL), som heldigvis passer fint. Cairn Nitro findes også i store størrelser (op til str. 62-65). Det samme gælder for Cairn Maverick. Flere af hjelmene fra eksempelvis Giro fås også i store størrelser, men desværre ikke i danske butikker.

Billig skihjelm

Der findes ikke mange gode og billige skihjelme, men hvis absolut du skal have en billig skihjelm, så sørg for at købe den under årets skiudsalg, som typisk starter lige efter skolernes vinterferie i uge 7 eller uge 8.

Hvis du går på jagt samtidig med alle andre i december og januar, så er udvalget måske nok større, men til gengæld er der hverken rabat eller mange gode tilbud at hente.

Yderligere 7 gode råd om valg af skihjelm

  • Dit hoved er typisk 0,5-1 centimeter større i omkreds om aftenen end om morgenen. Hvis du prøver hjelm klokken 09.00 om morgenen og den allerede der klemmer, så har du brug for en større størrelse.
  • Glem alt om at købe en skihjelm med indbyggede høretelefoner. Du skal ikke høre musik, når du står på ski. Musik i skihjelmen er til fare for dig selv og andre skiløbere. Samtidig snyder du dig selv for den smukke lyd af knitrende sne under dine ski!
  • Læg vægt på sikkerhed, komfort og pasform, når du vælger din skihjelm. Designet er sekundært. Skihjelmen skal passe på dit hoved. Det er blot en bonus, hvis hjelmen ser godt ud, mens den gør det.
  • Vælg en skihjelm med store spænder. Når du står ude på pisten, skal du kunne spænde hjelmen, mens du har dine skihandsker på, ellers kan det hurtigt blive en kold fornøjelse.
  • Vælg en model, som har en lille holder bagpå til remmen fra dine goggles. Så slipper du for, at remmen rutsjer rundt. De fleste moderne skihjelme har heldigvis en sådan lille ski goggle “klips” bagpå.
  • Køb altid kun sikkerhedsgodkendte skihjelme. Kig efter mærker som “ASTM F 2040” eller “CE EN 1077”. Førstnævnte ASTM F 2040 er den amerikanske certificering af skihjelme, mens normen CE EN 1077 er den fælleseuropæiske sikkerhedsstandard, som kun må påklistres hjelme, der lever op til en række EU-fastsatte krav til beskyttelse og brudstyrke.
  • Læg mærke til, hvordan hjelmen er indrettet med hensyn til ventilation og udluftning. Det er ideelt, hvis skihjelmen har justerbare ventilationsåbninger, så du selv kan tilpasse luftcirkulationen efter dit aktivitetsniveau og temperaturen på bjerget.

Populære mærker

Hvis du gerne vil have nye skiferietips tilsendt hver måned, så tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

Menu