Langrend i Sverige: Her er 10 af de bedste områder

Er du vild med langrend? Det er jeg også!

Langrend i Sverige er vildt populært – både blandt svenskere og danskere. Og faktisk også blandt mange andre.

Det betyder også, at der er et hav af områder at vælge imellem for dig, der gerne vil udforske den svenske natur på langrendssporene.

Jeg har lavet en oversigt, der indeholder hele 10 gode områder til langrend i Sverige.

Læs også: Langrend i Norge

Overblik: De største langrendsområder i Sverige

 OmrådeLøjper
1Bruksvallarna750 km
2Kungsleden440 km
3Lofsdalen220 km
4Idre Fjäll 112 km
5Åre88 km
6Sälen 58 km
7Vemdalen50 km
8Billingen42 km
9Ulricehamn33 km
10Branäs 20 km

1. Bruksvallarna

 Løjpekilometer: 750 km

Bruksvallarna er en idyllisk lille by beliggende i Härjedalen, som er kendt for sit fantastiske langrendsløb – faktisk er der ikke helt vildt meget andet end langrend at opleve i byen.

Her kan du nyde lange, afslappende ture gennem de sneklædte skove og over åbne vidder, eller du kan udfordre dig selv på mere teknisk krævende strækninger. Generelt set er det et fint begynderområder, da der er masser af lange strækninger, som hverken er stejle eller tekniske.

Herudover er det relativt billigt at bo i området, og selv i højsæsonen er der ofte god plads.

Uanset ens niveau, er Bruksvallarna en sand perle for enhver, der elsker langrend.

– Find indkvartering i Bruksvallarna

2. Kungsleden

Løjpekilometer: 440 km

Højt på listen over de bedste steder til langrend i Sverige er Kungsleden. Det er en af Sveriges mest ikoniske langrendsruter, der strækker sig over 440 kilometer gennem det storslåede og uforstyrrede vildmarksterræn i Lapland.

Ruten går fra Abisko i nord til Hemavan i syd og byder på enestående udsigter over bjerge, søer og dale. Langs ruten finder du primitive hytter, hvor du kan overnatte og varme sig op – her kan du også opleve det magiske nordlys om natten.

Kungsleden er en fantastisk mulighed for at opleve naturen på en helt særlig måde og for at udfordre sig selv i en af verdens smukkeste langrendsruter.

– Find indkvartering omkring Kungsleden

3. Lofsdalen

Løjpekilometer: 220km
Lofsdalen er en lille bjerglandsby i det centrale Sverige, der er kendt for fantastisk langrend. Byen er omgivet af en smuk og uforstyrret natur, der giver mulighed for at stå på langrendsski på vidtstrakte løjper i varierende terræn.

Lofsdalen tilbyder også mulighed for at deltage i guidede ture, træningslejre og langrendsløb, samt for at nyde den smukke natur på vandreture eller på hesteryg. Uanset ens niveau, er Lofsdalen et perfekt sted for en langrendstur i et smukt og roligt miljø.

– Find indkvartering i Lofsdalen

Langrendsspor

4. Idre Fjäll

Løjpekilometer: 112 km

Idre Fjäll er et populært skisportssted beliggende i Dalarna, Sverige, der tilbyder fantastiske langrendsmuligheder.

Her er der 10 forskellige spor, der strækker sig over mere end 100 kilometer i alt. Og de fortjener helt klart en anbefaling i min oversigt over langrendsområder i Sverige.

Den længste rute, Burusjösoåret, er 15 kilometer lang og har en væsentlig stigning cirka midtvejs. Det er en udfordrende rute, der dog belønner dig med smukke udsigter og muligheder for læ undervejs.

Den korteste rute er Askespåret, som blot er 1 kilometer lang. Her kan selv børn være med til at stå på langrend i det varierede terræn.

4 af de 10 spor er oplyste mellem klokken 06 og 09 og igen mellem 15 og 24.

– Læs mere om Idre Fjäll

5. Åre

Løjpekilometer: 88 km

Åre er en populær skisportsby beliggende i det centrale Sverige, der tilbyder fremragende langrendsmuligheder. Her er der i alt 14 pister fordelt på de tre områder: Arena Björnen, Arena Duved og Ullådalen.

Både Arena Björnen og Duved har to oplyste pister, så du kan stå på ski fra tidlig morgen til sen aften.

Den længste rute i Åre er 15 kilometer og ligger i Duved. Det er en sort rute, der kræver erfaring.

I alle tre områder er der kortere ruter, men Björnen er klart det mest begynder- og børnevenlige område i Åre. Her finder du blandt andet en kort blå rute på 1 kilometer.

Uanset om du er nybegynder eller ekspert, er Åre et fantastisk sted for en langrendstur.

– Læs mere om Åre

6. Sälen

Løjpekilometer: 58 km

I Sälen finder du et stort netværk af løjper, der fører igennem smukke landskaber af skov og fjeldterræn. Løjperne er velpræparerede og tilbyder muligheder for alle niveauer af langrendsløb.

Sälen er også vært for flere internationale langrendsløb, herunder Vasaloppet, og tilbyder træningslejre for både amatørløbere og professionelle atleter.

Den længste rute i området er 11 kilometer (blå rute i Tandådalen), og den korteste rute er 1,5 kilometer (grøn rute i Arena Lindvallen).

4 ud af de i alt 14 ruter i området er oplyste, så der er mulighed for aftenskiløb flere steder.

– Læs mere om Sälen

7. Vemdalen

Løjpekilometer: 50 km

Vemdalen er vært for flere internationale langrendsløb, og byen er kendt for sin charmerende atmosfære – her kan du også få masser af langrendsoplevelser.

I alt er der 4 forskellige områder med hver 3-4 ruter af varierende længder. Den længste rute finder du i Vemdalsskalet. Her kan du udfordrere dig selv med en tur på 10 kilometer.

Den korteste rute i Vemdalen, finder du i Björnrike. Her er der en kort rute på kun 2 kilometer.

De tre korteste ruter i Vemdalsskalet, Klövsjö og Björnrike er alle belyst frem til klokken 22 eller 23.

– Læs mere om Vemdalen

8. Billingen

Løjpekilometer: 42 km

Billingen er et smukt naturområde i det vestlige Sverige, der er kendt for sine fantastiske langrendsmuligheder. Området har et stort netværk af løjper, der fører igennem skove og marker, og der er noget for alle niveauer.

Billingen er også populært blandt vandrere og cyklister, og byen Skövde, der ligger i nærheden, har en charmerende atmosfære og gode faciliteter, herunder hyggelige restauranter og indkvarteringsmuligheder.

– Find indkvartering i Billingen

langrendsområder i sverige

9. Ulricehamn

Løjpekilometer: 33 km

Ulricehamn er en lille by i det vestlige Sverige, hvor du finder 33 løjpekilometer i et smukt område.

På Lassalyckan i Ulricehamn finder du flere forskellige løjper. Her er der plads til både professionelle og amatører.

Langs ruterne er der små rastepladser, hvor du nyde medbragt mad og endda tænde et bål, hvis du mangler noget at varme dig på. Den korteste rute i dette område er 3,5 kilometer – den er en smule kuperet, men velegnet til langt de fleste.

– Find indkvartering i Ulricehamn

10. Branäs

Løjpekilometer: 20 km

Branäs er en lille bjerglandsby, hvor du kan nyde cirka 20 kilometer langrendsspor – hvis der altså er nok natursne, hvilket der dog ofte er gennem den meste af sæsonen.

Langrend i Branäs er kendetegnet ved at være mere familievenligt end mange andre områder. Området er generelt set let kuperet, og den korteste rute er klaret på blot 1,25 kilometer.

– Læs mere om Branäs

Bonus: Gøteborg

Kun 3,5 timer fra København kan du opleve langrendsski året rundt. Og det er endda ikke på kunstsne.

I multisportsarenaen, Prioritet Serneke Arena, der ligger kun 15 minutter nordøst fra Göteborg, kan du prøve kræfter med langrend på en 1,5 kilometer lang bane. Arenaen er åben helt året rundt og er konstant nedkølet til minus 2 grader.

– Find indkvartering i Stockholm

Langrend i Sverige er en fantastisk oplevelse, og du bør ikke snyde dig selv for at prøve det på egen krop.

Vil du vide mere om ski i Sverige? Læs også: 

Guide til skiferie i Sverige
Skihytter i Sverige
Skiferie med tog til Sverige
Ski i Sverige tæt på Danmark

Menu