Skijakker – Guide til valg af skijakke

Forside » Skitøj » Skijakker

Skijakker

Se skijakker hos AktivVinter.dk | Skisport.dk

Din skijakke er den vigtigste del af dit skitøj. En god skijakke holder dig tør og tilpas varm, uanset vejret. I denne store guide til køb af skijakker kan du læse om 14 ting, som du bør være opmærksom på, når du vælger skijakke. Nederst kan du se vores anbefalinger af en række gode skijakker til både herrer og damer.

Skaljakke eller foret skijakke?

Vi anbefaler, at du klæder dig på i lag. Skiundertøj inderst, dernæst et mellemlag (eksempelvis fleece) og til sidst en skaljakke (hardshell) yderst. Det gør det nemmere for dig at tilpasse dit skitøj til skivejret.

De fleste af vores tips til køb af skijakker er dog relevante uanset, om du foretrækker en tynd skaljakke eller en klassisk skijakke med isolerende for.

Hvad koster en god skijakke?

Peak Performance Heli Alpine Jacket

De billigste skijakker i acceptabel kvalitet koster fra 1.500 kroner og opefter. Hos mærker som Kilpi og 2117 of Sweden får du meget skijakke for pengene, uden at gå for meget på kompromis med kvaliteten.

De mest solgte skijakker fra populære mærker som Salomon og Helly Hansen koster mellem 2.500 og 3.000 kroner stykket.

En skaljakke i højeste kvalitet fra topmærker som Norrøna, Peak Performance, The North Face, Kjus eller Helly Hansen gør dig i værste fald over 6.000 kroner fattigere.

Hvis du er presset på økonomien, kan du enten købe din skijakke til Black Friday i november eller på udsalg i det tidlige forår.

Du kan også være heldig at finde en restmodel i din størrelse hos en af netbutikkerne, eksempelvis AktivVinter.dk

En god skaljakke holder i mange år og er også perfekt til udendørs aktiviteter, når det er forår eller efterår i Danmark.

Kig efter disse 14 kendetegn ved gode skijakker

Her er vores 14 bud på egenskaber og funktioner, der kendetegner en god skijakke.

1: Vandtæt og vindafvisende skijakke

En skijakkes vandtæthed er afgørende for, hvor godt skijakken modstår udefrakommende vand på våde og sjappede dage.

Vandtæthed måles i “mm” og en skijakke bør som minimum kunne modstå et vandsøjletryk på 5.000 mm, før den er vandafvisende nok til brug på en skiferie.

Gode skijakker har en vandtæthed på mindst 10.000 mm og ofte en del mere. I praksis er kvaliteten af syninger og sømme dog vigtigere end om vandsøjletrykket er 5.000 eller 10.000 mm.

En skijakkes vandafvisende evner forringes løbende, når den bruges.

Afhængig af type og brug kan skijakker enten imprægneres med en almindelig imprægneringsspray til tekstilmaterialer eller få ny imprægnering vasket ind, eksempelvis med et produkt som Nikwax Tech Wash.

Læs også: Vedligehold og vask af skijakker

2: Åndbar skijakke

En skijakkes åndbarhed måles i “mvt” (Moisture Vapor Transpiration), som er en målestok, der beskriver hvor mange liter sved/vanddamp, som materialet kan transportere pr. kvadratmeter stof i løbet af 24 timer.

En skijakke med god åndbarhed bør have et tal på mindst 10.000 g/m2/døgn.

Jo højere åndbarhed, desto mere kan du svede uden, at dit inderste skitøj bliver fugtigt, klamt og koldt.

3: Tapede sømme

Skijakke Tapede Syninger

Når syersken på fabrikken syr din nye skijakke sammen, prikker symaskinen små huller i stoffet.

Kvalitetsproducenter taper alle sømmene på deres skijakker, så der ikke trænger vand ind gennem syhullerne.

På nogle skijakker er det kun de mest udsatte syninger på skuldre og krave, der tapes.

Tapede syninger er en detalje, som hjælper dig med at afsløre, om producenten har forsøgt at lave den bedste eller blot den billigste skijakke.

4: Høj krave og stor hætte med plads til skihjelm

Skijakke Høj Krave Peak Performance Heli

En skijakke med en høj justerbar krave gør det nemmere for dig at holde vind og kulde ude på kolde og vindblæste skidage.

Skijakkens krave skal kunne justeres og strammes til, gerne med én hånd og med skihandsker på.

En vandafvisende og vindtæt hætte er også et stort hit, når du skal beskytte dig mod elementernes rasen.

Lynlåsen ved kraven skal være dækket af fleece eller et andet blødt materiale, så lynlåsen ikke generer din hage.

5: Lange ærmer med velcro-lukning og manchetter

Skijakke med manchetter Norrøna Lofoten

Det er vigtigt, at ærmene på din nye skijakke ikke er for korte. Tilpas lange ærmer i jakken sikrer, at sne, kulde og vind ikke slipper ind mellem skihandsker og skijakke.

En god skijakke har velcro-lukning ved håndleddene. Rigtig gode skijakker har desuden vindfang (manchetter) ved dine håndled, som slutter tæt til og danner en vejrsikker overgang mellem ærmer og skihandsker.

6: Snefang, der holder sne og vind ude

Skijakke med snefang North Face Fuseform Brigandine 3L

Uanset om du tumler rundt på pisten eller shredder pudder i off-pisten, kan du med fordel vælge en skijakke med snefang/sneskørt.

Et snefang er et stykke stof, som er syet fast eller monteret med trykknapper nederst på indersiden af din skijakke.

Snefanget har elastik i den ene ende og slutter tæt rundt omkring din hofte og forhindrer dermed både sne og vind i at krybe op under jakken og ned i skibukserne.

Hvis du køber skijakke og skibukser fra samme tøjmærke, kan skijakkens sneskørt ofte klikkes fast i skibuksernes overkant med trykknapper.

7: Kraftig, vandtæt og vindtæt lynlås

 

Den store lynlås foran i din skijakke skal være slidstærk og have et stort håndtag, som er nemt at trække op og ned, også selvom du har skihandsker på.

Gode skijakker har vandtætte og vindtætte lynlåse, eventuelt i kombination med et ekstra vindfang med velcro på ydersiden af lynlåsen.

Ofte er det en defekt lynlås, som tager livet af din elskede skijakke. Vær derfor ekstra opmærksom på kvaliteten af lynlåsene, når du køber din næste skijakke.

8: Mange og store lommer med lynlåse

Skijakke Vandtætte Lynlåse Armada Salvation

Din skijakke skal helst have mange og store lommer, så du nemt kan finde plads til mobiltelefon, goggles, solcreme, pistekort, lommeservietter, energibarer, 0,5 liters kildevand eller hvad du ellers plejer at slæbe rundt på ude i terrænet.

Både inder- og yderlommer skal være udstyret med lynlåse. Lynlåsene skal helst være vandtætte og håndtagene skal være så store, at lynlåsene kan betjenes med skihandsker på.

En høj brystlomme med plads til eksempelvis en 0,5 liters kildevand bliver du hurtigt glad for.

Hvis du ofte har en skirygsæk med på pisten, så bør du sikre dig, at skijakkens lommer er placeret hensigtsmæssigt i forhold til din skirygsæks stropper. Især skirygsækkens spændestrop henover den nederste del af maven kan give dig problemer, hvis lommerne i din skijakke sidder for lavt.

9: Inderlomme med lynlås til din smartphone

Lomme til smartphone

Sørg for at vælge en skijakke, der har en inderlomme med lynlås. Her bør du opbevare din smartphone, mens du står på ski.

Det er umiddelbart nemmere at putte mobilen i en yderlomme, men du forlænger batterilevetiden og minimerer risikoen for skader på din mobil ved at lægge den i en inderlomme.

10: Lomme på venstre jakkeærme til liftkort

Skijakke med lomme på venstre ærme Salomon Speed

Elektroniske liftkort i kreditkortstørrelse og med indbygget RFID-chip er standard på alle større skisportssteder.

Med en lille lomme på din skijakkes venstre ærme kan du opbevare liftkortet sikkert. Du kan samtidig nemt scanne liftkortet uden at tage det ud af lommen.

Liftkortscannerne står altid til venstre og kan ofte kun scanne dit liftkorts RFID-chip på 10-20 centimeters afstand. Derfor er lommen på venstre ærme nyttig.

11: Ventilation under ærmene

Skijakke Ventilation Armada Salvation

På dage, hvor du har taget for meget skitøj på, kan det være praktisk med ekstra ventilationsåbninger i skijakken. Nogle skijakker har derfor en lynlås i siderne under armene, som kan lynes op eller ned efter behov.

Du kan godt overleve i en skijakke uden disse ventilationsåbninger, men det bør trække op i din vurdering af skijakkens kvalitet, hvis jakken giver dig denne mulighed for ekstra ventilation.

12: Stor bevægelsesfrihed

Haglöfs Gira Skijakke

Du skal kunne række begge arme i vejret samtidig uden, at jakken krymper sammen oppe under dine armhuler. Du skal samtidig kunne bøje dig ned og eksempelvis justere skistøvler uden, at skijakken driller.

Hvis du vælger en skaljakke som din næste skijakke er det ekstra vigtigt, at du husker at prøve jakken med en fleece-trøje indenunder. Jakken må gerne sidde tæt, men ikke stramme.

Hvis du køber på nettet, så overvej at købe skijakken hjem i to størrelser og returnere den størrelse, som ikke passer.

Hvis du gerne vil have en løstsiddende “baggy” skijakke, så kig efter “freeride skijakker” eller “snowboard jakker”, da de typisk har et mere “loose” fit.

13: Sæt farver på dit skiløb

Norröna Trollvegen Skijakke

Der er mange gode grunde til at vælge en farverig skijakke.

Kraftige farver som rød, orange, gul, limegrøn, turkis, pink og lilla er på mode i øjeblikket og kan sætte ekstra kulør på din skiferie.

Dine skivenner kan nemmere finde dig på pisten eller i liftkøen i en skriggrøn skijakke end i et kedeligt sort outfit.

Som en ekstra bonus giver en skijakke i pangfarver dig ekstra sikkerhed ude i terrænet. Du er nemmere at se for andre skiløbere og risikoen for sammenstød på pisten reduceres. Hvis du styrter og ligger halvt begravet i off-pisten, finder dine venner dig hurtigere igen.

14: Valg af membran til skijakke

Der findes som udgangspunkt to forskellige typer af vandtætte/vindtætte membraner til skijakker.

Skijakker med “polyurethane”/”PU” membran

En polyurethan-membran er den mest udbredte og billigste type af membran til skijakker. PU-membraner enten lamineres eller pensles på bagsiden af skijakkens yderstof.

PU-membraner er generelt meget åndbare og jakker med PU-membraner egner sig derfor godt til fysisk krævende aktiviteter som skiløb.

PU-membraner er desværre sårbare overfor solens UV-stråler og snavs. En 3-4 år gammel skijakke med PU-membran har mærkbart dårligere vandtæthed end en tilsvarende ny jakke. Du kan forlænge PU-membranens levetid med regelmæssig pleje og vask med eksempelvis Nikwax Tech Wash.

Skijakker med ”expanded polytetrafluoroethylene”/”ePFTE” membran

ePFTE membraner har længere holdbarhed end PU-membraner. En skijakke med intakt ePFTE-membran bevarer hovedparten af sin vandtæthed og åndbarhed i hele sin levetid.

ePFTE-skijakker skal dog fortsat plejes og vaskes regelmæssigt for at membranen bevarer sine egenskaber.

Skijakker med ePFTE-membraner er typisk dyrere end skijakker med PU-membraner.

Anbefalinger – 3 gode mærker med skijakker:

Anbefalinger –  godt mærke med skaljakker (til skiløb):

Se flere skijakker hos AktivVinter.dk

Menu