Skihandsker

Forside » Skitøj » Skihandsker

Skihandsker

Se populære skihandsker hos AktivVinter.dk | Skisport.dk

Et par gode skihandsker er en vigtig del af dit skiudstyr. Her kan du læse, hvad du bør overveje, før du vælger og køber nye skihandsker. Vi gennemgår fordele og ulemper ved de forskellige typer af skihandsker på baggrund af vores egne erfaringer. Vi giver dig også vores anbefalinger af gode skihandsker i både økonomi- og luksusklassen.

Sådan vælger du de bedste skihandsker

Tidligere var skihandsker med fem fingre det klart mest populære valg, når danskere købte skihandsker. De senere år har danske skibutikker dog oplevet en mærkbar vækst i salget af skihandsker med tre fingre samt skiluffer. Her kan du læse om fordele og ulemper ved henholdsvis traditionelle skihandsker, 3-fingrede skihandsker og skiluffer.

Klassiske skihandsker

Hestra Guide Fält GloveSkihandsker med fem fingre på hver skihandske er et klassisk og sikkert valg, hvis du skal på skiferie for første gang og endnu ikke har gjort dine egne erfaringer med skihandsker.

5-fingrede skihandsker sikrer dig maksimal mobilitet i fingrene og gør det nemt for dig eksempelvis at spænde skistøvler eller åbne jakkelommer uden at tage skihandskerne af.

Skihandsker med fem fingre giver dig samtidig et godt greb om skistavene.

Ulempen ved denne type skihandsker er, at det kan være svært for dig at holde dine fingre og hænder varme, når det er koldt eller hvis du er en frossenpind.

“Testvinder” i denne kategori: Hestra Army Leather Heli Ski

Skihandsker med tre fingre

Skihandske med 3 fingre3-fingrede skihandsker (også kendt som “lobster gloves” eller “hummerhandsker”) er en hybrid mellem skihandsker og skiluffer.

I skihandsker med tre fingre er lillefingeren, ringfingeren og langefingeren samlet i et fælles fingerrum.

Da tommelfinger og pegefinger fortsat er frie, bevarer du en god finmotorik og kan fortsat udføre de fleste opgaver med dine 3-finger skihandsker på.

Det er nemmere at holde varmen i skihandsker med kun tre fingre end i de klassiske skihandsker med fem fingre.

Denne type skihandske er en favorit her på redaktionen, da 3-finger handskerne kombinerer den gode bevægelighed fra klassiske skihandsker med skiluffernes behagelige varme.

Bedste handsker i denne kategori: Hestra Army Leather Heli Ski

Skiluffer

Skiluffer HestraHvis du vægter varme og komfort højere end maksimal bevægelighed og finmotorik, så er skiluffer muligvis det optimale valg, når dine hænder og fingre skal med resten af din krop ud på pisten.

Skiluffer består af et lille rum til tommelfingeren og et stort rum til de fire øvrige fingre.

Skiluffer et populært valg, når forældre skal købe skihandsker til mindre børn.
Til skiløb på de allerkoldeste dage er skiluffer dog også et fornuftigt valg af beklædning til voksne hænder.

Vær dog opmærksom på, at skiluffer nemt kan blive for varme (og dermed fugtige indvendigt), hvis du står på ski i temperaturer omkring frysepunktet.

Nogle skiluffer (eksempelvis denne Hestra skalluffe) kan i øvrigt bruges som overtrækshandsker til tyndere skihandsker på dage med omskifteligt vejr.

Redaktionens “bedst i test”: Hestra Expedition Mitten

Bedste materiale til skihandsker – Læder eller syntetisk?

Både klassiske skihandsker, “hummerskihandsker” og skiluffer produceres i en række forskellige materialer og prisklasser. Typisk er det gennemgående materiale enten læder eller et syntetisk materiale som eksempelvis polyurethan eller polyester.

Skihandsker – Læder

Der er en række fordele ved at vælge skihandsker, der er lavet helt eller delvist af læder. Naturlæder har høj slidstyrke, er fleksibelt, vandafvisende, vindtæt og delvist åndbart. De bedste skihandsker af læder er næsten umulige at slide i stykker og holder nemt til flere sæsoners skiløb på fuld tid.

Gode skihandsker af læder er dog ikke helt billige. Regn med, at du skal betale fra 500 kroner og opefter for et par læderskihandsker i en acceptabel kvalitet.

Skihandsker af læder fra kvalitetsproducenter som eksempelvis Hestra og Salomon koster fra cirka 700 kroner og op, med mindre du finder dine nye skihandsker på udsalg eller tilbud.

De fleste producenter af skihandsker laver også handskemodeller, hvor læder og kunststof kombineres.

Typisk har sådanne kombinationshandsker læder på de flader, hvor slid fra skikanter og skistave er størst, dvs. på håndfladen og omkring tommel- og pegefinger. Det syntetiske materiale anvendes derimod ofte på håndens overside, hvor kunststoffets fleksibilitet og isoleringsevne bedre kommer til sin ret.

En del feinschmeckere mener, at rigtige skihandsker skal være lavet i 100% naturmaterialer som eksempelvis kolæder og merinould.

Hvorvidt læder, kunststof eller en blanding heraf er det bedste valg af skihandsker, er dog i høj grad et spørgsmål om dine behov og størrelsen af din pengepung.

Der findes gode skihandsker i alle tre kategorier. Læderskihandsker koster normalt mest.

Skihandsker – Kunststof / syntetisk materiale

Der findes et meget stort udvalg af skihandsker, hvor det primære materiale er polyester, polyurethan eller tilsvarende syntetiske materialer. Egenskaberne og kvaliteten af handskerne varierer voldsomt. Det samme gør prisen.

Brugen af syntetiske materialer giver producenterne stor mulighed for at lave skihandsker, der matcher skiløbernes individuelle krav til eksempelvis slidstyrke, vandsøjletryk, isoleringsevne og åndbarhed.

Ofte er der en ret klar tydelig sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Du kan købe et par polyester-skihandsker i Bilka for 99 kroner, men til gengæld kan du være ret sikker på, at du eller dine børn fryser fingrene efter højest en halv time ude på bjerget.

Hvis du derimod bruger lidt tid på at undersøge de enkelte producenter valg af materialer til membran, isolering og linning, så er det muligt at finde rigtig gode skihandsker i kunstmaterialer, uden at de behøver at koste en halv skiferie.

Skihandsker til børn

Læs mere om valg og køb af skihandsker til børn i vores artikel “skihandsker til børn“.

Skihandsker med varme

Der findes efterhånden mindst en håndfuld producenter af skiudstyr, der markedsfører skihandsker med indbygget varme.

Mange af disse opvarmede skihandsker ser flotte ud i brochurerne eller på webshoppens billeder, men i praksis er det langtfra alle handskerne, der formår at give dine hænder ekstra varme, når det for alvor bliver koldt ude på bjerget.

Hestra har Hestra Power Heater-modellen i deres sortiment. Disse Hestra skihandsker med indbyggede varmeledninger kan købes for den nette sum af 2.999 kroner. Skihandskerne varmes op via energi fra de udskiftelige genopladelige batterier, som er forbundet til varmetråde, der er vævet ind i handskerne.

Læs også: Test af Hestra Power Heater

Trendy skihandsker til unge

Indrømmet. Forfatteren til denne guide er mindst 10 år for gammel til for alvor at have fingeren på pulsen i forhold til, hvilke skihandsker der er populære blandt skiløbere under 30 år.

Vi har derfor fået tidligere Freeride DM vinder artin Schøber til at komme med to bud på to trendy (og ikke alt for dyre) skihandsker til unge skiløbere.

Radical Bomb Glove

Martin: “Radical Bomb Glove er en helt sort handske, hvor du får et komfortabelt fit og god bevægelsesfrihed til få penge. Det australske snowboardhandske mærke er mest kendt for deres parkhandsker. Det er lidt synd for deres andre handsker er også vildt seje og i god kvalitet.”

Oakley Factory Park Glove

Martin: “Oakley Factory Park Glove er en tynd og behagelig parkhandske med masser af bevægelsesfrihed. Det skader heller ikke at designet er sygt flot. :)”

Spørgsmål: Hvilke skihandsker er bedst?

Svar: Det ikke særlig hjælpsomme svar er, at hvilke handsker, der er de bedste skihandsker i høj grad afhænger af dine behov og din pengepung. Hvis du skal på skiferie for første gang, så forsøg eventuelt at låne dig frem til et par skihandsker fra eksempelvis Hestra, Haglöfs, Salomon, Oakley, The North Face, Peak Performance, Spyder eller Reusch. Hvis du har været af sted før, så har du formodentlig en rimelig fornemmelse af, hvorvidt du generelt har let eller svært ved at holde varmen. Du kan så købe handsker derefter. Klassiske 5-finger skihandsker er oplagte, hvis du har nemt ved at holde fingrene varme. 3-fingrede hummerhandsker eller skiluffer er derimod gode, hvis du har problemer med kolde fingre.

Spørgsmål: Hvor store skal skihandsker være?

Svar: Hver enkelt producent af skihandsker har sin egen størrelsestabel for skihandsker. Hvis du i tvivl om størrelsen, så anbefaler vi, at du i første omgang vælger den største af de to størrelser, som du kigger på. Det er bedre, at en skihandske er lidt for stor, end lidt for lille. Hvis skihandskerne er for små, så risikerer du at få problemer med blodcirkulationen i fingrene, hvilket kan betyde, at du får kolde fingre. Hvis skihandskerne er lidt for store, så giver det dig muligheden for at putte en ekstra liner i handskerne på kolde dage. Eksempelvis kan en uldhandske som Hestra Merino Liner give dig ekstra varme omkring dine hænder, når Kong Frost for alvor viser tænder.

Spørgsmål: Korte eller lange skihandsker?

Svar: Populære mærker som Hestra, Salomon og Haglöfs producerer skihandsker med manchetter af forskellig længde, altså henholdsvis “korte” og “lange” skihandsker. Du bør derfor vælge en skihandske, hvor længden af manchetten (“skaftet”, “snefanget”) passer til din skijakke. På nogle skijakker vil det være mest naturligt at spænde skijakkens ærme ud over skihandskerne. Andre skijakker passer bedre til handsker med lange manchetter, som kan trækkes op over skijakkens underærmer. Som eksempel på et par skihandsker med lange manchetter kan vi nævne Hestras populære “Army Leather Heli Ski” skihandsker.

Spørgsmål: Hvor finder jeg billige skihandsker?

Svar: Skihandsker er en vigtig del af dit skiudstyr. Vi anbefaler derfor, at du går på kompromis med kvaliteten for at sikre dig et par billige skihandsker. Hvis dit budget er skrabet og du derfor er tvunget til at købe dine skihandsker billigt, så vil vi anbefale, at du investerer i sidste eller forrige års skihandskemodel, der typisk kan fås på tilbud eller udsalg med mindst 30-40% rabat i forhold til den oprindelige pris. Du kan se danske skibutikkers aktuelle tilbud og udsalg via vores oversigt over tilbud og udsalg.

Alternativt kan du overveje at købe et par brugte skihandsker, eksempelvis på Den Blå Avis. Du skal blot være opmærksomhed på, at membranen (yderskallen) kan være medtaget af slid eller dårlig vedligeholdelse. Ved at købe brugte handsker giver du samtidig afkald på de to års reklamationsret, som du automatisk har ved køb af nye skihandsker.

Gode råd om pleje af skihandsker

  • Brugte skihandsker taber både isoleringsevne og vandafvisende effekt med tiden. Imprægnering af skihandsker med enten imprægneringsspray (til syntetiske materialer) eller læderfedt (til læder) kan forbedre og forlænge handskernes evne til at holde vandet ude.
  • Når du tørrer dine skihandsker, så forsøg at undgå kraftig varme. En tur i varmeskab eller på en glohed radiator kan ødelægge membran eller læder.

Her kan du købe dine nye skihandsker

Disse mærker af skihandsker forhandles i Danmark

Hvis du gerne vil have nye skiferietips tilsendt hver måned, så tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

Menu