12 højtbeliggende skisportssteder i Alperne

Kridhvide velpræparerede pister indrammet af metervis af knitrende puddersne er for mange skiløbere det optimale udgangspunkt for en perfekt skiferie.

De fleste danskere booker dog vinterens skiferie lang tid før vejrguderne bestemmer sig for temperaturer og nedbørsmængder på de mest populære skisportssteder i Østrig, Italien, Frankrig, Norge og Sverige.

Skisportsstedets højdemæssige placering i forhold til havets overflade er den enkeltstående faktor, som har størst indflydelse på snefald og snedybder hen over en vintersæson.

Jo højere skisportsstedet ligger, desto lavere temperatur. Temperaturen falder cirka 6,5 grader (celcius), hver gang du stiger 1.000 meter op.

Det betyder alt andet lige, at temperaturen er +2 grader i Wagrain by (860 m.o.h.), når den er minus 1 i Sölden by (1.377 m.o.h.) og minus 8 i Val Thorens by (2.300 m.o.h.).

Hvis du booker skiferie tidligt og gerne vil sove trygt i ugerne op til afgang, er det derfor en klar fordel at booke skiferie til et af de højest beliggende skiområder.

Højtbeliggende skisportssteder i Østrig

Der er store forskelle på, hvor højt oppe i bjergene de mest populære østrigske skisportssteder ligger. De fire højestliggende østrigske skisportssteder med nok pistekilometer til en hel uges variereret skiløb er følgende:

Sölden (op til 3.294 m.o.h.)

E67 Mutkogl lift og piste 39

Sölden er Østrigs mest snesikre skiområde. Takket være pisternes høje placering (hovedparten af pisterne ligger mindst 2.000 meter over havets overflade) og Söldens to store gletsjere (Tiefenbach og Rettenbach) er der maksimal sikkerhed for godt skiføre i hele sæsonen. Selve Sölden by ligger cirka 1.365 m.o.h. og i størstedelen af sæsonen er der derfor mulighed for at stå på ski helt ned til byen.

Læs vores beskrivelse af Sölden | Se Sölden pistekort

Obergurgl/Hochgurgl (op til 3.080 m.o.h.)

Obergurgl

De store, men i Danmark næsten ukendte, østrigske skisportssteder Obergurgl og Hochgurgl ligger meget højt. Den laveste piste slutter nede i byen i knap 2.000 meters højde, mens den højeste skilift løfter skiløbere op til den 3.080 meter høje Wurmkogl-bjergtop.

Obergurgl/Hochgurgl-skiområdet er et af de allerhøjest beliggende skisportssteder i Østrig og er derfor meget snesikkert. Både hoteller, pensionater og lejligheder i Obergurgl og Hochgurgl har generelt høj kvalitet, men indkvartering er også dyrere end i de fleste andre skibyer i Østrig.

Læs mere om Obergurgl | Se Hochgurgl/Obergurgl pistekort

Ischgl (op til 2.872 m.o.h.)

Panorama Ischgl

Selve Ischgl by ligger i 1.377 meters højde, men langt hovedparten af skiløbet foregår på pister, der ligger mindst en kilometer længere oppe, altså fra cirka 2.300 meter og op til den højeste piste, der ligger 2.872 meter over havets overflade.

Især hvis du planlægger at tage på tidlig eller sen skiferie (omkring jul/nytår eller henne omkring påske), er Ischgl et godt bud på et højtliggende skiområde i Østrig.

Læs vores beskrivelse af Ischgl | Se Ischgl pistekort

St. Anton (op til 2.811 m.o.h.)

Panorama Sankt Anton

Skiområdet omkring St. Anton byder også på snesikre og højtliggende pister. Selve Sankt Anton by ligger i 1.304 meters højde. Den højeste skipiste ligger i 2.810 meters højde. Dette højtbeliggende skisportssted egner sig bedst til erfarne skiløbere.

Læs vores beskrivelse af St. Anton | Se St. Anton pistekort

Højtbeliggende skisportssteder i Italien

Italien har i hvert fald tre skiområder, hvor du for alvor skal hive efter luften oppe på de højestliggende pister. På følgende italienske skisportssteder kan du, selv i dårlige vintre, være næsten helt sikker på frostgrader og gode sneforhold.

Cervinia (op til 3.899 m.o.h.)

Panorama Cervinia

Italienske Breuil-Cervinia er et af Europas højest beliggende skisportssteder. Selve Cervinia by ligger i cirka 2.000 meters højde, og de øverste pister ligger næsten 4 kilometer over havets overflade (helt præcist 3.899 m.o.h.).

Hvis du har råd og mod til det, er det desuden muligt at stå på ski ned ad Matterhorns sider, hvor helikopteren kan sætte dig af i cirka 4.300 meters højde.

Cervinia er derfor et oplagt bud på et snesikkert og højtliggende skiområde i Italien. Dog skal du være opmærksom på, at priserne på skirejser til og indkvartering i Cervinia er en smule højere end i eksempelvis Livigno og Canazei. God mad og drikke kan dog købes til de sædvanlige lave italienske priser.

Læs vores beskrivelse af Cervinia | Se Cervinia pistekort

Champoluc/Gressoney/Alagna (op til 3.260 m.o.h.)

Gressoney

Skiområdet omkring de italienske skibyer Champoluc, Gressoney og Alagna er også velsignet med høje bjerge og højtbeliggende pister.

Størsteparten af skiløbet foregår i mindst 2.000 meters højde, og den øverste piste starter ved Punta Indren-toppen, der ligger i 3.260 meters højde.

Champoluc, Gressoney og Alagna er bedst til erfarne skiløbere. Faciliteterne for børn er begrænsede, og den dominerende farve på pistekortet er rød. Der er ofte rigtig gode muligheder for off-piste skiløb, især i området nær Alagna.

Læs mere om Champoluc

Livigno (op til 2.804 m.o.h.)

Panorama Livigno

På denne liste over snesikre skisportssteder i Italien er det oplagt også at nævne danskerfavoritten Livigno. Alle pister ligger i højder mellem 1.800 og 2.800 meter, og mikroklimaet i Livigno-dalen sikrer rigelige mængder nedbør i løbet af vintersæsonen.

Livigno er et af de få skisportssteder i Italien, som du trygt kan booke skiferie til i ydermånederne december og april.

At Livigno desuden er kendt for sin hyggelige stemning, gode mad og attraktive tax-free priser gør det kun endnu mere oplagt at vælge Livigno som destination for årets skiferie med snegaranti.

Læs vores beskrivelse af Livigno | Se Livigno pistekort

Højest liggende skiområder i Frankrig

Frankrig er det land i Europa, som har flest store og højtbeliggende skisportssteder. I mange af skiområderne på denne liste ligger hovedparten af pisterne i mindst 2.000 meters højde, og det højeste skiløb starter mindst 3 kilometer oppe.

Les 2 Alpes (op til 3.560 m.o.h.)

Les Deux Alpes

Den højestbeliggende piste i Frankrig ligger i Les 2 Alpes, hvor topstationen ved Dôme de la Lauze ligger i cirka 3.560 meters højde. Hovedparten af pisterne ligger mellem 2.000 og 2.500 meter over havet, hvilket også er en rimelig garanti for kulde og godt skiføre. Les 2 Alpes er ikke Alpernes største skisportssted, men området hænger fint sammen, og det er nemt at komme op i terrænet med en af de mange lifter nede fra byen i Les 2 Alpes.

Læs mere om Les 2 Alpes

Tignes/Val d’Isère (op til 3.456 m.o.h.)

Panorama Tignes

Det store og meget populære skiområde Espace Killy, der ligger omkring de klassiske franske skisportssteder Tignes og Val d’Isère, lægger bjergsider til fornøjeligt skiløb både sommer og vinter. Den legendariske Grand Motte-gletsjer nær Tignes gør det muligt for Espace Killy at lade skiløbere klikke skiene på i næsten 3,5 kilometers højde (3.456 meter over havet).

Både Tignes by (2.100 m.o.h.) og Val d’Isère by (1.850 m.o.h.) er blandt de højest beliggende skibyer i Frankrig. Du skal dermed være virkelig uheldig for ikke at kunne stå på ski helt ned til byen, hvis du booker skiferie til et af disse franske skisportssteder.

Læs mere om Tignes | Læs mere om Val d’Isère

Alpe d’Huez (op til 3.323 m.o.h.)

Panorama Alpe d'Huez

Pisterne på Pic Blanc-bjergtoppen i Alpe d’Huez starter i 3.323 meters højde, og Alpe d’Huez indtager dermed en tredjeplads på denne liste over højtbeliggende skisportssteder i Frankrig.

Selve Alpe d’Huez by ligger 1.860 meter over havets overflade, og da byen er omkranset af lifter og pister, er det muligt at stå på ski fra og til de fleste hoteller og lejligheder i Alpe d’Huez.

Læs mere om Alpe d’Huez

La Plagne / Les Arcs (op til 3.250 m.o.h.)

Les Arcs

De to sammenhængende skiområder i La Plagne og Les Arcs har øverste pister med start i henholdsvis 3.250 og 3.226 meters højde. Fra udgangspunktet nær enten Aiguille Rouge- eller Bellecöte-toppen er der rig mulighed for at få masser af mælkesyre i benene, inden du er nede i dalen igen.

Selve byerne i La Plagne og Les Arcs ligger også højt, og i højsæsonen er der ingen grund til at frygte mangel på sne, heller ikke helt nede ved byen. Lejlighedsvis kan der dog være isede pister eller “forårssne” længst nede ved byerne.

Læs mere om Les Arcs | Læs mere om La Plagne

Val Thorens (op til 3.230 m.o.h.)

Panorama Val Thorens

Den højeste skipiste i Val Thorens ligger i 3.230 meters højde. Det er et par hundrede meter lavere end de allerhøjeste pister i Frankrig. Til gengæld er Val Thorens formodentlig det skisportssted i Alperne, som har flest pistekilometer i de meget snesikre højder mellem 2.500 og 3.000 m.o.h.. Det er derfor ikke uden grund, at Val Thorens ofte betragtes som det mest snesikre skisportssted i Europa. Du kan trygt booke skiferie til Val Thorens i både juleferien og påskeferien, og være sikker på fine hvide pister.

Læs vores beskrivelse af Val Thorens | Se Val Thorens pistekort

Husk at tjekke pistekortet

Du skal være opmærksom, inden du vælger destination. Generelt smører skirejsebureauerne og skibyerne tykt på, når de oplyser om de højeste pister på det enkelte skisportssted.

Et godt eksempel på dette er østrigske Zell am See, der ofte bliver solgt som et skisportssted med skiløb helt op til 3.029 meters højde over havets overflade. I praksis foregår skiløb i Zell am See et par kilometer længere nede i højder mellem 750 og 2.000 m.o.h.. Det samme gælder en række andre populære skisportssteder.

På vores oversigter ovenfor kan du se hvilke store højtbeliggende skisportssteder i henholdsvis Østrig, Frankrig og Italien, der reelt tilbyder dig den bedste snegaranti.

Vi har medtaget de østrigske, franske og italienske skiområder, som både har de højeste skipister og samtidig har hovedparten af pisterne liggende i højder over 2.000 meter fra havets overflade.

Hvis kun en enkelt lift løfter dig op til kulden og den gode sne, nytter det ikke meget, hvis de fleste pister og lifter ligger længere nede i dalen.

I Norge og Nordsverige er skiområder generelt snesikre, også selvom de ligger markant lavere end stort set alle skiområder i alperne.

Hvis du gerne vil have nye skiferietips tilsendt hver måned, så tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

Menu