Berchtesgaden

Forside » Tyskland » Berchtesgaden

Panorama Berchtesgaden
Om Berchtesgaden | Pistekort | Lejligheder | Hoteller | Billeder | Vejr og webcams

Pister: 60 km | Højde: 600 – 1.800 m.o.h.

Begyndere: | Øvede: | Eksperter: | Off-piste: | Snesikkerhed: | Charme: | Afterski:

Skirejser Berchtesgaden

Berchtesgaden er et billigt familievenligt skiområde i Sydtyskland lige på grænsen til Østrig. Området består af tre reelle skiområder (med Jenner som det højeste med skiløb i 1.800 meters højde) samt et par mindre bakker . Både hotel, mad og liftkort er billigt og det er let selv at køre til området. De mindre og overskuelige skiområder egner sig rigtig godt til begyndere og børnefamilier.

Jenner er størst og højest

Berchtesgaden

Man kan ikke køre på ski fra et område til et andet, så dagen starter ved morgenbordet med at beslutte, hvor skiløbet skal foregå den dag.

Jenner er det største og højeste område, hvor den lange og lidt ældre kabinelift, Jennerbahn fragter dig fra dalen op til enten ”Mittelstation” eller helt til toppen, hvor du kan nyde din currywurst eller kaiserschmarrn – en slags pandekage i småstykker med flormelis og æblegrød til.

På Jenner går en enkelt blå piste fra Mittelstation og ned i dalen til udgangspunktet. Resten af pisterne på toppen er røde, men dog med et par indlagte transport-stykker, så de mindst erfarne kan undgå de mest stejle stykker.

Der er også tre stolelifte og en slæbelift på toppen, så du kan blive deroppe hele dagen i tilfælde af tøvejr nede i dalen.

Götchen – Perfekt for familien med begyndere

Skiområdet Götchen ligger ca. 15 minutters kørsel fra byen, og består af en enkelt lang stolelift med en blå piste ned på den ene side og en rød ned på den anden. Der er også et par slæbelifter, som løber parallelt med stoleliften til dem, der endnu ikke har mod på at tage hele bakken.

Området er ikke stort, men til gengæld er det nærmest skabt til gruppen med både begyndere og øvede, som kan køre med den samme lift, men vælge den bakke, der passer til niveauet. Lynhurtigt lærer selv helt utrænede børn at tage den blå pist, så de kan køre selv, mens forældrene får mulighed for også at få stået rigtigt på ski.

Og alle ender i bunden af bakken, hvor man fra det naturlige mødested i restauranten kan holde øje med alle, der kommer ned og skal op med liften samme sted – og så er gullashsuppen fantastisk.

Rossfeld er slæbelifter og god mad

De mindre erfarne skiløbere eller folk med højdeskræk kan køre til skiområdet Rossfeld, hvor der kun er slæbelifter og en række blå og røde pister. Der er også den dejlige seks kilometer lange Rossfeld-dal nedfart, hvor man i stedet for en lift i bunden, tager en bus op til toppen igen. Denne tur er dog ofte lukket, når der ikke er nok sne i dalen.

De flade bakker på Rossfeld er også et fint sted at sende ungerne uden skierfaring på skiskole og så har restauranten midt på bakken en for området høj standard på frokostretterne.   

Afterski foregår på hotellet

Berchtesgaden har ikke samme tradition for afterski, fest og diskoteker, som de kendte områder på den anden side af grænsen i Østrig. I stedet ligger der i området en masse små familiehoteller i klassisk tyrolerstil, hvor man typisk slutter skidagen med tyske tre-retters menuer i den tungere ende med retter som wienerschnitzel, nudelsuppe og knödel. Lige så ofte suppleret med en velskænket Hefe Weiss Beer.

Hotellerne er vant til børnefamilier og gode til at lave børneretter eller sørge for, at børnene i større grupper bliver placeret ved et børnebord.

Det kan du lave, hvis du ikke skal stå på ski:

 • Tag i Berchtesgadens store badeland Watzmann Therme.
 • Kør til Salzburg – det tager 20 minutter

Priser:

Skribenten fandt hotel med 7 overnatninger inklusiv halvpension og liftkort i seks dage for 2 voksne og 2 børn på opredninger til ca. 7000 kroner.

Se udvalgte lejligheder | Se udvalgte hoteller

Du kan også bo i gåafstand til eksempelvis Jennerbahn, hvor prisen så bliver noget højere.

Hertil kommer skileje som ligger på 500 til 1.100 kroner for seks dage. Nogle hoteller har selv skiudlejning, der er billigere, men også med lidt mindre udvalg end eksempelvis Intersport inde i Berchtesgaden.

Berchtesgaden er primært en kør-selv destination og du skal beregne brændstof til ca. 1.000 kilometer fra den danske grænse.

Praktiske tips:

 • Din GPS har en tendens til at lede dig ind i Østrig, når du er tæt på at være i Berchtesgaden. Men det kræver en såkaldt vignette i bilen til otte euro og ellers en risiko for en høj bøde. Indstil derfor GPS’en til en rute uden om Østrig, der kun tager 5 minutter mere.
 • Køb eller lej snekæder hjemmefra. Vejene til både Rossfeld og Götchen er så stejle, at det kan være rigtig svært at komme op ad dem, hvis der lige er faldet sne.
 • Har din bil anhængertræk, så lej et stativ til dine ski, så du undgår at skulle proppe de våde ski ind bag i bilen, når I kører hjem fra skiområdet.
 • Hæv rigeligt med euro i en hæveautomat – mange steder tager de stadig ikke internationale kreditkort.
 • Book selv hotellet, hvis du vil spare penge – det er billigere end bureauernes arrangerede ture specielt i populære uger, som skolernes vinterferie.
 • Trænger du til mere udfordrende skiløb, så kombiner turen med en tur til et af de større sammenhængende områder Lofer og Steinplatte i Østrig, som ligger 35-45 minutters kørsel fra Berchtesgaden.
 • Du skal købe et obligatorisk gæsteturistkort på hotellet til et par euro om dagen, som giver fri adgang til områdets busser og gratis parkering på Jenner – husk at aflevere parkeringsbilletter på Jennerbahns billetkontor for at få pengene for parkering retur.

Du kan læse mere om Berchtesgaden på https://www.berchtesgaden.de/en/home

Denne beskrivelse af tyske Berchtesgaden er skrevet af Jesper Kjems fra Kommunikerbedre.dk.

BONUS: Vi har modtaget yderligere en håndfuld gode tips vedr. Berchtesgaden fra vores flinke læser Henning Grubb Jepsen.

 • Det kan godt betale sig, at købe et lift kort (skipass) hos Tourismusregion Berchtesgaden-Königssee (adresse: Königsseer Str. 2, 83471 Berchtesgaden). Liftkortet dækker alle skiområderne hernede og giver samtidig adgang til badelandet Watzmann Therme.
 • Husk også skiområdet Obersalzberg Gutshof, der efter min mening er det bedste område for begyndere. Der er også en skiskole, der er rigtig god til børneunderholdning. Samtidigt er det et “lukket” område, så de mere øvede kan køre til andre steder og stå på ski, mens børnene lærer at stå på ski her.
 • Det bedste område i nærheden af Berchtesgaden er nok Zinken lifte som i Hallein på den østrigske side af grænsen. Her er der flere udfordringer for øvede skiløbere, men der er samtidig gode øvemuligheder for begyndere og børn ved bunden af liften. Samtidigt gælder liftkortet fra Berchtesgaden her.
 • Hvis I har lyst til en skifri dag, så overvej at besøge Haus der Berge, som byder på oplevelser for både børn og voksne.

Hvis du gerne vil have nye skiferietips tilsendt hver måned, så tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

Skirejser Berchtesgaden

Menu