St. Anton am Arlberg

Forside » Østrig » St Anton

Om St. Anton am Arlberg | Pistekort | Vejr og webcams

St. Anton am Arlberg – Mest for den øvede skiløber

St. Anton am Arlberg er et af Europas mest kendte skiområder. Det er ikke uden grund, St. Anton byder på et væld af muligheder, som især de mere øvede skiløbere vil kunne udnytte. Skiområdet er særligt kendt grundet sit udfordrende og nemt tilgængelige offpiste, samt det, statistisk set, største snefald i Østrig.

Sankt Anton

Pudder i St. Anton am Arlberg // Foto: Martin Schøber

Skiferie – Sankt Anton

De gode skiforhold, vilde fester og skiområdets gode ry gør at der er mange turister i St. Anton.

Liftsystemet fungerer rigtigt godt, men kommer du mellem jul og nytår eller i uge 5 – 10, skal du være forberedt på liftkøer og travle pister.

Ønsker man at blive udfordret skimæssigt på sin skiferie er St. Anton stedet. Uanset om du kører piste eller offpiste er der rigeligt med udfordringer.

Til pistekørerne er mange af pisterne, især i selve St. Anton området, stejle og som oftest smalle. Det giver meget opkørte forhold, der er dog visse måder, hvorpå du kan undgår de værste trafikpropper og pukkelpister.

Vil du gerne blive tæt på St. Anton og den fantastiske aprésski, så er dit bedste valg at køre på Galzig og Gampen/Kapall i formiddagstimerne. Efter at du har spist frokost, f.eks. på det rigtigt fine Hospiz i St. Christoph (Hvor de, som bonus, har en rutschebane ned til toilettet), tager du over på Rendl siden. Her er pisterne lidt bredere og som oftest i bedre stand senere på dagen.

Hvis du har mod på at tage lidt længere væk er både Zürs, Stuben og Sonnenkopf meget mindre travle, med ikke så mange, men til gengæld gode pister.

Sankt Anton – også lidt til begyndere

Der er også muligheder for begyndere i St. Anton. Det er dog ikke forfærdeligt mange. Der er nok blå pistekilometer. De fleste er dog kedelige små skovstier, som er smalle og kun lige stejle nok til at holde dig i gang. Fra toppen af Kapall findes kan man dog køre på en blå piste hele vejen ned til St. Anton by. En rigtigt fin og lang tur, som kan køres mange gange uden, at den bliver kedelig.

Der er to pister/nedfarter, som især kan anbefales. Den blå nr. 17, som starter ved toppen af Valfagehrbahn er fantastisk. Rigtigt lang, starter roligt og bliver så mere stejl i bunden uden, at den bliver skræmmende. Samtidigt er den, atypisk for St. Anton, rigtigt bred med god plads til store carvingsving. Vil man starte lidt hårdere, kan man starte fra toppen af Schindlergratbahn, så bliver nedfarten endnu længere.

For de mere øvede er nedfarten på Rendl siden fra toppen af Gampbergbahn og hele vejen til bunden af bjerget. Det er en lang og udfordrende tur, som starter med den stejleste sorte piste i skiområdet og slutter med en smal og stejl rød piste, som snoer sig nedad bjerget. Utroligt sjov nedfart.

Off piste i St. Anton

For offpiste entusiasterne ligger mange af de bedste muligheder lige ved lifterne. Man skal dog være hurtig og tidligt oppe. St. Anton er fyldt med skiere og snowboardere, som elsker ny puddersne, de mange skibumser og lokale er hurtigt ude.

Langt de fleste tager op omkring Schindlergrat, Galzig og Stuben på en pudderdag. Det kan du udnytte ved at tage op på Rendl eller køre til Zürs. Begge områder byder på masser af muligheder og er knap så populært som de førnævnte.

Det kan dog også betale sig at tage ”kampen” op med alle de andre og tage til Stuben. Mulighederne er store, sneen altid lidt dybere og det hele er nemt tilgængeligt.

Sankt Anton

Mere pudder i St. Anton am Arlberg // Foto: Tore Amby

Sankt Anton Afterski

Noget man ikke kan komme udenom når man snakker om St. Anton, er aprés ski. Aprés ski startede i St. Anton og er nogle af det mest ekstreme fester. Der er en vanvittig fest, hver eneste dag, fra kl. 15.30 – 20.00, midt på bjerget. Mit favoritsted er Krazy Kanguruh, hvor festen er vild uden at være fuldstændigt proppet. Mooserwirt er mere, hvad os danskere forbinder med aprés ski, schlagerhits og øl og shots i lange baner. Helt klart også et sted som skal opleves, men vær forberedt på mange mennesker, rigtigt mange. Skal du bare have en øl eller en god pizza, så er Taps stedet. Her hersker en mere afslappet stemning og maden er rigtigt god.

Gode restauranter i St. Anton

Skal aftenen byde på god mad og lidt godt til ganen, så er Maximillian, som ligger omkring St. Anton centrum, en fin restaurant. Maden er god og priserne er rimelige. Prisniveauet er generelt højt i St. Anton, men der findes stadig steder, hvor det endnu ikke er blevet for dyrt. Rodelalm byder på traditionel østrigsk mad og tager du derop om tirsdagen eller torsdagen, kan du kombinere det med snaps og aftenkælkning. En underholdende og farlig oplevelse.

Hotel i St. Anton

Vil du gerne bo lige ved pisten eller direkte på pisten og ikke vil tænke på skiferiens budget er Mooserhotel og Hotel Arlmont, hvad du søger. Mooserhotel er et luksus hotel uden grænser, som ligger midt på dalfarten ned mod St. Anton. Beliggenheden er optimal, værelserne det rene luksus og gastronomien i top. Hotel Arlmont ligger lige i bunden af dalfarten ned mod Nasserein og 1 min. gåtur fra Nassereinbahn, en gondol som hurtigt vil føre dig op til skiløbet. Det er en 4-stjernet hoteloplevelse.

St. Anton – Lejlighed

Søger du en mere autentisk østrigsk lejlighed til hele familien eller alle vennerne i et lavere prisleje, så er Chalet Rafalt et godt valg. Det ligger i det stille og rolige St. Jakob 15-20 min gåtur fra centrum af St. Anton. De tilbyder Bed & Breakfast i et af St. Antons ældste huse, som oser af østrigsk charme.

Lifterne er gode i St. Anton

Liftsystemet og infrastukturen i St. Anton er meget moderne og fungerer upåklageligt. Stort uanset hvor du bor, vil der køre skibusser flere gange i timen. Selv hvis du har placeret dig i byer lidt længere ude, som Pettneu eller Schnann. De går meget op i at deres liftsystem fungerer optimalt og så længe det er sikkert kører de fuld tryk, evigt og altid.

Jeg er måske farvet, men i min optik er St. Anton am Arlberg et skiområde man skal have besøgt.

For begyndere findes der bedre muligheder, men er man komfortabel på røde og sorte pister kan man komme rundt overalt.

Vil man udforske offpisten, findes der ikke mange bedre skiområder i Europa.

Skiløbet er godt, festerne er vilde og byen emmer af Østrig. Hvad mere kan man ønske sig?

Denne guide til Østrigske St. Anton am Arlberg er skrevet af Martin Schøber, som er medejer af webshoppen Blacksnow.dk og skibloggen Freeskiing.dk. Han har tilbragt sine seneste tre vintre i St. Anton og har ingen planer om stoppe med at vende tilbage til sit favoritsted i alperne.

Skirejser til Sankt Anton

Menu