Vallåsen

Forside » Sverige » Vallåsen

Panorama Vallåsen
Om skiområdet | Pistekort

Pister: 5 km | Højdeforskel: 145 meter (30-175 m.o.h.)

Begyndere: | Øvede: | Eksperter: | Off-piste: | Snesikkerhed: | Charme: | Afterski:

OBS: Vallåsen har været lukket i både 22/23 og 23/24. Vi opdaterer denne side, hvis skiområdet åbner igen i fremtiden.

Børnevenligt skiområde i sydsverige

For de fleste danske skientusiaster er skiture og alpint skiløb synonymt med ugelange rejser på mindst 1.000 kilometer, enten sydpå til alperne eller nordpå til Norge eller Nordsverige.

Men hvis du bor på Sjælland og kan undvære de største bjerge og nøjes med 5 kilometer pister, 2 stolelifter og 5 træklifter, er det lille svenske skisportssted Vallåsen et oplagt mål for en 1-dags skitur.

Afstanden mellem København og Vallåsen er kun 160 kilometer (via Øresundsbroen). Fra Helsingborg er der kun cirka 60 kilometers kørsel.

Vallåsens pister er meget børnevenlige og gør skiområdet til en oplagt legeplads for både drenge, piger og voksne nybegyndere.

Læs også: Skiområder i Sverige tæt på Danmark

Vallåsen er også rigtigt skiløb

Pisterne er varierede, og hvis det blot har været frostvejr de seneste par dage før 1-dagsturen til Vallåsen, kan du normalt være sikker på fint skiføre. Snekanonerne i Vallåsen er af samme høje kvalitet og mærke som mange af de store skisportssteder i Norge, Sverige og sydpå i Alperne – og de kører på fuld tryk, når blot temperaturen er under frysepunktet.

Indtil sæsonen 2013/2014 var pisterne ikke særligt børnevenlige. Der var kun en lille børnebakke, som blev betjent af en lille tallerkenlift. Med en investering på 11 millioner kroner har de nye ejere af Vallåsen dog udvidet antallet af børnevenlige lifter og pister gevaldigt.

Som det ses på dette nye Vallåsen pistekort, er der nu ikke mindre end 4 børnevenlige træklifter, som trækker nybegyndere til toppene af de 4 børnepister med numrene 7, 8, 9 og 10.

De nye lifter har samtidig gjort det nemmere at komme over til den største stolelift, som nu har fået navnet “Vallåsen”. Tidligere krævede det en lille travetur på et par hundrede meter, da liften starter lidt højere oppe end liftudlejning, skishop og varmestue/restaurant.

Turen ned ad den lange grønne piste “11” er fin, men visse steder vil pisten være krævende for en dansker, som er på ski for første gang.

På den modsatte side af børnebakkerne ligger stoleliften “København” og den blå piste “5”, som ikke er helt så lang som piste “11”, men til gengæld giver mulighed for en nedkørsel, der smager af en skitur til alperne. Der er mindst et par skisportssteder i Østrig, som ville have kategoriseret pisten som rød (i hvert fald det øverste stykke).

Kørselsvejledning og adresse – Vallåsen

Vallåsens adresse er: Vallåsen Skidanläggning AB, Yllevad 154, 312 98 Våxtorp, Sverige

Hvis du indtaster GPS koordinater for Vallåsen og derefter starter bilen, så kan du være fremme på højest 2,5 time, uanset hvor i Storkøbenhavn eller i Nordsjælland du befinder dig.

Hvis du bor i Nordsjælland, så lad være med at tage Øresundsbroen, men sæt i stedet kursen direkte mod færgehavnen i Helsingør, hvor Scandlines tilbyder billige 1-dags billetter. De har normalt et specialtilbud, hvor prisen for en dagsbillet Helsingør-Helsingborg og retur koster cirka 350 kroner for en personbil med op til 5 personer. Du skal sejle ud og hjem samme dag. Hvis du vil være sikker på at få plads på den ønskede afgang, så book billet via internettet, før du kører til Vallåsen. Alternativt kan du blot købe en 1-dags returbillet i Helsingør. Billetten gælder til den valgte dag, men ikke et bestemt tidspunkt. I tager bare den første færge med ledig plads til Helsingborg og tilsvarende på vejen hjem fra Vallåsen. Scandlines sejler fra Helsingør til Helsingborg og retur hvert 20 minut i dagtimerne og selve overfarten tager cirka 25 minutter.

Fra Helsingborg til Vallåsen er der cirka 60 kilometers kørsel, hvilket kan klares på en lille time.

Cirka 5 kilometer øst fra Helsingborg deler motorvejen sig i en sydgående og en nordgående gren. Sørg for at holde til højre i den store forgrening (følg skiltene mod Goteborg), selvom det umiddelbart virker mest logisk at følge motorvejen mod venstre (nord). Den sydlige forgrening krydser under den nordlige forgrening.

Der er motorvej (E6/E20) det meste af vejen, men de sidste 10 kilometer fra Motorvej E6 og ind mod Vallåsen er primært kørsel på mindre skovveje. Vær opmærksom, når du indstiller din GPS til Vallåsen skianlæg. En del navigationssystemer vil have dig ind i landet allerede udfor Ängelholm (ad hovedvej 13). Det er dog et dårligt valg, da du bliver ledt ad 14-15 kilometer kringlede skovveje, der om vinteren ofte er både sne- og isglatte. Sørg derfor for at komme lige over og nord for Hallandsåsen, før du forlader motorvejen. Et godt trick er at holde øje med, hvornår det begynder at trykke i ørerne. Når det går stejlt nedad på nordsiden af Hallandsåsen, er det lige straks tid til at dreje af mod venstre (ved Östra Karup) og køre ind i landet (ad hovedvej 115).

Når du først er fremme, er der god plads til at parkere bilen. Der er gratis parkering i Vallåsen. Hvis du kommer tidligt, kan du parkere højest 100 meter fra skiudlejning og selve skiområdet.

Liftkort og skileje

I højsæsonen er åbningstid for skiudlejning kl. 09.00, mens skilifterne og pisterne åbner klokken 09.30. Hvis du ankommer til Vallåsen omkring åbningstid, så vær forberedt på lang kø ved de 16 kasser, der fungerer som kombinerede skiudlejnings- og liftkortssalgssteder (husk at trække et nummer fra en af de to nummerautomater, der sidder på siden af bygningen til venstre for de 16 salgs- og skiudlejningsboder).

Tidligere fik børn op til 7 år gratis liftkort, hvis blot de havde skihjelm på. Denne rabatordning gælder ikke længere, men liftkortet er stadig til at betale

Det er også muligt at købe et liftkort til sen eftermiddag/aften (17.00-21.00). Her er prisen cirka det halve af ovenstående liftkortpriser.

Hvis du ikke har egne ski eller skistøvler med til Vallåsen, så er det muligt at leje skiudstyr på stedet.

Kvaliteten af udstyret er svingende, og på en travl lørdag eller søndag risikerer du, at de ikke har mere udstyr i din størrelse. Det er derfor altid en god idé at booke skileje og købe liftkort hjemmefra.

Skiskole i Vallåsen

Selvom skiområdet i Vallåsen ikke kan måle sig med de større og mere populære områder længere væk, så er Vallåsens skiskole helt på niveau med, hvad de bedste skiskoler rundt omkring i Europa kan præstere. Vallåsens skilærere er uddannede skiinstruktører og det ofte muligt at få en dansk (eller dansk-talende) skilærer på skiskolen i Vallåsen.

Priser for privat skiundervisning i Vallåsen:

  • Pris pr. person ved 1 person (50 min.) – 490 SEK
  • Pris pr. person ved 2 personer (50 min.) – 350 SEK
  • Pris pr. person ved 3 personer (50 min.) – 300 SEK
  • Pris pr. person ved 4 personer (50 min.) – 275 SEK
  • Pris pr. person ved 5 personer (50 min.) – 250 SEK
  • Pris pr. person ved 6 personer (50 min.) – 235 SEK
  • Pris pr. person ved 7 personer (50 min.) – 215 SEK
  • Pris pr. person ved 8 personer (50 min.) – 200 SEK

Ved privat skiundervisning tilpasser skiinstruktøren øvelserne til deltagernes niveau.

Priser for skiskole (åben tilmelding)

Det er også muligt at få skiundervisning som en del af en større gruppe. Prisen for gruppeundervisning på skiskole i Vallåsen er 220 SEK pr. person.

Der undervises på enten grønt niveau (absolut nybegyndere uden nogen skierfaring) og blåt niveau (begyndere, der kan svinge og bremse på lette pister).

Desuden inddeles skiskoledeltagerne i hold afhængig af alder. Grønt niveau: 4-5 år, 6-9 år, 10-12 år eller 13+år. Blåt niveau: 4-6 år eller 7-12 år.

En lektion på skiskolen tager mellem 50 og 110 minutter, afhængig af niveau og alder.

Vallåsen er klart et (eller flere) besøg værd

I Vallåsen er der mulighed for at få god fart i skiene og du glemmer nemt, at du kun er cirka 2 timers kørsel fra København. Bor du i Nordsjælland og er du heldig at time det rigtigt med Scandlines færgen fra Helsingborg til Helsingør, kan du afslutte din endagstur til Vallåsen kl. 15.00 og sidde hjemme i sin varme stue i f.eks. Hillerød kl. 17.00.

Hvis du ikke selv har bil, så er der enkelte busselskaber og en række danske skiklubber, der jævnligt arrangerer korte ture til Vallåsen, også på hverdagsaftener.

Hvis du ikke tidligere har stået på ski, er en kort skitur til Vallåsen samtidig en oplagt mulighed for at afprøve om alpint skiløb overhovedet er noget for dig.

Spørgsmål og svar om Vallåsen

Kan man købe mad og drikke i Vallåsen?
Ja. Der findes en restaurant for foden af piste “5”. Det er muligt at sidde inde eller ude, afhængig af vejret. Maden er ikke en stor kulinarisk oplevelse, men fungerer fint som brændstof til dagens skiløb. Priserne er høje. Hvis du foretrækker at spise medbragt mad og drikke, er det muligt i en stor indendørs varmestue med borde og bænke. Varmestuen ligger cirka 100 meter fra Vallåsens restaurant.

Er der omklædningsrum i Vallåsen?
Nej. Der er ikke umiddelbart mulighed for at klæde om i Vallåsen. Du kan hoppe i skistøvlerne indendørs ved skiudlejningen, men ellers må omklædning foregå på toiletterne (som i øvrigt er rene og pæne), i varmestuen eller på parkeringspladsen.

Kan man betale med kreditkort i Vallåsen?

Ja, både skiudlejning, skibutik, skiskole og restaurant tager imod alle gængse kreditkort.

Kan man overnatte i Vallåsen?

Det er ikke muligt at overnatte på selve skisportsstedet. Den nærmeste indkvarteringsmulighed ligger cirka 10 kilometer væk. Du kan finde hoteller og hytter nær Vallåsen på Vallåsens hjemmeside.

Hvordan er vejret i Vallåsen?

Se aktuel vejrudsigt på: http://www.yr.no/sted/Sverige/Halland/Våxtorp (byen Våxtorp ligger cirka 4 kilometer fra Vallåsens skibakker).

Hvor ligger Vallåsen?

Vallåsen ligger her

Hvornår har Vallåsen åbent?

Vallåsen ligger på omtrent samme breddegrad som Randers og der er derfor langtfra snegaranti i Vallåsen. I sæsonerne 2011/2012 og 2012/2013 har Vallåsen haft rigtig mange åbningsdage. I vinteren 2013/2014 og 2014/2015 var der først sne nok på bakkerne til at åbne for skiløb medio januar 2014. Det er en god idé at følge med i den aktuelle snesituation på https://www.facebook.com/vallasen.

Hvilket skiområde ligger tættest på Danmark?

Vallåsen er det skiområde, som ligger tættest på Danmark eller i hvert fald på Sjælland (nordjyder kan nok hurtigere nå på ski i den sydlige Norge).

Hvor finder jeg Vallåsens hjemmeside?

Du finder Vallåsens officielle hjemmeside her

Hvornår er det bedst at tage til Vallåsen?

Når Vallåsen har åbent, er der altid godt proppet på pisterne på solrige og vindstille lørdage eller søndage. På hverdage og om aftenen er der ofte bedre plads på pisterne. Hvis du vil have pisterne næsten for dig selv, så sørg for tage til Vallåsen en hverdag i blæsevejr eller snevejr. Om formiddagen er der ofte en del svenske skoleklasser på pisterne, men om eftermiddagen er der sjældent kø ved lifterne, især ikke efter den seneste udvidelse af liftkapaciteten.

Billeder fra Vallåsen

Her kan du se vores egen fotografs billeder fra Vallåsen. Du er velkommen til at låne billederne, blot du husker at tilføje “// Foto: Skiferietips.dk“, når du bruger billederne.

Videoer fra Vallåsen

Ny træklift (tallerkenliften “Helsingborg”)

Ny børnebakke (grøn piste “8”)

Hvis du gerne vil have nye skiferietips tilsendt hver måned, så tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

Menu