Top 10 områder til skiferien i Sverige

Skiferie Sverige

Book skiferie i Sverige hos Alltime Travel | FJÄLLFERIE | Skiferie.dk | Thinggaard

Sverige er et perfekt skirejsemål for børnefamilier og nybegyndere. De fleste skiområder i Sverige er meget begyndervenlige, og det er nemt at finde billig indkvartering tæt på pisten. Samtidig er afstanden fra Danmark kort, og kursen på den svenske krone er lav.

I denne guide til skiferie i Sverige kan du se en oversigt med de ti største skisportssteder i Sverige.

Du får også mine anbefalinger af tre børnevenlige skiområder i Sverige, og syv familievenlige hytter og lejligheder, som ligger “ski-in/ski-out” lige ved sneklædte svenske pister.

Til slut kan du læse mine sparetips til billig skiferie i Sverige, og få svar på ofte stillede spørgsmål om skiferie i de svenske fjelde.

største skisportssteder i Sverige – Top 10

Her kan du se de ti største skiområder i Sverige, sorteret efter antal pistekilometer.

SkisportsstedPister (km)Højdeforskel (højdemeter)
Åre91890
Tandådalen / Hundfjället (Sälen)47240
Lindvallen / Högfjället (Sälen)40303
Tänndalen (Funäsfjällen)38295
Stöten (Sälen)35370
Kläppen (Sälen)35315
Hemavan30665
Idre Fjäll28304
Lofsdalen27492
Branäs17405

Åre er størst og har flest højdemeter på pistekortet, men ligger desværre næsten en dagsrejse fra Danmark.

Tættere på Danmark finder du andre store svenske skiområder som Tandådalen/Hundfjället, Lindvallen/Högfjället, Kläppen og Stöten. Alle disse fire skisportssteder ligger i Sälen.

Læs også: Langrend i Sverige.

Tre børnevenlige skiområder i Sverige

Til den første (eller anden) skiferie med børn eller andre nybegyndere, er der især tre svenske skisportssteder, som fortjener en særlig anbefaling.

Vallåsen

Panorama Vallåsen

De knap 5 kilometer pister og 7 lifter i Vallåsen er perfekte til den første skitur for børn og andre nybegyndere.

Vallåsens bakker er korte og begyndervenlige, og skiområdet er nemt at overskue.

Det er også et stort plus, at det blot tager cirka 2 timer at køre fra København til Vallåsen.

Begynderområdet er større i Vallåsen end i Isaberg.

I Isaberg er der dog indkvarteringsmuligheder nær pisten. Det er der ikke i Vallåsen.

Læs mere om Vallåsen

Lindvallen

Panorama SälenLindvallen i Sälen er et optimalt skirejsemål for familier med børn og nybegyndere, der gerne vil på en uges skiferie.

I Lindvallen er det nemt at finde billig indkvartering tæt på det store begynderområde ved Experiumtorget, hvor både tæppelifter og langsomme træklifter byder nye skiløbere velkommen.

Området ved Lindvallen er så tilpas stort og variereret, at også skiløbere, der har været på skiferie før, kan få en uges underholdende skiløb her.

Læs mere om Lindvallen

Branäs

Branäs er det sydligste af de store svenske skisportssteder. Der er “kun” 700 kilometer fra København til Branäs. Afstanden fra Oslo til Branäs er 200 kilometer.

Branäs har i alt 21 lifter (heraf én gondollift og to stolelifter) og en maksimal højdeforskel på 415 meter. Det er nok til at selv erfarne skiløbere kan få sus i håret og en smule mælkesyre i benene.

Branäs er dog samtidig et af de mest børnevenlige svenske skiområder med tre områder dedikeret til mindre børn. I løbet af sæsonen er der ligeledes et stort udvalg af særlige aktiviteter for børn.

Læs mere om Branäs

Syv familievenlige hytter og lejligheder lige ved pisten

I Sverige er det nemt at finde indkvartering nær pisten.

Antallet af hytter og lejligheder med “ski-in/ski-out” er højt, og priserne er lavere end i andre populære skiferielande som Norge, Østrig, Italien og Frankrig.

Her er syv anbefalinger af hytter og lejligheder, der højest ligger et langt sneboldskast fra pisterne i henholdsvis Lindvallen, Idre Fjäll, Branäs, Hundfjället og Stöten.

 • Skistar Lodge Experium i Lindvallen/Sälen (Komfortable lejligheder lige ved børnebakkerne i Lindvallen. Centralt, men roligt. Flere børnevenlige restauranter i den anden ende af lodgen).
 • “Aske”-hytter i Idre Fjäll (Store moderne hytter til maksimalt 17 personer. Ski-in/ski-out og tæt ved børnebakker og tæppelifter ved foden af Idre Fjäll. Parkering lige ved hytten).
 • “Gula Byn”-rækkehytter i Lindvallen/Sälen (Billige hytter i centrum af Lindvallen. Pister på begge sider af hytterne. Gåafstand til supermarked og restauranter. Ikke luksus, men fin indkvartering til prisen).
 • Mountain Lodge i Branäs (Det oplagte valg for familier med små børn. Central placering lige ved børneområdet og nabo til en børnevenlig restaurant).
 • “Torget”-lejligheder i Branäs (Godt valg for prisbevidste familier, der vil have mest mulig skiferie for pengene. Centralt beliggende ved træklifter og gondolliftens dalstation).
 • Lejligheder i Hundfjällscenteret nær Hundfjället/Sälen (Kompakte lejligheder lige ved Hundfjällets pister. Tæt på butikker, restauranter og supermarked).
 • “Stöten Mitt”-lejligheder i Stöten (Du finder næppe billigere indkvartering lige ved pisten. Småt, men funktionelt. Lige ved børnebakkerne).

Gode svenske skisportssteder til erfarne skiløbere

Skiferie i Sverige er ikke kun populært blandt børnefamilier og nybegyndere. Også erfarne skiløbere kan få mindeværdige skioplevelser på de svenske fjeldsider.

Langt mod nord finder du destinationer som Åre, Hemavan/Tärnaby, Funäsfjällen og Riksgränsen. Her er der højdemeter og udfordringer nok til selv garvede alpine skiløbere.

Blandt de større svenske skisportssteder, som ligger tættere på Danmark, er Tandådalen/Hundfjället og Idre Fjäll de skirejsemål, der har mest at tilbyde til dig, der allerede har været på skiferie mange gange før.

Tip: Hvis du vil på en billig skitur til Idre Fjäll med egen bil og uden børn, så overvej at booke overnatning på Byvägen 30 – Bed & Breakfast, som er en billig og hyggelig morgenmadspension nede i selve Idre by, cirka et kvarters bilkørsel fra pisterne.

Afstand fra Danmark til skiområder i Sverige

Afstand Skiferie SverigeI tabellen nedenfor kan du se afstande (i km) fra henholdsvis København, Göteborg og Oslo til en række af de største og mest populære skiområder i Sverige.

Afstand fra ... til ...KøbenhavnGöteborgOslo
Vallåsen162 km179 km466 km
Isaberg282 km127 km418 km
Ulricehamn335 km100 km387 km
Mullsjø Alpin378 km127 km374 km
Falköping Alpin403 km120 km325 km
Tolvmannabacken421 km272 km479 km
Branäs701 km390 km199 km
Kläppen (Sälen)762 km450 km280 km
Lindvallen / Högfjället (Sälen)781 km469 km276 km
Tandådalen / Hundfjället (Sälen)794 km482 km261 km
Stöten (Sälen)844 km531 km253 km
Idre Fjäll886 km625 km347 km
Lofsdalen926 km668 km382 km
Tänndalen (Funäsfjällen)977 km719 km441 km
Åre1136 km849 km658 km
Hemavan1550 km1242 km947 km

Weekendski og korte skiture til Sverige

Sverige er også velegnet som skirejsemål for 1-dages ture eller en forlænget weekend på ski.

Københavnere og fynboer kommer hurtigst på ski i sydsvenske Vallåsen. Her finder du dog ikke overnatningsmuligheder lige ved alpinanlægget.

Til en kort skitur med overnatning er Isaberg i stedet det oplagte valg.

I overkommelig køreafstand fra København, finder du her 6 kilometer pister og mulighed for komfortabel indkvartering i hytter tæt på pisterne.

Jyder kan sejle til Göteborg, hvorfra der er blot 125 km til Isaberg.

Se priser på indkvartering i Isaberg Mountain Resort.

Hvis både Vallåsen og Isaberg er for småt, kan du i stedet overveje en forlænget weekend til et af skiområderne i Sälen.

Jyder kan med fordel køre bilen ombord på færgen til Oslo eller Göteborg. Det gør køreturen kortere.

Syv tips til billig skiferie i Sverige

Her er en stor håndfuld sparetips, der kan gøre en i forvejen billig skiferie til Sverige endnu billigere.

 • Du kan spare mange penge, hvis du kan nøjes med 5 overnatninger fra søndag til fredag. Indkvartering fra søndag til fredag (5 nætter) koster flere steder omtrent det samme som overnatning fra fredag til søndag (2 nætter).
 • Book en lejlighed eller hytte med eget køkken. Det er billigt at spise på restaurant på svenske skisportssteder, men madlavning i eget køkken er endnu billigere.
 • Hvis du ofte kører over Øresundsbroen, kan du spare mange penge på broafgifter ved at købe et BroPas.
 • Hvis du ofte sejler med Forsea-færgen mellem Helsingør og Helsingborg, bør du tilmelde dig AutoBizz Smart. Det giver dig markante besparelser på færgebilletten for både bil og passagerer.
 • Hvis skiferien går til en af SkiStars svenske destinationer (Lindvallen/Högfjället, Tandådalen/Hundfjället, Vemdalen eller Åre), så bestil skiferien tidligt og tilmeld dig SkiStars nyhedsbrev. Hvert efterår er der attraktive “book-tidligt”-rabatter på skiskole og skileje. Nogle sæsoner er der også rabat på liftkort.
 • Du finder dog ofte den allerbilligste skileje ved at vælge mindre privatejede skiudlejninger, som ikke drives af skisportsstederne selv. Eksempelvis hos Alpinbutiken (nær Lindvallen/Sälen)  eller Skidbutikken (nær Idre Fjäll) .

Skirejser til Sverige – Valg af transportform

Både bus, fly, tog, færge og egen bil er blandt valgmulighederne, når skirejsen til Sverige skal planlægges.

Kør-selv på skiferie i Sverige

Kørsel i egen (eller lejet) bil er den mest populære transportform, når skituren går til Sverige. Den korte afstand fra Danmark og nem transport af bagage, gør kør-selv skiferien til et godt valg. Vejene til de største svenske skisportssteder er gode, og selv uerfarne chauffører i en forhjulstrukken personbil skal nok komme sikkert frem. Husk dog snekæder, selvom de sjældent er nødvendige.

Læs også: Gode råd om kør-selv skiferie

Sejl på skiferie via Halmstad, Göteborg eller Oslo

Skiglade jyder kan spare både tid og kilometer ved at sejle en del af vejen. Stena Line sejler fra Grenå til Halmstad og fra Frederikshavn til Göteborg.

Læs også: Færger fra Jylland til Norge | DFDS fra København/Frederikshavn til Oslo

Flyv (næsten) direkte til Sälens pister

Den nye “Scandinavian Mountains”-lufthavn (lufthavnskode: SCR), der ligger mellem Sälen og Trysil, gør det nu også nemt at flyve på skiferie i Sverige.

Fra lufthavnen er der blot et kvarters kørsel til Hundfjället/Tandådalen, og inden for en times kørsel fra lufthavnen finder du mange hundrede kilometer snesikre pister.

I vintersæsonen kan du flyve direkte fra Kastrup og Aalborg Lufthavn til Scandinavian Mountains Airport.

Skiferie med bus til Sälen og IDRE FJäll

Skirejser med bus er også en mulighed, hvis du gerne vil på ski i Sverige.

Tre gange om ugen kører Fjällexpressen fra Københavns Hovedbanegård til mange af de mest populære svenske skisportssteder (bl.a. Sälen og Idre Fjäll).

Se køreplaner og priser på Fjallexpressen.se.

Også jyder og fynboer kan tage bussen direkte til de svenske pister. SkiSwedenExpress kører to gange om ugen turistbusser fra Århus via Fyn til de midtsvenske skisportssteder samt Trysil.

Se køreplaner og priser på SkiSwedenExpress.dk.

Tag toget til Åre eller Vemdalen

Hvis du gerne vil stå på ski i Åre eller Vemdalen er Snälltoget en billig og miljøvenlig transportform. Hvis du booker i god tid, kan du nøjes med at betale cirka 500 danske kroner for den 15 timer lange togtur fra Malmø Centralstation til Åre eller Vemdalen. Der er to togafgange om ugen i vintersæsonen.

Se køreplaner og priser på Snalltaget.se.

Spørgsmål og svar – Skiferie i Sverige

Hvilket svensk skisportssted er størst?

Det største svenske skisportssted er Åre, som var vært for VM i alpint skiløb i februar 2019. Her finder du knap 100 kilometer pister og den største højdeforskel (890 højdemeter fra bjergtop til dal).

Læs mere om skiferie i Åre her

Hvilket svensk skisportssted ligger tættest på Danmark?

Vallåsen er det svenske skiområde, som ligger tættest på Danmark. Blot 160 km fra København og 60 km fra Helsingborg, finder du cirka 5 km børnevenlige pister.

Læs mere om Vallåsen her

Hvilket svensk skisportssted er bedst til børn?

Vallåsen er et perfekt skiområde til en 1-dags skitur med børn. Området er dog for lille til en hel uges skiferie. Lindvallen (i Sälen) er måske det bedste svenske skiområde til børn.

Læs mere om Lindvallen her

Er svenske eller norske skiområder mest børnevenlige?

Dette spørgsmål er umuligt at svare på. Både svenske og norske skirejsemål gør meget for at tiltrække familier med børn og nybegyndere. Der findes mange børnevenlige skiområder i både Norge og Sverige. Norge har flere og større skiområder, og især Trysil virker som en magnet på danske børnefamilier. Indkvartering og især mad og drikke er dog dyrere i Norge end i Sverige.

Læs mere om børnevenlige skiområder her

Hvornår er det højsæson for skiferie i Sverige?

Også i Sverige er der højsæson og lavsæson for skiferie. Der flest mennesker på pisterne i dagene omkring jul og nytår, i uge 7, uge 8, uge 9 og i påskeugen (især hvis påsken ligger tidligt).

Jo længere mod nord du kører, desto færre andre skiløbere vil du møde ude på pisterne.

Selv i højsæsonen vil du sjældent opleve liftkøer eller trængsel på pisterne i eksempelvis Idre Fjäll, der ligger et par timers kørsel længere væk end de mere populære destinationer i Sälen.

Hvornår har svenskerne selv vinterferie?

I Sverige kaldes skolernes vinterferie for “sportlov”. Afhængig af region ligger sportlov i enten uge 7, 8, 9, 10 eller 11. Skolebørn i Skåne har sportlov i uge 8, mens skolerne i den folkerige Stockholm-region sender eleverne på sportlov i uge 9.

Hvornår er der mest sne på svenske skisportssteder?

Ifølge de officielle snestatistikker er der ofte mest sne på de svenske fjeldsider i februar eller starten af marts. På midt- og nordsvenske destinationer er det dog normalt muligt at stå allerede fra starten af december og frem til april måned.

Snemængderne og skisæsonens længde varierer til gengæld voldsomt på sydsvenske skisportssteder som Vallåsen og Isaberg, som begge er afhængige af kunstsne for at holde skibakkerne hvide. I sydsverige topper (kunst)snedybden ofte i februar måned.

Hvor er det bedst at tage på skiferie i Sverige?

Hvis børn, uddannelse eller job ikke tvinger dig til at holde ferie på bestemte tidspunkter, så er uge 5, 6, 11 eller 12 gode tidspunkter til skiferie i Sverige.

I uge 5 og uge 6 er priserne på indkvartering lave, der er få mennesker på pisten og solen står højere på himlen end i december og starten af januar.

I uge 11 og 12 er højsæsonen overstået, og der er stadig gode chancer for godt skiføre, selvom foråret nærmer sig med hurtige sving.

Hvad koster skiferie i Sverige?

Sverige er den det billigste skiferieland blandt de fem mest populære skirejsemål (som er Norge, Østrig, Italien, Frankrig og Sverige).

Både indkvartering, liftkort samt mad og drikke er billigere end i øvrige lande.

Du finder ofte indkvartering til priser helt ned til 1.000 danske kroner pr. person for syv overnatninger.

Med den nuværende lave kurs på svenske kroner, koster et 7-dages liftkort på de største svenske skisportssteder 1.300-1.400 danske kroner.

Priserne på mad og drikke er lavere end i Danmark, uanset om du spiser ude eller handler ind til egen madlavning i et svensk supermarked.

Er der dansktalende skilærere i Sverige?

Det er ofte muligt at booke dansktalende skilærere på de svenske skiskoler. Der er danskere ansat som skiinstruktører på alle de mest populære svenske skisportssteder. Derudover har en del svenske skilærere tillært sig nok danske gloser til at kunne guide danske skigæster trygt ned ad pisterne.

Sørg dog for at booke skiskole i god tid, hvis det er vigtigt for dig at kunne vælge en dansktalende skilærer.

Er det koldt at stå på ski i Sverige?

I december og januar er skiløb i Sverige (og Norge) ofte en kold fornøjelse, hvis du ikke har taget nok skitøj på.

Temperaturen er ofte minus 5-10 grader, og solen står så lavt på himlen, at du ikke for alvor kan mærke solens varmende stråler.

Med det rigtige skitøj er det dog muligt at holde varmen, og få nogle fantastiske skidage i god kold sne på næsten mennesketomme pister.

Læs også: Guide til køb af skitøj

Er det lovpligtigt at have skihjelm på i Sverige?

I Sverige er det lovpligtigt for alpine skiløbere under 15 år at bruge skihjelm. Uanset om du er 8 eller 80 år gammel, er skihjelm dog obligatorisk udstyr hos alle fornuftige skiløbere.

Book skiferie i Sverige hos Alltime Travel | FJÄLLFERIE | Skiferie.dk | Thinggaard | Booking.com

Menu