Val Gardena

Forside » Italien » Val Gardena

Panorama Val Gardena
Om Val Gardena | Pistekort | Lejligheder | Hoteller | Kør selv info | Billeder | Vejr og webcams

Pister: 1.200 km | Højde: 1.563-2.518 m.o.h. (Sëlva di Val Gardena: 1.563 m.o.h.)

Begyndere: | Øvede: | Eksperter: | Off-piste: | Snesikkerhed: | Charme: | Afterski:

Vi besøgte det italienske skisportssted Val Gardena i februar 2016 og skiområdet strøg direkte ind i top 3 blandt redaktionens favoritdestinationer.

I Val Gardena finder du både godt skiløb, komfortabel indkvartering og god mad, pakket ind i smukke naturoplevelser og afslappet italiensk stemning.

Val Gardena ligger i Sydtyrol (Südtirol / Alto Adige) og næsten alle de lokale taler både italiensk og tysk.

Ortisei, Santa Cristina og Sëlva er de tre største byer i dalen Val Gardena.

Ortisei (1.236 m.o.h.) er den første by, som du møder, når du kører op i Gardena-dalen. Ortisei er størst, mest fashionabel og dyrest.

Santa Cristina (1.428 m.o.h.) er den mindste af de tre byer i Val Gardena og huser mange mindre familieejede hoteller og lejligheder. I Santa Cristina er der ro og fred.

Sëlva di Val Gardena (1.563 m.o.h.) ligger midt i skiområdet. Sëlva har mange hoteller og lejligheder med direkte adgang til både pister og lifter. Sëlva byder samtidig på Val Gardenas livligste afterski og mange gode spisesteder. De bedste begynderbakker ligger også i Sëlva.

Alle tre byer (Ortisei, Santa Cristina og Sëlva) ligger i det store skiområde Superski Dolomiti.

Når du køber et Superski Dolomiti-liftkort, har du ubegrænset adgang til næsten 1.200 kilometer pister, hvoraf de fleste ligger højt og snesikkert.

Hvis du har været på skiferie i Canazei, har du sandsynligvis allerede været i Val Gardena på din tur rundt om bjergmassivet Sella.

Se Val Gardena pistekort her →

Indkvartering i Val Gardena

Der er i alt 16.000 sengepladser i de tre byer Sëlva di Val Gardena, Santa Cristina og Ortisei.

Vi boede i Sëlva di Val Gardena, som ligger midt i skiområdet.

Sëlva er det mest bekvemme sted og er også oplagt til børnefamilier på grund af områdets centralt beliggende begynderbakker, eksempelvis ligger hotellerne Alaska og Continental direkte ved børnebakkerne.

De gode indkvarteringsmuligheder i Sëlva di Val Gardena gør, at vi foretrækker skiferie i Val Gardena fremfor Canazei. Mange af hotellerne og lejlighederne i Sëlva di Val Gardena tilbyder ski-in/ski-out. Det er desværre ikke tilfældet i Canazei.

Se vores anbefalinger af hoteller i Val Gardena og lejligheder i Val Gardena.

Val Gardena er velegnet til kør-selv skiferie

Val Gardena er det store italienske skisportssted, som ligger tættest på Danmark. Det tager cirka 11 timer at køre de cirka 1.200 kilometer fra enten Padborg eller Puttgarden til Val Gardena.

Der er i øjeblikket ingen danske skirejsebureauer, der arrangerer pakkerejser til Val Gardena.

Val Gardena er derfor mest oplagt som kør-selv skiferie.

Læs vores tips til kør-selv skiferie til Val Gardena

Hvem tager på skiferie i Val Gardena?

Hver vinter tager cirka 600.000 skiløbere på skiferie i Val Gardena. Der er mange italienere, tyskere og hollændere blandt gæsterne. En del belgiere og englændere vælger også at holde deres skiferie i Val Gardena.

Der er meget få gæster fra Danmark.

Val Gardena er ikke på rejseprogrammet hos de større danske skirejsebureauer og det lokale turistbureau i Val Gardena har ikke brugt penge på at markedsføre sig i Danmark.

Det er synd for skiglade danskere.

Val Gardena trumfer danskerfavoritten Canazei på alle vigtige faktorer.

Val Gardena ligger tættere på Danmark og der er er kortere vej fra Val Gardena til nærmeste lufthavn (40 km til Bolzano/BZO og 120 km til Innsbruck/INN)

Hoteller og lejligheder ligger tættere på lifter og pister.

Der er færre liftkøer (især om morgenen kan der være trængsel ved Pecol-liften i Canazei).

Midt i Sëlva di Val Gardena ligger der en håndfuld træklifter og begynderbakker, som gør området perfekt til børnefamilier og nybegyndere.

Læs mere om pister og begynderbakker

Skiskole i Val Gardena

Der er ikke dansk skiskole i Val Gardena. Hos de lokale skiskoler er det dog ofte muligt at booke skiundervisning hos norsk- eller svensktalende skilærere.

I Sëlva di Val Gardena ligger der to store skiskoler, Scuola Sci Selva og Scuola Sci 2000.

Skileje i Val Gardena

Der ligger en skiudlejning på næsten hvert gadehjørne i Val Gardena. Det er derfor nemt at leje ski i Val Gardena, hvis du ikke har dine egne ski med på skiferie.

Den typiske pris for skileje (ski, skistøvler, skistave og skihjelm) er cirka 100 euro for 7 dage.

Skileje Val Gardena

Priser på skileje i Val Gardena, februar 2016 // Foto: Troels Kjems

Vær opmærksom på, at mange skibutikker holder lukket et par timer midt på dagen. Det er især vigtigt at være opmærksom på, hvis du skal levere lejet skiudstyr tilbage og bagefter nå et fly eller en bus.

Gode restauranter i Val Gardena

Når du er på skiferie i Italien, giver det ingen mening selv at stå for aftensmaden.

Overlad trygt ansvaret for dagens sidste måltid til en kok på en af Val Gardenas mange gode italienske restauranter.

Her er vores anbefalinger af tre restauranter, som er værd at besøge, hvis I bor i Sëlva di Val Gardena under jeres skiferie i Val Gardena.

(OBS: Bestil bord senest dagen før, hvis du vil være sikker på, at der er plads på det ønskede tidspunkt. I de populære skiferieuger omkring jul/nytår og i februar måned er mange af de bedste restauranter i Val Gardena fuldt bookede i tidsrummet mellem 18.00 og 21.00.)

Restaurant Freina

Restaurant Freina er måske Val Gardena bedste restaurant // Foto: Troels Kjems

Restaurant Freina er måske Val Gardenas bedste restaurant // Foto: Troels Kjems

Vores første anbefaling går til Restaurant Freina på Strada Freina 23.

Sjældent har vi oplevet så god mad på et skisportssted i alperne. Retterne på menukortet er simple og billige, men yderst velsmagende. Prøv eksempelvis deres lækre håndlavede pasta med rådyrfilet og friske svampe. Retten koster under 100 kroner, men smager af meget mere. Hvis du har børn med, så vil de elske Restaurant Freinas maccaroni med kødboller og tomatsovs.

Restaurant Freina ligger for øvrigt midt på Sellaronda-ruten. Hvis du er på skiferie i Canazei, så tag en tur rundt på Sellaronda (med uret) og spis frokost på Restaurant Freina. Du kører alligevel lige forbi restaurantens solterrasse, når du kører ned igennem Sëlva by. Restaurant Freina ligger mellem de to træklifter med nummer 38 “Campo Freina” og nummer 39 “Terza Punta” for foden af pisten nede ved Sëlva by.

Pizzeria La Rino

Restaurant og Pizzeria "Rino" i Sëlva di Val Gardena serverer pizzaer bagt i stenovn midt i restauranten // Foto: Troels Kjems

Restaurant og Pizzeria “Rino” i Sëlva di Val Gardena // Foto: Troels Kjems

Restaurant La Rino på Via Miesules 217 er en anden god restaurant i Val Gardena. Her finder du hyggelig stemning i uformelle omgivelser. Pizzaerne bages i stenovn midt i restauranten. Pastaen koges perfekt “al dente”. En hovedret koster 10-15 euro og prisen for en hel liter af husets gode rødvin er blot 13 euro.

Restaurant Europa

Simpel, sund, billig og lækker aftensmad serveret på Restaurant Europa // Foto: Troels Kjems

På lejlighedshotellet Pension Europa ligger der en hyggelig bistro, hvor der serveres god og uhøjtidelig mad. For 400 kroner kan tre mennesker spise sig mætte og drikke et glas rødvin til. Prøv eksempelvis en af deres lækre salater eller en simpel portion pasta med friske tomater og basilikum.

Ingen kokkehuer til La Bula

Vi var på forhånd blevet anbefalet restaurant “La Bula” på Strada Meisules 287. Da det i tredje forsøg lykkedes os at få et bord, levede maden desværre ikke op til forventningerne.

Mørbradbøfferne med gorgonzolasauce var en trist oplevelse og wienerschnitzler laves bedre i Østrig.

Der er ingen grund til at stå i kø efter et bord på La Bula. Spis dig i stedet mæt på Restaurant Freina, Restaurant La Rino, Bistro Europa eller en helt fjerde restaurant i Val Gardena.

Afterski i Val Gardena

I Sëlva di Val Gardena er der gode muligheder for at starte en fest, når dagens skiløb er overstået.

Bar la Stua i Sëlva di Val Gardena

Bar la Stua i Sëlva di Val Gardena // Foto: Troels Kjems

Når eftermiddagssolen skinner, er det oplagt at starte dagens afterski på Bar la Stuas store udendørs terrasse. Bar la Stua ligger på Via Freina 7, midt på det lille torv øverst i Sëlva. På Bar la Stua er der normalt kun gang i festen om eftermiddagen og på aftener med live musik.

I Luislkeller på Strada Meisules 270 er der til gengæld altid høj musik og fulde mennesker i skitøj. Alkoholen er billig, promillen stiger hurtigt og tømmermændene gemmer sig i bunden af hvert glas.

Skirejser til Val Gardena

Hvis du gerne vil have nye skiferietips tilsendt hver måned, så tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

Menu