Guide: Køb af (ski)rygskjold

Forside » Skiudstyr » Rygskjold

Rygskjold SkiKøb rygskjold (til skiløb) hos AktivVinter.dk | Skisport.dk

I denne guide til køb af rygskjold til alpint skiløb, kan du læse hvorfor kloge skiløbere kører med rygskjold. Jeg beskriver desuden fordele og ulemper ved forskellige typer af rygkjold til alpint skiløb. Undervejs afliver jeg også fire myter om brug af rygskjold. Som en ekstra bonus får du konkrete anbefalinger af komfortable og billige rygskjold, som både gør dit skiløb sjovere og mere sikkert.

Derfor bør du køre med rygskjold

Her er seks gode grunde til, at et rygskjold fremover også bør stå på din pakkeliste til skiferien.

  • Uanset hvor dygtig en skiløber du er, og hvor sikkert du kører, styrer du ikke selv, hvad der rammer dig og din ryg bagfra.
  • Ifølge statistikken er det ikke rygskader, der oftest rammer alpine danske skiløbere. Knæ, hænder/håndled og skuldre topper derimod skadestatistikken. Til gengæld er rygskader ofte mere voldsomme og invaliderende.
  • Det er desværre ikke alle stole- og kabinelifte, der har velpolstrede ryglæn. Et rygskjold giver din ryg ekstra polstring og komfort i hårde stole- og kabinelifte.
  • Hvis du af natur er en forsigtig type, der holder lidt igen ude på pisten, så kan rygskjoldet give dig ekstra tryghed. Når du føler dig mere tryg, tør du presse dig selv lidt ekstra og derved udvikle dit skiløb hurtigere.
  • Hvis du er mor eller far og gerne vil have, at dit barn bærer rygskjold ude på bjerget, så gå selv forrest som et godt eksempel. Det plejer at forkorte diskussionen.
  • Hvis du eller dine børn ofte søger mod off-pisten eller snowparken, er et rygskjold en endnu bedre investering. Klipper og rygsøjler er ikke gode venner, og tilsvarende forøger rails og bokse både sandsynlighed for og konsekvens af et fald.

Fire myter om rygskjold

Nedenfor afliver jeg fire myter om rygskjold, som indtil for nylig også holdt mig tilbage fra at købe og bruge rygskjold.

Rygskjold fylder (næsten) IKKE

Moderne rygskjold fylder ikke meget. De mest solgte rygskjolde øger højest din omkreds med et par centimeter eller tre. Både under skijakken og i din bagage bør der være plads til et rygskjold, uden at hverken lynlås eller kuffert sprænger. Et godt rygskjold som Cairn Proride D30 vejer kun cirka 820 gram (i størrelse “XL”).

Rygskjold er IKKE ubehageligt varme

Et rygskjold holder på varmen, men det er ikke ubehageligt varmt. Du skal blot sørge for at tilpasse din øvrige påklædning til vejrforholdene, da et rygskjold fungerer som et ekstra lag skitøj på hele eller dele af overkroppen. På en varm dag kan en lun skiløbers overkrop ofte nøjes med en skiundertrøje, en vest med rygskjold og en god skaljakke.

Rygskjold begrænser IKKE din bevægelsesfrihed

Hvis du tidligere i dit liv har prøvet motorcykelrygskjold eller gamle “hardshell”-skirygskjold, så har jeg gode nyheder til dig. Et moderne “softshell”-rygskjold designet til skiløb er en helt anden og mere behagelig oplevelse. Et godt skirygskjold sætter ikke grænser for din bevægelsesfrihed. Du tager det på, og glemmer sandsynligvis alt om rygskjoldet, indtil du skal have det af igen.

Rygskjold lugter (næsten) IKKE

Lugtgenerne fra rygskjold er ofte minimale. Sørg blot for at købe et moderne rygskjold i et materiale, der ikke absorberer svedlugt. Hvis du er typen, der sveder mere end gennemsnittet, kan du med fordel vælge en vaskbar rygskjoldsvest, hvor rygskjoldet nemt kan tages ud. Vi har testet rygskjold fra både Atomic, Salomon, Sweet Protection, POC og Cairn, og svedlugt har ikke været et problem.

Hvilken type af rygskjold er bedst?

I takt med rygskjoldets stigende popularitet blandt skiløbere, har producenterne udviklet forskellige varianter af rygskjold, som hver især har sine fordele og ulemper.

Groft skrevet kan du som skiløber vælge blandt følgende fire typer af rygskjold:

Rygskjold med skulderstropper og mavebælte

Den simpleste (og ofte billigste) variant af rygskjold til skiløb er rygskjold som eksempelvis Cairn Safety  og POC VPD System Back, der blot består af selve rygskjoldet samt et sæt skuldertropper og et mavebælte, der lukkes med velcro. Skulderstropperne og mavebæltet holder rygskjoldet fast, både når om du sidder i liften og når du vælter ned ad bjerget.

Fordelene ved denne simple konstruktion er nemme at forstå. Disse rygskjolde yder god beskyttelse, men er samtidig lette, både på bjerget og i bagagen. På en varm skidag er det også den type af rygskjold, som bedst tillader din krop at ånde.

Priserne på rygskjold med skulderstropper og mavebælte ligger typisk på mellem 400 og 1.500 kroner.

Eksempler på rygskjold med skulderstropper: Cairn Pro Impakt D30

Vest med integreret rygskjold

Lette veste i kunststof med integreret rygskjold er også et stort salgshit i danske skibutikker i øjeblikket. Her får du et ekstra isolerende og åndbart lag, der både beskytter og varmer. Det er ideelt på kolde dage, men ikke optimalt til forårsskiløb i plusgrader.

En af flere fordele ved veste med rygskjold er, at rygskjoldet kan tages ud af vesten, hvis vesten trænger til en tur i vaskemaskinen. Dermed undgår du at skade rygskjoldets struktur og fleksibilitet i forbindelse med vask.

Samtidig undgår du skulderstropper, da rygskjoldet i stedet holdes på plads af selve vesten og vestens mavebælte.

Veste med rygskjold koster fra cirka 800 kroner og op. Jeg står selv på ski iført en Proride D30 vest med rygskjold fra Cairn. Jeg har rygskjoldsvesten på mellem skiundertøjet og mit fleece mellemlag.

Eksempler på veste med rygskjold: Cairn Proride D30 | Dakine Heli Vest | POC Spine VPD 2

Salomon Flexcell

Som en hybrid mellem rygskjold med skulderstropper og veste med integrerede rygskjold, finder du Salomon Flexcell, der kombinerer de bedste elementer fra begge typer af rygskjold.

Salomon Flexcell giver dig vestens komfort og det simple rygskjolds åndbarhed.

Til priser fra cirka 900 kroner er hybridløsninger som Salomon Flexcell også et godt valg, når du er på jagt efter dit første eller et nyt rygskjold til alpint skiløb.

Se pris på Salomon Flexcell hos AktivVinter.dk | Skisport.dk

Rygsæk med plads til rygskjold

En rygsæk med plads til rygskjold er et fjerde alternativ, når du ønsker at beskytte din ryg ude på bjerget.

Der findes efterhånden mindst en håndfuld større producenter af skirygsække, som sælger rygsække med plads til rygskjold.

Når rygskjoldet ligger i en lomme i en rygskjold sidder det ikke lige så tæt til kroppen som ved de tre andre typer af rygskjold nævnt ovenfor.

Til gengæld er rygsække med rygskjold en nem og bekvem ekstra beskyttelse til de skiløbere, der alligevel ofte står på ski med en rygsæk bagpå.

Jeg har selv købt og testet en Dakine Heli Pro 20-liters rygsæk, som var ilagt en Dakine rygradsbeskytter. Det er en absolut fremragende skirygsæk, både med og uden “rygpladen”.

Personligt foretrækker jeg dog at have rygbeskyttelsen tættere på rygsøjlen med et dedikeret rygskjold.

Det giver mig samtidig friheden til at lade andre låne og løbe med min rygsæk, uden at jeg samtidig mister mit rygskjold og den medfølgende tryghed.

Rygsækkens rygplade dækker heller ikke den nederste del af rygsøjlen lige så effektivt som et rygskjold.

Køb rygskjold (til skiløb) hos AktivVinter.dk | Skisport.dk

Menu