Test: Fischer Vacuum Fit skistøvler

(Opdateret den 19. januar 2014 efter, at støvlerne er testet på pisten – Læs nederst)

Du kender dem godt. Skistøvler, der gør ondt og stjæler meget af glæden ved dit skiløb. Jeg har selv et par Lange skistøvler, der gennem de sidste mange år har budt mig på en heftig cocktail af fantastisk skiløb, næsten kronisk smerte og følelsesløse tæer. Hver vinter har jeg siddet i skiliften og drømt om skummede inderstøvler, Strolz skistøvler og andre former for specialtilpassede alpinstøvler til mine ture ned ad bjerget.

Tilbage i marts var jeg en tur forbi skibutikken SnowFun i Roskilde for at hente inspiration til vores guide til køb af skistøvler. Jørgen og hans medarbejdere virkede i høj grad som folk med forstand på skistøvler, så derfor lagde jeg i sidste uge igen vejen forbi Roskilde for at købe et par nye Vacuum Fit skistøvler fra Fischer. Nicolai tog imod og jeg havde fået lov til at tage kameramanden Jens Dalsgaard fra NetProfil.dk og hans videokamera med.

I denne artikel kan du derfor både læse og se, hvordan det foregår, når den sidste nye skistøvleteknologi fra Fischer skal forsøge at gøre mine næste ture ned ad bjerget sjovere for mig og mere behagelige for mine fødder. Skistøvlerne er købt og betalt, og jeg har ingen personlige eller økonomiske relationer til SnowFun eller Fischer, men jeg kan ligeså godt afsløre, at jeg har svært ved at skjule min begejstring for mine nye skistøvler. Så er du advaret.

Se først videoen og læs derefter artiklen

Først lidt fakta om Fischer Vacuum Fit og skistøvler

Fischer Vacuum Fit er principielt blot en serie skistøvler blandt mange andre. Valg af skistøvler bør altid tage udgangspunkt i dine fødder og deres facon samt den form for skiløb, som du praktiserer.

Vacuum Fit teknologien fra Fischer er designet til at løse en række af de typiske problemer med ømme fødder og dårlig kontrol over skiene, men kun en vurdering af dine fødder og individuel rådgivning kan afgøre om, de også er det optimale valg for dig.

Som du kan se i videoen højere oppe, så er ordet “Vacuum” for øvrigt en smule misvisende. Under tilpasningen af støvlerne bruges der kun lufttryk udefra.

Når du møder op hos SnowFun for at købe skistøvler, så vil du først blive mødt af en række spørgsmål. (Husk at afsætte meget god tid, da der kan være lang ventetid, før det bliver din tur. Der er heldigvis altid rigelige mængder gratis kaffe på kanden). Nicolai og hans kollegaer har brug for at afdække, hvilken slags skiløber du er og hvor meget skierfaring du har.

Nicolai fra SnowFun forklarer om specialsåler til skistøvler

Typisk så overvurderer yngre mænd deres reelle evner ude på bjerget. Derfor trækker Nicolai gerne en smule fra, når yngre mandlige skistøvlekøbere fortæller, hvor gode de er til at stå på ski. Det er nemlig vigtigt, at skistøvlen passer til dens ejermands reelle evner som skiløber. Modsat så er kvinder ofte en smule bedre til at stå på ski, end de selv synes. Det forsøger SnowFun også at tage højde for, så det undgås, at kvindelige skiløbere forlader butikken med for bløde alpinstøvler.

Specialtilpassede skistøvlesåler

Cirka 8 ud af 10 købere af Vacuum Fit skistøvler hos SnowFun vælger at få lavet formstøbte såler til de nye skistøvler. Jeg valgte også at investere de ekstra 600 kroner.

Derfor blev mine fødder placeret på to gummipuder fyldt med mikroskopiske kugler.

Forme til specialtilpassede såler

Den resterende luft blev suget ud af puderne og i aftrykkene blev der placeret et sæt “rå” sorte såler, der netop havde været 6 minutter i “ovnen”.

Mine fødder (nu påført markeringer med sprittusch…) blev derefter placeret ovenpå både gummipuder og såler i 6 minutter, mens sålerne kølede af.

Sålerne køles af og presses til

Resultatet er et sæt “stive” såler, der har samme kontur som mine fødder og derfor støtter optimalt og sikrer maksimal kraftoverførsel til skistøvler og ski.

Sålspidserne blev efterfølgende rettet ud med hårtørrer og kanterne slebet til, så størrelsen de matcher de originale såler, som følger med Fischer Vacuum Fit skistøvler.

Fischer Vacuum Fit originalsål og SnowFuns tilpassede sål

Formstøbte såler kan forbedre dit skiløb på flere måder. Selv har jeg brug for ekstra støtte under en høj svang for at bevare maksimal kontrol over skiene, når jeg for alvor lægger pres på.

(“Svangen” er de der to buer på indersiden af fødderne, som de fleste mennesker har i varierende grad).

En fod er ikke bare en fod. Se blot eksemplerne nedenfor.

Tilpasning af skistøvler

På baggrund af den indledende snak omkring dine evner og dit foretrukne skiløb (piste, park eller pudder), så finder SnowFun præcis dén Vacuum Fit skistøvle frem, der skal danne udgangspunktet for dine tilpassede skistøvler. Du kan med andre ord ikke selv vælge farve på dine skistøvler. Det må du lære at leve med.

Når du har fået målt dine fødder og støbt eventuelle såler, så er det tid til at stikke fødderne i dine nye skistøvler for første gang.

I første omgang, så må du dog prøve dem uden inderstøvle, så SnowFuns ekspedient kan sikre, at størrelsen passer.

Når dine tæer er presset frem mod tåspidserne, så skal der være plads til cirka to fingre mellem hæl/akillessene og skallen bag hælen (eventuelt kun 1,5 finger, hvis du kører hårdt og ønsker ekstra tætsiddende støvler – eller hvis du har tykke fingre).

Derefter skal du over på maskinen vist nedenfor og “line støvlerne op” i en position, der svarer til, hvordan du normalt står, når du er i aktion ude på pisten. Skinnerne låses fast, så maskinen er klar til senere.

Troels står i spænd med skistøvlerne på

Nu er det tid til at varme støvleskallerne op i Fischers egen støvleovn. Mine støvler skulle varmes op i 10 minutter. Men det kan være alt fra 8 til 20 minutter afhængig af skallens hårdhed (Flex).

Samtidig varmes inderstøvlerne på et par “varmepinde”.

Imens klistres der paddings på ankler og tæer for at skaffe lidt ekstra plads i de færdige støvler.

Så smækkes inderstøvlerne i skallerne og dine fødder sættes derefter ned i skistøvlerne.

Nicolai spænder den varme Vacuum Fit støvle fast på Troels

Fra fryseren hentes der kølepads, som lægges rundt om yderstøvlerne, inden det hele pakkes ind i et par overdimensionerede “luftsokker”.

Derefter bliver du og dit særprægede fodtøj placeret på maskinen, som fylder luft i disse luftsokker med et tryk på op til 300 mBar.

Lufttrykket får både yderskallerne og inderstøvlerne til at presse sig sammen om dine fødder. I mit tilfælde skulle der presses med 160 mBar for at opnå en passende stramhed i mine nye skistøvler.

Skistøvlerne presses til mens de køles af

Hvis du er konkurrenceskiløber eller blot ønsker skistøvler, der sidder klinet fast til dine fødder, så vil mBar indstillingen skulle stå på 200 mBar eller derudover. 160 mBar var nok til presse det meste blod ud af mine fødder, så jeg tør slet ikke tænke på, hvordan det må være at få formpresset sine støvler med 300 mBar.

Efter cirka 10 minutter i skiposition blev der slukket for maskinen og mine nye skistøvler var klar til at blive pakket ud.

De første 24 timer skal skistøvlerne stå roligt i lukket position, så skallerne lige kan hærde op igen.

Min oplevelse af de nye skistøvler er fantastisk. Jeg har gennem de seneste år haft fødderne nede i en del skistøvler i jagten på afløserne til mine gamle Lange skistøvler. Mine nye Fischer Vacuum Fit passer perfekt. Nu glæder jeg mig blot til at teste dem af på pisten.

De færdige Fischer Vacuum Fit skistøvler

Et par observationer omkring specialtilpassede skistøvler

Jeg har ikke tidligere været bevidst omkring mine fødders høje svang. Det var derfor noget af en AHA-oplevelse (og indledningsvist faktisk en smule ubehageligt) at mærke, hvordan mine nye formstøbte skistøvlesåler støttede et sted, hvor der ellers aldrig har været kontakt mellem fod og støvle. Det skal jeg lige vænne mig til, men jeg er ret sikker på, at det vil forbedre min kontrol over mine ski. Især når det går stærkt eller der drejes skarpt.

Tidligere er min svang ifølge Nicolai delvist blevet trykket ned, hvilket reelt har gjort mine fødder en smule længere, især efter en lang dags skiløb med manglende støtte under svangen.

Husk at medbringe dine favoritskistrømper, hvis du lægger vejen forbi din lokale skibutik for at købe Fischers nye skistøvler. Det er vigtigt, at der under tilpasningen af skal og inderstøvle tages højde for dine skistrømper.

Et par Fischer Vacuum Fit skistøvler koster omkring 4.000 kroner inklusiv moms. Et par traditionelle skistøvler koster typisk mellem 2.500 og 3.500 kroner. Hvis mine nye skistøvler er ligeså gode som de føles, så er de uden tvivl de ekstra 500-1.500 kroner værd.

Erfaringer med Fischer Vacuum Fit – Januar 2014

Vacuum Fit Hybrid Plus 12

De nye specialtilpassede skistøvler er nu testet ude på pisten og lever på alle måder op til de høje forventninger. Tidligere forbandede jeg mine skistøvler langt væk mange gange i løbet af en skidag. Nu tænker jeg ikke over, at jeg har dem på. De mest mærkbare ændringer i forhold til mine gamle Lange skistøvler er følgende:

  • Meget bedre kontrol over skiene. Både i lav fart, i høj fart, på pisten og udenfor pisten.
  • Jeg kan spænde skistøvlerne til om morgenen, og spænde dem op, når dagens skiløb er forbi. Tidligere var jeg nødt til at spænde til på toppen af bjerget og løsne dem på vej i op liften for at få lidt blod og varme tilbage til tæerne. Alternativet var meget kolde og følelsesløse tæer.
  • Jeg er mærkbart mindre træt i lårbasserne, selv efter en god skidag med 60+ kilometer på ski. I mine gamle skistøvler brugte jeg tilsyneladende unødvendigt mange kræfter på at få skiene til at dreje som ønsket. Nu hvor hele sålen og skistøvlen er i kontakt med min fod behøver jeg ikke anstrenge mig på samme måde.
  • Mindre risiko for at skvatte til afterski 🙂 – Fischer støvlerne har godt greb nedenunder, som hjælper dig med stå fast på isede og glatte overflader.

Findes der andre skistøvler, som er ligeså gode? Måske, men jeg behøver i hvert fald ikke lede efter nye skistøvler lige foreløbig.

Hvis du gerne vil have nye skiferietips tilsendt hver måned, så tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

Menu