Skiferie Japan

Forside » Japan

Book indkvartering i Japan på Hotels.com | Booking.com

Her kan du læse gode råd om skiferie i Japan. En stor tak til Daniel Sisden for de mange værdifulde tips.

Skiferie på Hokkaido (Japan)

Japans nordligste ø, er med 14-15 m. gennemsnitlig snefald om året et af de mest snesikre steder i hele verden og dertil hører et omdømme om et sneparadis. Vi har besøgt denne afsides ø og tre skiområder af de over 40 der findes på øen, samt taget en tur på cat-ski for at se om den kan leve op til de forventninger et sådan snefald medfører. Prisen for så meget sne er selvfølgelig et vejr som er betydeligt mere gråt, færre “bluebird” dage

Mere end bare skiferie

Ud over et uovertruffent snefald, byder Japan på en unik kulturel oplevelse som giver en skitur hertil en ekstra dimension. Bl.a. kan man nyde godt af de mange varme kilder og badehuse, kaldet onsen, som er en perfekt start på dagen eller afslutning efter en lang dag på pisterne.

Ikke en pakkerejse

Skiferie til Japan er ikke en klassisk pakke som vi normalt kender hos mange klassiske skiferie selskaber i Danmark, arrangerede ture findes dog hos mere specialiseret selskaber. Vi anbefaler dog at arrangere turen selv for at få præcis den tur man ønsker. Det kræver selvfølgelig en del forarbejde på nettet og, men vi mener at det er arbejdet værd, da der er så mange muligheder i Japan at man har flest valgmuligheder ved selv at undersøge og bestille.

Færre snowparks – Mere pudder

Hvis man er til snowparks skal man være ekstra opmærksom, da dette ikke er standard i mange Japanske områder, som det er i de fleste områder i Alperne eller Nordamerika. Til gengæld kan man man i alle områder i Hokkaido drage fordel af det høje snefald, og ofte stå i puddersne på pisterne. Hvis man har den nødvendige viden og udstyr tilbyder Hokkaido uovertruffent off-piste skiløb.

Mod Solens rige

Den hurtigste tur til Hokkaido går over en af Tokyos to lufthavne, et direkte fly fra Kastrup, tager ca. 11 timer. Fra Tokyo kan man enten tage det berømte Shinkansen, med det lynhurtige tog tager det ca. 4 timer, eller man kan flyve til Chitose den største lufthavn på Hokkaido eller en af de andre mindre lufthavne på øen. Flyveturen tager kun 1.5 time og da det er en af verdens mest trafikerede luftruter, så der er mange fly at vælge imellem, så det kan tilpasses med sin ankomst, man skal selvfølgelig huske ca. 3 timers mellemtid, så man både kan komme igennem told og få checket sin bagage ind hos det nye flyselskab.


Skiferie i Furano

Fakta om Furano

Antal pister: 24 | Antal lifter: 11 | Største hældning: 34 grader | Længste tur: 3.400 m | Meter over havet: 245 – 1.209 m.o.h. | Maksimal faldhøjde: 964 m | Snowpark: nej | Aftenski: ja | Yderligere info: Princehotels.com | Se pistekort

Et af de største skiområder på øen, Furano, er placeret centralt i Hokkaido og ud over selv at have et fremragende skisportsområde, ligger det tæt på en del andre områder, så hvis sneen ikke er optimalt, er det muligt at køre efter bedre forhold. Furano er relativt ukendt af vesterlændinge og er derfor mest besøgt af japanere samt australiere, som er på sæson. Da australierne hovedsageligt befinder sig i off-pisten, deler man mest pistene med de japanske skiturister, som kommer fra hele Japan for at stå i Furano.

Sne, sne, sne… !

Vi havde planlagt fire dage i Furano, med mulighed for at skifte område, hvis sneen ikke skulle holde, men det blev der på ingen måde brug for. Det sneede hver nat, og jo bedre vi lærte området at kende, desto mindre blev ideen om at skulle besøge andre steder. Vi havde ramt det helt rigtige sted og tidspunkt, og til trods for, at der kom grupper kørende fra hele Hokkaido for at udnytte det store snefald, var der ikke meget kø ved lifterne. Der var sne nok til alle.

World cup motorveje

Furano har to zoner, Furano-zone og Kitanomine-zone, begge har store gondoler som hovedlift over sig, og begge er karakteriseret af to store motorveje af pister, som giver rig mulighed for at øve sig i sine sving og ellers give den fuld gas på den altid nypræparerede sne. Begge pister har mindre pister, som fletter ind og ud, så man kan variere sine nedløb på mange forskellige måder. Der er på disse piste også afholdt World Cup-løb, hvilket siger noget, om det høje niveau området har.

Til trods for vi var der i højsæsonen og på det sted med mest snefald i perioden, var det på ingen måde at sammenligne med en travl bjergside i Alperne. Der masser af plads på pisterne. Hver zone har sin egen piste, som ikke bliver præpareret for at give alle mulighed for at prøve “fresh morning snow”, som der stod på skiltene. Disse pister blev dog hurtigt kørt op, og vi måtte lede efter den dybe puddersne andre steder.

Pudderjægernes drøm går i opfyldelse

Vi havde fået et tip med hjemmefra om et off-piste område, som lå klods op af pisterne i Furano-zonen. Dette skulle vise sig at være et yderst brugbart tip, da denne bjergside, kombineret med snefaldet, viste sig at være enhver pudderjægers drøm. Efter en smule travers rundt om en bjergspids, stod vi i et paradis som allerede på dag et resulterede i, at vores forhåbninger og forventninger til Hokkaido blev opfyldt. Bjergsiden er en klassisk japansk birkeskov, en skøn kombination af træer og lysninger, præcis som man ser det i professionelle ski-videoer. Vi havde på dette tidspunkt ikke turde drømme om noget i det her niveau med de forhold.

Sikkerhed i den japanske off-piste

  • Husk sikkerhedsudstyr: lavinebipper, skovl og probe
  • Tag et kursus i lavinefare og off-piste
  • Træn i at brug sikkerhedsudstyret, genopfrisk før hver skitur
  • Hvis man noget virker usikkert, så vend om, tag aldrig unødvendig risisci

Vi brugte størstedelen af vores tid i Furano på denne bjergside, og til trods for at den også blev kørt af andre grupper var der friske linjer og sne til alle i løbet af dagene, man skal blot traversere en anelse længere hver gang man er på toppen. Turen ender i en rute langs en flod, som minder lidt om en ski-cross bane jo mere den bliver kørt op i løbet af dagen, bare igennem en tæt skov, så man skal være forberedt på at arbejde lidt i slutnigen, men det er absolut det hele værd.

Kultur og kinesisk ramen

Ved foden af bjerget i Furano zonen ligger en kinesisk ramen (nudelsuppe) restaurant, hvor vi spiste frokost hver dag. Ikke bare fordi den lå lige ved siden af gondolen der fører til pudderparadiset, men fordi det var overordentlig god skimad til kun 60-70 kr. for en skål der med garanti mætter.

Furano er ikke en klassisk resort by, men en normal lille by med ca. 25.000 indbyggere, derfor har byen også flere tilbud hvad angår restauranter og andre oplevelser, fx. et kasino, men mere normale dagligdags ting, fx at tage i supermarked er en oplevelse i sig selv, da hylderne er fyldt med ting man ikke har fantasi til at forestille sig. Restauranterne i Furano er ikke så store, så det anbefales at booke bord for en sikkerheds skyld.

Et par afsluttende ord om skirejser til Furano

Hvis man kun er til pister, er 3 dage nok i Furano, hvis man er til off-piste er der mange flere muligheder og man kan godt presse en dag eller to mere ud af området, hvis sneen er til det. God central placering i forhold til andre resorts, så man kan bruge det som base hvis man har bil og er villig til at køre efter det optimal snefald. Mange små restauranter og mulighed for at få indblik i Japansk kultur.


Cat skiing i Japan – en drengedrøm går i opfyldelse

På den femte skidag skulle endnu en drøm udleves. Vi skulle prøve Cat Skiing. Vi så Thomas Uhrskov og Rasmus DJ prøve det i deres fælles tv-program, hvor de også besøgte Japan.

Otoe Cat Skiing

Efter en times kørsel, stod vi der, ved vores eget private bjerg. Om sommeren en frugtplantage, om vinteren en privat legeplads med puddersne. Vi havde vores egen snetaxi til at bestige det med. Der er plads til 12 skiløbere og 3 guider i Cat’en, men heldet var med os. Vi skulle kun dele vores Snow Cat med to amerikanere, hvilket betød mindre ventetid og mere puddersne.


Skiferie i Niseko

Antal piste: 72 | Antal lifter: 30 | Største hældning: 35 grader | Længste tur: 5.600 m | Meter over havet: 260-1.308 m.o.h. | Maksimal faldhøjde: 1.048 m | Snowpark: ja | Aftenski: ja | Hjemmesider: Niseko.com og  Niseko.ne.jp

Det største og bedste skiområde i Japan

Niseko er det største og mest berømte skiområde, ikke bare på Hokkaido, men i hele Japan, hvilket især skyldes dets rekordhøje snefald. Bjerget består af fire forskellige uafhængige skiområder/byer, hvilket man ikke rigtig lægger mærke til, når man er på ski,. Det har mest indflydelse på ens hotel, og hvad der ligger i nærheden af det.

Nisekos omdømme betyder også, at det er her man møder flest internationale skigæster, specielt mange australiere besøger stedet, er på sæson eller har virksomheder her. Det betyder også, at man til forskel fra mange andre steder på Hokkaido, kan forvente acceptable engelskkundskaber hos de fastboende.


Gode råd om kørsel og trafik i Japan

I Japan kører de, modsat Danmark, i venstre side af vejen. Det skal man være forberedt på, hvis man lejer bil. Japanerne kører generelt pænt, og der er ikke meget trafik på Hokkaido om vinteren. Dog skal Sapporo undgås i myldretiden. Det kan tage over to timer at køre gennem byen, hvis man f.eks. skal fra Niseko og nordpå. Fartgrænsen ligger mellem 50 og 80 km i timen, og grundet de store snemængder, er det umuligt for japanerne at salte eller rydde vejene uden for de større byer. Dette skal man være opmærksom på, når man planlægger sin rute og anslår sin køretid. Man kommer ikke til at køre med samme fart som vi er vant til fra Autobahn. Nogle motorveje er betalingsveje, så husk at medbringe kontanter. Der er mange nye veje og tunneller på Hokkaido. Husk derfor at medbringe en opdateret GPS eller at downloade kort til din smartphone hjemmefra.


Lidt om japansk kultur og social etikette

Japanere er meget høflige og nemme at have med at gøre, hvis de da snakker engelsk vel og mærket. Der er dog nogle få ting der kan få tingene til at glide endnu nemmere, fx er det anset for god skik at tage imod penge, kvitteringer, indkøb, faktisk alt, med begge hænder, resultatet er oftest et anerkendende smil retur. Hvis man skal henvende sig til en japaner og spørge om vedkommende kan snakke engelsk, er det en god ide at spørge om de kan snakke “en smule” eller “lidt” engelsk. Fordi japanere er perfektionistisk anlagt er der større chance for at få et svar, da de er mere trygge ved at svare ja til at kunne “lidt” engelsk, i stedet for at svare ja til at de kan engelsk som de forstår som “perfekt”.

Der er også nogle ting som er ilde set, som ikke lige er logisk for europæere, den mest kendte er selvfølgelig det med skoene, man har simpelthen bare ikke sko på i folks hjem og så vidt muligt ikke indenfor, på hoteller vil der ofte være sutsko og tydelig markering der viser hvor man ikke må have sko på. Det er meget ilde set at smide skrald på gaden til trods for at der ikke er sat særlig mange skraldespande op, dette er især gældende i Tokyo, men også i de meget mindre skibyer kan man nogen gange lede lang tid efter en skraldespand.

Drikkepenge accepteres på ingen måde og man vil sandsynligvis opleve at få en tjener løbende efter en med dem hvis man efterlader dette. En anden ting der er forbundet med mad er, hvis man spiser med pinde og sætter pindene direkte ned i sin mad kan man dræbe stemningen på få sekunder, dette er nemlig symbolet på gravsted eller død.


Læs mere om skiferie i Japan på DeBredePlanker.dk.

Book indkvartering i Japan på Hotels.com | Booking.com

Menu