Guide: Snowcamp i Sölden

Tilføjelse 10.06.2019:

I november 2019 afholdes der tre forskellige “Snowcamps” i Sölden.

Nortlander, som tidligere har været teknisk arrangør af Surf og Ski-snowcampen, arrangerer deres egen “SNOWS”-tur til Sölden i uge 45 (3. til 8. november 2019). Samme koncept, blot uden Surf & Ski.

Surf & Ski arrangerer i 2019 to Snowcamps. Snowcamp business fra 7. til 10. november, og den “almindelige” Snowcamp fra 10. til 15. november.

Priser og praktisk info: SNOWS | Snowcamp Business | Snowcamp


Hvert år i november arrangerer Surf & Ski og Nortlander den populære Snowcamp i Sölden.

For foden af Tiefenbach-gletsjeren samles over 500 sneglade danskere til fem intensive dage med skitest, skiundervisning og skiløb på Söldens højtliggende pister.

Jeg deltog på Snowcamp 2017 og har samlet en række tips og gode råd til dig, der overvejer at tyvstarte din kommende skisæson allerede mandag den 12. november 2018, hvor næste Snowcamp starter.

Test af ski

SnowCamp Skitest

På Snowcampen kan du gratis teste nye ski fra alle de største skiproducenter.

Under 2017-udgaven af Snowcamp stod repræsentanter fra Salomon, Atomic, K2, Nordica, Armada, Völkl, Faction, HEAD, Fischer, Dynastar, Rossignol og Scott hver morgen klar med over 600 par ski.

Burton sørgede desuden for snowboards til de (få) snowboardere, som deltog.

Skiløbere kan frit vælge mellem all-mountain ski, freeride ski, freestyle ski, race ski og touring ski.

Du kan skifte ski eller board, når du har lyst.

Snowcampen ligger “ski-in/ski-out”, så der er ingen undskyldning for at få ødelagt dagens skiløb af et par ski, der ikke passer til dit temperament.

Hvis du ønsker det, får du kompetent hjælp til at vælge de rigtige ski og indstille bindingerne til dine skistøvler.

Du skal selv medbringe skistøvler, skistave og skihjelm. Du kan dog også leje eller købe støvler, stave eller skihjelm i den store skiudlejning, som ligger tæt ved Snowcampen.

Skiundervisning

SnowCamp Skiundervisning

Når først billetten til Snowcamp er betalt, har du mulighed for at deltage i gratis skiundervisning sammen med andre Snowcamp-deltagere.

Skilærere og skiinstruktører fra Den Danske Skiskole underviser hver formiddag og eftermiddag. Uanset om du er til piste, park eller pudder, kan du helt sikkert finde et hold, der passer til dig.

Der er undervisning på alle niveauer (begynder, letøvet, øvet og pro). Du tilmelder dig ved at skrive dit navn på en liste.

Der er dog rift om de mest populære hold, så vær klar ved den store tavle, når listerne hænges op kl. 09.00.

Du får tilsendt en oversigt med ugeprogram og skilektioner cirka en uge inden Snowcampen starter.

Hvis du er nysgerrig, kan du se Snowcampens ugeprogram for 2017 her.

Skisnak og afterski

SnowCamp Skisnak

Både på selve camp-området oppe ved Tiefenbach-gletsjeren, og på hoteller og afterskisteder nede i Sölden by, er det næsten umuligt ikke at falde i skisnak med andre snowcamp-deltagere.

I løbet af ugen afholdes der en række arrangementer, som du kan vælge til eller fra helt efter eget ønske. Hver dag drikkes der enten øl i campen eller holdes afterski nede i Sölden by.

Sidst på ugen tændes der op i grillen til en stor fælles barbeque-frokost oppe ved gletsjeren.

Selv når der er skyfri himmel, forsvinder solen fra campen senest kl. 15.00, så afterski oppe på bjerget bliver hurtigt en halvkold fornøjelse.

Sådan tilmelder du dig Snowcamp

Skitest, skiundervisning, liftkort og indkvartering bookes som en samlet pakke hos Nortlander. Du kan ikke bestille skitest eller skiundervisning separat. Til gengæld kan du selv vælge transportform. Du kan tilkøbe bustransport eller flytransport, eller selv køre til Sölden.

Se priser, hoteller og øvrig rejseinfo her

Indkvartering

Når du booker din snowcamp-billet hos Nortlander, skal du vælge hvilket hotel, du ønsker at bo på.

Du kan frit vælge mellem en håndfuld forskellige hoteller, som alle ligger nede ved hovedgaden i centrum af Sölden.

Det 3-stjernede hotel Tyrol og det 4-stjernede Hotel Tyrolerhof er to populære valg.

Jeg boede selv på Hotel Tyrolerhof og vælger sandsynligvis at bo samme sted næste gang, jeg tilmelder mig Snowcamp.

Halvpension er inklusiv i prisen på de fleste Snowcamp-hoteller, men Hotel Tyrolerhof serverer aftensmaden som en stor buffet, hvilket er en fordel, hvis du er en utålmodig og sulten skiløber.

På Hotel Tyrol serveres dagens 3-retters menu ved bordet.

Se alle Snowcamp hotellerne her

Transport til Sölden

Uanset hvilket hotel vælger, kan du frit vælge transportform.

Nortlander tilbyder bustransport fra Jylland, Fyn eller Sjælland, eller alternativt fly fra Kastrup og bustransfer det sidste stykke til Sölden.

Kør-selv i egen bil er dog den billigste mulighed, hvis I er mindst 3 personer i bilen.

Det tager cirka 13 timer at køre/sejle fra København til Sölden og cirka 12 timer fra Kolding til Sölden.

Hvis du i stedet vælger at lade dig transportere til Sölden i bus, skal du afsætte yderligere 3-4 timer til transporten.

Nortlander tilbyder også flytransport med ordinært rutefly til München eller Zurich, hvor der holder en Nortlander-bus klar til den sidste del af transporten.

Efter de cirka 2 timers flyvning, tager det yderligere cirka 4 timer at køre i bus fra München eller Zurich til Sölden. Det er desværre kun i højsæsonen, at der er direkte fly til Innsbruck og kort transfertid til Sölden.

Vær i øvrigt opmærksom på, at køreturen fra München til Sölden inkluderer en del bjergkørsel. Hvis du har tendens til køresyge, bør du sluge en køresygepille, inden du stiger ombord i bussen i München lufthavn.

Der ligger både et Edeka-supermarked og en Subway-restaurant i Múnchen Lufthavn, lige før udgangen til busholdepladsen. Her kan du proviantere til busturen.

Transport fra Sölden by op til snowcampen

I 2017 var det muligt at tage liften hele vejen nede fra byen op til snowcampen for foden af Tiefenbach-gletsjeren. Det er dog ikke hver vinter, at sneforholdene tillader det.

Hvis du booker fly- eller bustransport via Nortlander, er du garanteret plads på den bus, der kører op til gletsjeren hver morgen kl.08.00 og ned igen hver eftermiddag kl. 16.00.

Du kan også også køre op og ned i egen bil. Det giver dig øget fleksibilitet, men især om eftermiddagen, er det rart blot at sætte sig ind i bussen og blive kørt direkte hjem til hotellet.

Afhængig af trafik og mængden af sne og is på vejen tager det cirka en halv time at køre de cirka 15 kilometer mellem Sölden by og gletsjer-området.

Halvvejs oppe ad bjergvejen ligger der et bomanlæg, hvor du enten skal vise gyldige liftkort eller betale cirka 20 EUR for en personbil med 4 passager.

Lige før bomanlægget er der mulighed for at holde ind til siden for at tage snekæder på. Hvis der er sne eller is på vejen, lukkes biler uden snekæder ikke igennem. Det første stykke af vejen kan godt køres uden snekæder med mindre der er rigtig meget sne eller is. På det sidste stykke er snekæder ikke kun krævede, men også nødvendige. På flere strækninger op mod gletsjeren, kan to biler kun med besvær passere hinanden. Hav derfor altid snekæder med i bilen, hvis du selv kører ned til Snowcampen.

Snowcampen ligger ved foden af Tiefenbach-gletsjeren. På vejen derop skal du køre forbi bygningerne ved foden af Rettenbach-gletsjeren og derefter igennem en tunnel.

Opbevaring af skistøvler og skistave

Uanset om du selv kører op til gletsjeren hver morgen eller sidder i en af Nortlanders busser, bør du overveje at leje et tørreskab i den store skiudlejning ved foden af Tiefenbach-gletsjeren.

I tørreskabet er der plads til to par skistøvler og skistave. Der er også plads til to par ski, men det er næppe relevant, da alle testskiene står opbevaret i en container ude på selve snowcamp-området.

Leje af tørreskab koster 8 euro pr. dag. Dit liftkort bliver scannet, når du booker skabet, og du kan derefter bruge dit liftkort som nøgle, når skabet skal åbnes og lukkes.

SnowCamp Fine Sneforhold

16 spørgsmål (og svar) vedr. Snowcamp i Sölden

Skal man selv have ski med?

Når du ankommer til foden af Tiefenbach-gletsjeren, står der 600 par helt nye ski klar til dig og de andre snowcamp-deltagere. Du kan låne dem gratis, og du kan skifte til et nyt par, når du har lyst. Skiene må dog ikke tages med ned til byen, så hvis sneforholdene er gode og du ønsker at køre på ski ned til hotellet, skal du selv have (eller leje) et par ekstra ski.

Skal man selv have skistøvler med?

Det er ikke muligt at teste skistøvler. Skistøvler kan til gengæld lejes i en af Söldens skiudlejninger. De fleste snowcamp-deltagere er dog allerede så pjattede med alpint skiløb, at de har deres egne skistøvler med fra Danmark.

Skal man selv have skistave med?

Der er ikke mulighed for at teste eller låne skistave. Du skal derfor enten selv tage skistave med fra Danmark, leje dem i Sölden eller købe et par billige skistave i en af de lokale skibutikker. Et par skistave koster fra 20 EUR og opefter. Du kan leje skistave i skiudlejningen ved Tiefenbach-gletsjeren for 3 EUR pr. dag. Hvis du flyver til Sölden kan du overveje at købe et par teleskopskistave i Danmark. De kan puttes i en stor kuffert og trækkes ud til normal længde, når du står ved på toppen af bjerget og er klar til første tur.

Skal man selv have skihjelm med?

Ja. Skihjelm skal medbringes hjemmefra eller købes/lejes i Sölden.

Hvor gamle er Snowcamp-gæsterne?

Ret gamle. Hvis du er 40 vintre gammel, vil du sandsynligvis trække aldersgennemsnittet ned. Der er dog både teenagere og pensionister med på turen, så frygt ikke at føle dig udenfor p.g.a. din dåbsattest. I november 2017 deltog cirka 100 skiløbere, som var under 30 år gamle.

Kan man tilmelde sig snowcamp, selvom man er alene?

Hvis dine sædvanlige skirejsefæller er optaget af arbejde eller studie, eller blot ikke er helt ligeså skitossede som dig, kan du sagtens tilmelde dig snowcamp alene.

Du slipper ikke for et enkeltsengstillæg på hotellet, men blandt mange hundrede andre skiglade danskere, vil du næppe føle dig som Palle alene i verden.

Hvis du har lyst, finder du nemt andre at snakke med i bussen, og snowcampens ugeprogram indeholder mange sociale aktiviteter, som du kan deltage i.

Picnic, pubcrawl og andre af skirejsebureauernes sædvanlige skiferieaktiviteter arrangerer dog Nortlander dog først, når den “rigtige” skisæson starter.

Skal man være en god skiløber for at deltage på snowcamp?

Mange deltagere på Snowcamp er allerede habile skiløbere, og Snowcampen i november er ikke velegnet til folk, der aldrig har stået på ski før.

Det er bedre at starte karrieren som skiløber på en børnebakke i Trysil eller Wagrain end på en gletsjer i over 3.000 meters højde.

Når du booker din snowcamp-billet, aner du ikke om det er solskin, slush eller snestorm den uge, hvor snowcampen afholdes.

Du behøver dog ikke være en dygtig skiløber for at deltage. Der er også blå pister på gletsjeren og begynderundervisning på Snowcamps program.

Hvor stejle er pisterne på gletsjeren?

De fleste af pisterne på Tiefenbach-glejsteren er markeret med blå farve på pistekortet. Gletsjerens blå pister er umiddelbart en smule stejlere end blå pister i mange andre skiområder, men til gengæld er de brede og nemme at overskue.

Snowcampen afholdes dog meget tidligt på sæsonen, og sneforholdene varierer meget fra år til år. Is eller opkørt slushy sne kan gøre selv en blå piste krævende for uerfarne skiløbere.

Vær opmærksom på, at næsten alt skiløbet foregår i højder mellem 2.800 og 3.250 meter over havets overflade. Sørg for at din grundkondition er i orden, før du tager af sted til Snowcamp i Sölden. Ellers vil du fortryde det allerede efter få sving, uanset hvor erfaren en skiløber du er.

Er det muligt at købe skiudstyr på Snowcampen?

Selvom Snowcampen arrangeres af Surf & Ski-kæden i samarbejde med de største danske importører af skiudstyr, står der ikke priser på de mange testski. Du kan heller ikke købe skiene med hjem.

Hvis du forelsker dig i et par ski, er der dog mulighed for at købe et par tilsvarende ski med rabat og få dem udleveret hos din lokale Surf & Ski-butik, når du kommer hjem.

Hvilke af Söldens lifter er åbne i november?

Dele af Söldens vinterskiområde åbner typisk omtrent på det tidspunkt, hvor snowcampen holdes. Under gode sneforhold kan du stå på ski fra gletsjerområdet og helt ned til Hochsölden og Giggijochbahns topstation. I en dårlig vinter er der grønt og brunt alle andre steder end på pisterne på Tiefenbach- og Rettenbach-gletsjerne.

Hvor mange kilometer pister er åbne til SnowCamp?

Söldens to gletsjere lægger is og sne til cirka 30 kilometer pister. I de år, hvor skiløbet er begrænset til selve gletsjerområdet, er det derfor kun en mindre del af Söldens pister, som er klar til dig og dine ski. Heldigvis er pisterne på de to gletsjere også de bedste og sjoveste i hele Söldens skiområde. De cirka 30 kilometer pister rækker til fem dages skiløb med fokus på skitest og undervisning.

På billedet nedenfor kan du selve hvilke pister og lifter, der var åbne på sidste dag af Snowcampen i november 2017, hvor sneforholdene var gode.

Hvis du er ligeglad med muligheden for at teste nye ski eller modtage skiundervisning, bør du vente til december eller januar med at tage til Sölden.

Kan børn også deltage på Snowcamp?

Snowcampen henvender sig primært til voksne. Der er ingen børneski eller særlige aktiviteter for børn. Al undervisning er også målrettet voksne. Teenagere, der allerede står nogenlunde på ski, kan dog sagtens nyde nogle fornøjelige novemberdage på Söldens pister.

Skal man have snekæder på i Sölden by?

I selve Sölden by er der kun meget sjældent brug for snekæder. Hovedgaden i Sölden er lige og flad, og vejrforholdene skal være ekstraordinære for at forhindre en forhjulstrukken dansk personbil uden snekæder i at køre fra Danmark direkte til hotellet i Sölden.

Skal man have snekæder på, når man kører fra Sölden by op til Snowcampen?

Det afhænger af vind og vejr. Hvis der er sne eller is på vejene, får du ikke lov til at køre gennem bommen uden snekæder.

Er det nemt at finde parkeringsplads i Sölden?

De fleste hoteller har parkeringspladser til hotellets egne gæster. Enten rundt om hotellet eller i en parkeringskælder under hotellet. Parkering i parkeringskælder koster ofte penge.

I november, hvor hoteller og lejligheder i Sölden ikke er 100% bookede, er det normalt relativt uproblematisk at finde en parkeringsplads tæt på der, hvor du bor.

SnowCamp Parkering

Parkeringsplads foran Hotel Tyrolerhof // Foto: Troels Kjems

Er der gode grunde til ikke at tilmelde sig Snowcamp?

Nej!

Med mindre, du er nødt til at begå bankrøveri for at skaffe pengene eller slå din chef ihjel for få fri, så tilmeld dig hos Nortlander.dk, inden der er udsolgt.

Billeder fra Snowcamp 2017

Menu