De fleste af os må hver vinter nøjes med syv dage på ski, inden vi igen skal hjem til job eller studie i vinterkolde Danmark.

Hvis du har lyst til eventyr og er indstillet på hårdt arbejde, så er der heldigvis mange muligheder for at tilbringe en hel vintersæson på et skisportssted i Alperne.

Vi fik os en snak med Sara og Asta, der har tilbragt de to seneste vintre som henholdsvis tjener på Hotel Tatzlwurm i Wagrain og skiguide for Højmark Rejser i Saalbach.

Du kan læse vores spørgsmål og deres svar nedenfor.

Til sidst får du også en liste med links til rejsebureauer, der har ledige sæsonjobs på skisportssteder i Alperne.

Hvorfor besluttede du at søge job i Alperne?

Sara (tjener): Jeg har altid været glad for at stå på ski og har været afsted hvert år, siden jeg var helt lille. Derfor syntes jeg, at det var en oplagt mulighed for at kombinere job og skiløb. Da jeg allerede havde tjenererfaring fra Danmark, var det oplagt med et tjenerjob i Wagrain.

Asta (guide): Under en skitur med gymnasiet faldt jeg i snak med en af guiderne fra Team Benns Ski, som arrangerede vores tur. Jobbet lød spændende, men der skulle et afslag fra drømmestudiet til, før jeg besluttede at søge job som skiguide hos SkiGroup (SkiGroup er moderselskab for både Højmark Rejser, Team Benns Ski, Lion Alpin og ClickSki.com, red.).

Jobbet som skiguide var egentlig kun min 2. prioritet. Set i bakspejlet burde det have været min 1.prioritet. Jeg har i hvert fald ikke fortrudt et øjeblik.

Hvor arbejdede du??

Sara (tjener): Jeg arbejdede som tjener på Højmark Rejsers eget Hotel Tatzlwurm (Wagrain) fra sæsonstart i midten af december måned og frem til sæsonslut i april måned.

Asta (guide): Jeg arbejdede for Højmark Rejser i Saalbach to vintre i træk. Først som guide og den seneste sæson som destinationschef. Vores sæson starter med cirka 2,5 uges guideskole, inden vi fordeler os på de forskellige destinationer cirka 10. december og gør klar til de første gæster, som ofte ankommer lige før jul. Sæsonen slutter omkring 1. april.

Hvad var dine arbejdsopgaver?

Sara (tjener): Jeg var ansat som tjener i restauranten og havde ansvar for at servere morgenmad og aftensmad for vores gæster. Derudover hjalp jeg til i baren, når der var behov for det.

Asta (guide): Den vigtigste arbejdsopgave var at sørge for, at vores gæster får så god en skiferie som muligt. Meget af tiden går derfor med at hjælpe eller hygge sammen med gæsterne. Vi arrangerede eksempelvis pistevisninger, picnic, kælkeaften og pubcrawl. Derudover var der en masse administrative opgaver omkring indkvartering, liftkort, vouchers til skileje, bustransport til og fra lufthavnen eller Danmark.

Hvor meget arbejdede du?

Sara (tjener): Min ugentlige arbejdstid var cirka 48 timer om ugen. Min ansættelseskontrakt havde et loft på maksimum 52 timers arbejde pr. uge.

Hver uge havde jeg fast halvanden fridag i træk, hvilket gjorde, at vi kunne planlægge dagsture af sted på ski sammen med de andre, som også havde fri de samme dage.

De dage hvor jeg arbejdede, var jeg normalt på arbejde både om morgenen (fra cirka 06.00 til 10.00) og igen om aftenen (fra cirka 17.00 til 23.00). Disse tider varierede dog med +/- et par timer.

Arbejdstiderne for bartendere og medhjælpere var anderledes end mine arbejdstider.

Bartenderne og medhjælperne i køkkenet arbejder ikke om morgenen, men møder til gengæld ind tidligere om eftermiddagen.

Asta (guide): Modsat eksempelvis de hotelansatte, havde vi skiguider ikke faste arbejdstider. Især på de store destinationer med mange gæster, er du på næsten hele tiden. Arbejde og fritid flyder sammen. På de mindre destinationer er der ofte lidt mere fritid.

Hvis du er typen, der foretrækker et 8 til 16-job med faste arbejdstider, så er guidejobbet ikke det rigtige for dig. Du har travlt og der skal knokles, men det er et superfedt job, hvis du går ind til jobbet med den rigtige indstilling.

Hvilke frynsegoder fulgte med jobbet?

Sara (tjener): Vi har generelt rigtig gode vilkår.

Forplejning og indkvartering tager Højmark sig af. Mine kollegaer og jeg boede enten på Hotel Tatzlwurm eller et hotel i nærheden, så der var aldrig langt til arbejde.

Derudover har enten Højmark Rejser eller hotellet rabataftaler med eksempelvis skiudlejning og butikker. Når vi var ude at spise eller tog i byen, fik vi som kendte ansigter også ekstra god service.

Asta (guide): Som guide fik vi bolig og liftkort betalt. Vi havde også en bil til rådighed. Derudover gav guidetøjet en række fordele rundt omkring i byen. På vores stamrestauranter og stambarer er der ofte rabat til guider og andre sæsonansatte.

Kunne du leve af lønnen?

Sara (tjener): Generelt kan man sagtens leve af den løn, som man får udbetalt. Det er også muligt at spare lidt op, hvis man har lyst til det. De fleste bruger dog pengene på at købe et ekstra par ski, nyt lækkert skitøj eller på mad og drinks i byen.

Asta (guide): Man kan godt leve af lønnen, men man skal bestemt ikke vælge jobbet p.g.a. lønnen. Personligt valgte jeg at bruge løs af min danske opsparing, så jeg ikke behøvede at spare og derfor kunne få flere gode oplevelser med hjem.

Hvad overraskede dig mest ved jobbet?

Sara (tjener): Jeg blev overrasket over, hvor stærkt et sammenhold jeg nåede at få med de andre sæsonansatte danskere.

Arbejdet kan være megahårdt, men det er også en fantastisk fed oplevelse at arbejde, bo og leve sammen med andre på sin egen alder.

Asta (guide): Der var rigtig meget administrativt arbejde, også mere end jeg regnede med. Der skulle ringes til gæster, tjekkes bookinger, pakkes velkomstkuverter, o.s.v..

Det overraskede mig også, hvor lidt søvn man egentlig kan leve med, når blot arbejdet er sjovt og både guidekollegaer og gæster er søde.

Hvor meget stod du på ski i løbet af sæsonen?

Sara (tjener): Vi stod oftest på ski, når vejret var godt. Jeg stod normalt på ski 2 til 4 gange om ugen. Mine mest skiglade kollegaer var nok i gennemsnit på ski 4-5 gange om ugen.

Mine arbejdstider gjorde, at jeg normalt kunne stå på ski fra 10-11-tiden og frem til klokken 15-16 stykker.

Asta (guide): Jeg var på ski cirka 3 gange om ugen, heraf normalt 2 pistevisninger med gæster. Nogle af mine kollegaer stod mere på ski, andre var måske kun ude en enkelt gang pr. uge.

Når du tilbringer en hel vinter i Alperne, så du heldigvis nøjes med at stå på ski de dage, hvor der er både perfekt sne og sol.

Hvad er dit bedste minde fra din vintersæson i Alperne?

Sara (tjener): Arbejdsmæssigt var det vildt fedt at arbejde sammen i et team med kollegaer på min egen alder. Vi havde et helt fantastisk samarbejde. Jeg tror ikke, at jeg nogensinde får bedre kollegaer.

Om nogle år vil jeg nok mest tænke tilbage på nogle af de fantastiske dagsture på ski, som vi havde sammen, samt de mange fælles oplevelser vi havde allesammen sammen i starten og slutningen af sæsonen, hvor der ikke var så mange gæster og vi derfor var mange, som havde fri samtidig.

Asta (guide): At se solen stå op over bjergene med nyfalden sne. At tage imod forventningsfulde gæster. At have fået venskaber med hjem fra Alperne, som jeg ved vil vare hele livet.

Hvad er dit bedste råd til andre, der overvejer et vinterjob i Østrig?

Sara (tjener): Det er vigtigt at tænke grundigt over, hvad man helst vil arbejde med. Der er stor forskel på arbejdsopgaver og arbejdstider, afhængig af om man er skilærer, tjener, bartender eller guide.

Lad være med at slæbe for meget bagage med. Du bruger primært dit skitøj og det arbejdstøj, som du får stillet til rådighed.

Vær indstillet på at sætte dit liv i Danmark på standby, så du kan koncentrere dig fuldstændig om at nyde job og fritid i Østrig. Det er eksempelvis umuligt at passe et studie i Danmark samtidig.

Din alder er ikke afgørende. Uanset om du er 20 eller 35 år, kan du få en fantastisk oplevelse, hvis bare du er åben over for arbejdet og kollegaerne.

Selvom du med nød og næppe kan klare dig med dansk og engelsk, er det en kæmpe fordel at kunne et par tyske gloser og gerne mere end det, inden du tager afsted til Østrig. Det bliver hårdt, hvis du slet ikke kan noget tysk. Du skal i hvert fald være indstillet på at forsøge at lære det.

Asta (guide): Lad være med at tage for meget hverdagstøj med. Du bruger næsten kun dit skiundertøj. Lad også dine yndlingsbøger blive derhjemme. Du får dem ikke læst.

Lad dig ikke skræmme af udsigten til hårdt arbejde. Det er sjovt. Du lærer utroligt meget og udvikler dig meget som person. Det er en kæmpe oplevelse.

Har du selv lyst til en oplevelse?

Hvis vores dobbeltinterview med Sara og Asta har givet dig mod på en vintersæson med hårdt arbejde og herligt skiløb, så er det nu, du skal handle.

Sara og Asta var begge ansat via danske SkiGroup, som hver vinter skal bruge skiguider, hotelpersonale og skiinstruktører til deres destinationer i Alperne.

Du kan se alle SkiGroups ledige vinterjobs på www.skigroup.dk.

Hvis du ikke finder dit drømmejob der, så kan du lede videre hos Nortlander, Danski og Slopetrotter.