Skibums – Gode råd om en hel sæson på ski

Forside » Skibums

Skibums

Hvis du drømmer sødt om sne og skiløb og har mulighed for at hive 3-4 måneder ud af din kalender, så vil livet som skibums måske tiltale dig.

Hvad laver en skibums?

En skibums står på ski, fester og slapper af. Hvis du er en luksus skibums, så vælger sandsynligvis at leve af de penge, som du har med hjemmefra. Hvis du er en fattig skibums uden penge på kistebunden, så må du tjene penge på forefaldende arbejde undervejs, hvis du vil bevare muligheden for skiløb i ubegrænsede mængder.

I modsætning til eksempelvis skiguider, som er ansat af danske rejsebureauer med ansvar for at passe på skigæsterne, så har du som regel kun dig selv at passe på. Det er denne frihed, der tiltrækker mange danske skibumser. Er vejret dårligt, så dropper du bare dagens skiløb og venter, indtil der igen er skyfri himmel og høj sol.

Gode skisportssteder til skibumser

Ikke alle europæiske skisportssteder er lige oplagte, hvis du ønsker gode muligheder for at tjene penge undervejs og samtidig ønsker selskab af andre skibumser.

Franske skisportssteder som Val Thorens og Tignes virker som magneter på unge danskere med skibumseplaner, så disse steder er det altid fest i gaden, men til gengæld rift om de få og dårligt betalte jobs, som findes.

Hvis du er på jagt efter et godt alternativ til de mest populære destinationer så overvej at tage til Livigno i Italien. Her er prisniveauet i supermarkederne lavt, og det er typisk lettere at finde sæsonarbejde der.

Om at dele en skilejlighed

Som skibums har du sjældent råd til at have dit eget værelse eller din egen skilejlighed. De fleste skibumser vælger derfor at leje en skilejlighed i fællesskab og derefter deles om både plads og udgifter.

Hvis du skal bo tæt sammen med andre unge i 3-4 måneder, så er det dog vigtigt, at I går godt i spænd. Der er typisk begrænset plads i en lejlighed til skibumser og hvis kemien ikke er i orden, så vil det helt sikkert give anledning til problemer.

Mange skibumser har været nødt til at flytte undervejs eller tage tidligere hjem til Danmark end planlagt, fordi drømmen om et problemfrit liv som skibums blev overskygget af diskussioner med værelseskammeraterne.

Så med andre ord – vælg din bofæller med omhu – Er du i tvivl om det kommer til at fungere, så stol på din intuition.

Hvad koster det at være skibums?

Når du skal lægge dit skibumsebudget for sæsonen, så er det vigtigt, at du er realistisk. Pris hvor meget det koster at være skibums afhænger i høj grad af dit aktivitetsniveau uden for pisterne. Hvis den står på druk 7 dage om ugen, og du ikke holder igen på byens barer og diskoteker, så får din opsparing hurtigt ben at gå på.

Din del af udgiften til en skilejlighed i en hel sæson vil typisk ligge et sted mellem 15.000 og 45.000 kroner. Det præcise beløb afhænger naturligvis af hvor mange skibumser I er om at dele lejligheden, hvor den ligger og hvor stor den er.

Afsæt mindst 10.000 kroner om måneden til lommepenge. Selvom du primært vælger at lave mad hjemme i lejligheden, så forsvinder pengene hurtigt, hvis du jævnligt går i byen.

Et liftkort til en hel skisæson koster mellem 10.000 og 20.000 kroner. Gem for guds skyld kvitteringen, så du kan få et nyt liftkort, hvis du taber dit sæsonkort ude på pisten eller hvis det bliver stjålet.

Køb skitøj hjemmefra. De skitøjsmærker, som forhandles i danske skibutikker, er generelt af højere kvalitet og falder normalt bedre i danske skiløberes smag end det skitøj, som hænger i franske, italienske og østrigske skiudstyrsbutikker.

Du bør også overveje at købe skistøvler og ski i en dansk butik, hvor du har mulighed for at få ordentlig rådgivning på et sprog, som du forstår 100%. De forkerte skistøvler kan ødelægge fornøjelsen ved at være skibums.

Arbejde som skibums

Hvis opsparingen hjemmefra ikke rækker til en hel sæson som skibums, så er du nødt til at tjene penge undervejs. En muligheder er at gå på jagt efter forefaldende arbejde i skibutikker, barer eller som stik-i-rend dreng for skirejseselskaber. Ofte er timelønnen meget lav (5-10 Euro i timen) og arbejdet hårdt.

Hvis du er god til webdesign, elsker at skrive tekster til nettet eller er god til programmering, så er helt andre muligheder for at få arbejde som skibums. Find en lejlighed med bredbåndsforbindelse og afsæt nogle dage hver uge til arbejde. Så kan du tjene til dit ophold som skibums ved at arbejde for danske virksomheder, som ofte er ligeglade med din fysiske placering, blot du kan tilbyde et attraktivt forhold mellem pris og kvalitet på dit arbejde.

Skibums – gode råd

Hvis du stadig er lun på ideen om en hel sæson på et skisportssted i Alperne, så får du her lidt flere gode råd, som kan gøre dit liv som skibums lidt sjovere.

  • Planlæg dit ophold som skibums i god tid. Hvis starter jagten allerede i løbet af sommeren, så kan du lettere finde en godt beliggende og billig skilejlighed, som du kan dele med andre skibumser.
  • Behold din lejlighed i Danmark. Lad være med at fremleje din bolig til Danmark, mens du er væk. Mange skibumser vælger at afbryde sæsonen før tid, enten fordi pengene slipper op eller fordi lysten til mere skiløb er forsvundet.
  • Læg en buffer ind i dit budget. Du vil næsten altid ende med at bruge flere penge, end du umiddelbart forventer. Det er surt at måtte tage hjem før tid, fordi du har været for dårlig til at lægge dit budget.

Skirejser til bumser

Book din skilejlighed udenom de store danske skirejsebureauer.

Det er som regel den billigste løsning at booke direkte på destinationen.

Selve rejsen kan du med fordel bookes om en enkeltrejse hos et danske skirejsebureau.

Skiarrangørerne har ofte restpladser på de busser, der hver fredag sætter kursen sydpå.

Se eksempelvis Nortlanders busafgange her.

Menu