Fakta om lavinefare og lavineskala

Forside » Laviner

Hvis du står på alpinski eller ofte færdes i bjergene rundt omkring i Europa, så vil du ofte støde på skilte med “Lavinefare”. Læs vores guide til laviner, lavinefare og lavineskala, så du undgår potentielt livstruende ulykker p.g.a. uvidenhed.

Lavinefare og lavineskala

Find lavineudstyr hos Aktivvinter.dk.

Hvornår er der lavinefare?

Kraftigt snefald, store temperatursvingninger og stejle bjergsider forøger risikoen for farlige laviner.

For almindelige danske skiturister er dog svært at besvare spørgsmålet “Er der lavinefare i dag?”, men mindre de lokale hjælper med at give det rigtige svar.

Den bedste indikator for lavinefaren er den officielle lavineskala, som bruges over hele Europa og har faste definitioner for, hvor stor lavinefaren er.

Den officielle lavineskala

Følgende skala bruges til at definere og kommunikere lavinerisiko til skiløbere og andre, der færdes i bjergene rundt omkring i Europa.

1 – Meget lille lavinerisiko
2 – Lille
3 – Middel
4 – Stor
5 – Meget stor lavinerisiko

Hvor kan jeg se lavinefaren?

Hver morgen bør du tjekke dagens lavinerisiko på skiområdets officielle hjemmeside eller ved en af de større liftstationer.

Normalt vil der være en elektronisk oversigtstavle, som viser både aktuelle temperaturer og dagens aktuelle lavinefare.

Lavinefaren kan dog ændres i løbet af dagen. Typisk vil eftermiddagssol øge lavinefaren på sydvendte bjergsider, mens svag vind og koldt vejr normalt trækker ned på lavineskalaen.

Hvem afgør om der er lavinefare?

De fleste større europæiske skisportssteder har dedikerede lavinespecialister, der forsøger at sikre skisportsstedet mod de lurende farer rundt omkring på bjergsiderne.

I samarbejde med de teams, som står for at præparere pisterne overvåger og udpeger lavinespecialisterne potentielle laviner, inden de bliver udløst.

De faktiske observationer rundt omkring i skiområdet kombineres med data fra det lokale meteorologiske institut.

Det er derefter op til den ansvarlige at afgøre dagens lavinefare og sikre, at den bliver kommunikeret ud via hjemmeside og manuelle og elektroniske opslag rundt omkring i terrænet.

Hvordan udløses laviner?

De fleste laviner udløses naturligt. Det er med andre ord bestemte kombinationer af klimatiske forhold, som afgør hvornår lavinerne udløses.

Laviner udløses, når sneens vedhæftning ikke længere kan modstå tyngdekraftens påvirkninger. Det kan f.eks. ske i tøvejr, eller hvis nyfalden sne er faldet ovenpå et gammelt snelag med iset overflade.

Laviner bliver først farlige, når de udløses i nærheden af mennesker.

Mange dødsfald i forbindelse med laviner skyldes selvudløste laviner, hvor det er personen selv (eller en person nær ved), som p.g.a. overmod eller uvidenhed ved et uheld udløser lavinen.

Hvordan sprænger man laviner?

For at sikre kontrolleret afmontering af lavinernes potentielt dødbringende kræfter, så er det almindelig praksis, at de sikkerhedsansvarlige på skisportsstederne foretager kontrolleret sprængning af laviner på tidspunkter, hvor pisterne er tømt for mennesker.

Mange års erfaring med bjergene, at de lokale med dynamit kan reducere faren for utilsigtede laviner betydeligt.

Lavineudstyr

Hvis du vil sikre dig selv mod lavinefarer eller ønsker at kunne yde effektiv hjælp til andre, der bliver fanget i en lavine, så har du brug for lavineudstyr.

Menu