Aktiv sommerferie i Geilo

De sidste 5 somre har min familie og jeg holdt sommerferie i Norge.

Frisk bjergluft, gratis naturoplevelser, billig indkvartering og afstressende stilhed er de primære årsager til, at vi kører mod nord, selv når sneen er smeltet.

Hvis du og din familie også drømmer om at undgå kø på Autobahn eller trængsel i lufthavnen, så er her en guide til sommerferie i Geilo.

Syv sommeraktiviteter i Geilo

Nogle norske skisportssteder ligger døde hen i den varme del af året. Det er ikke tilfældet i Geilo. Her er der både sommer og vinter et stort udvalg af udendørs aktiviteter til gæster, der foretrækker aktiv ferie.

Her er vores anbefalinger af syv sommeraktiviteter.

Vandretur i Hallingskarvet Nasjonalpark

Nye Havsdalsvegen 150
3580 Geilo

Geilo Hallingskarvet Nasjonalpark

Hvis du og resten af familien ønsker at få rørt vandreskoene under ferien i Geilo, er det oplagt at vandre en tur i Hallingskarvet Nasjonalpark.

Parkér eksempelvis bilen (eller cyklen) ved Presholtseter for foden af Hallingskarvet og gå den populære “Presholtrunden”.

På den 6,5 kilometer lange rundtur får du knap 1.000 højdemeter i benene. Presholtseter ligger i 1.240 meters højde, og turens højeste punkt er Skarvsenden, som ligger 1.705 meter over havets overflade.

Turen er ikke teknisk svær, men vandresko, god kondition og fornuftig balanceevne er dog påkrævet. Undervejs skal du blandt andet træde på mere end 2.000 stentrin lagt af nepalesiske sherpaer.

Sund proviant skal du have med nede fra Geilo by. Du kan kun købe kaffe og kage inde i bygningen på Presholtseter. Der er også adgang til et simpelt toilet på Presholtseter (muldtoilet uden vand, heller ikke til håndvask).

Vandreturen er sjovest i tørvejr. Når det regner, bliver vandrestien våd, glat og mudret. Uanset vejret, er klog påklædning naturligvis et must, da vejret på fjeldet kan skifte pludseligt.

Hvis I kører op til Hallingskarvet nede fra Geilo, skal I huske 40 NOK i kontanter. De sidste 8 km grusvej op til Presholtseter er en privat vej, hvor der skal betales bompenge.

Læs mere på UT.no.

Svævebanetur fra Bjødnahovda ned til Vestlia Resort

Bakkestølvegen 80
3580 Geilo

Geilo Zipline

Geilos måske største adrenalinsus kan du købe dig til nær Vestlia Resort. Iført sele og hjelm tager du Vestliaheisen op. På toppen klikkes du på en 1.100 meter lang stålwire. Derefter går det hurtigt nedad igen. I bunden står en medarbejder klar til at koble dig af wiren af.

Du bliver en stor oplevelse rigere, men 595 NOK fattigere. En “zipline”-tur for børn op til 15 år koster 395 NOK.

Firmaet bag Geilo Zipline tager alverdens forbehold og fraråder turen til folk, der har blot de mindste sundhedsmæssige skavanker, men umiddelbart er de eneste gener ved svæveturen sug i maven og sus i håret.

Læs mere på SkiGeilo.no.

Geilo Høydepark

Bakkestølvegen 80
3580 Geilo

Geilo Hoeydepark

 

I samme område som Vestliaheisen og svævebanen, finder du også en klatrepark, hvor du kan lege klatreabe i et par timer. Børn under 140 cm betaler 275 NOK. Højere klatrere skal af med 325 NOK for fornøjelserne.

Klatreparkens medarbejdere står klar til at hjælpe, hvis klatresele, hjelm eller karabinhage driller.

Der er borde og bænke i klatreparken, hvor ikke-klatrende familiemedlemmer kan slappe af, mens resten af familien klatrer løs.

Læs mere på SkiGeilo.no.

Langedrag Naturpark

Langedragsveien 274
3544 Tunhovd

Geilo-Langedrag-Naturpark

 

En dagstur til Langedrag Naturpark er et sikkert hit blandt dyreinteresserede børn og voksne.

Her har du mulighed for at komme helt tæt på elge, moskusokser, losser og andre “vilde” dyr.

Alle vilde dyr går rundt i indhegninger, mens geder, får og kaniner spankulerer frit rundt i hele den store dyrepark, som ligger oppe på et fjeldplateau knap en times bilkørsel fra Geilo.

Der er fine brede grusstier, som snor sig rundt i dyreparken. Selvom parken ligger på en fjeldtop, er parken derfor også tilgængelig for gæster med klapvogn eller kørestol.

Langedrag Naturpark har et velassorteret cafeteria med rimelige priser, men ineffektiv betjening. Overvej at tage madpakke med hjemmefra. Der er borde og bænke mange steder i terrænet, hvor du kan indtage frokosten med udsigt til både dyr og smuk natur.

Afsæt mindst 2-3 timer til besøget i dyreparken. Det giver jer tilpas tid til at se alle dyrene, som er spredt over et stort område.

Hunde må IKKE tages med ind i parken, men der er hundebure nær indgangen, som kan lånes. Din plan A bør dog være, at undlade at tage hund med til dyreparken.

Entre-prisen er 300 NOK for voksne og 250 NOK for børn (2-15 år).

Se aktuelle åbningstider og læs mere på Langedrag.no.

Slaraffenland for cykelglade sommergæster

Bakkestølvegen 80
3580 Geilo

Geilo Mountainbike Pumptrack

Området omkring Vestlia Resort er et stort slaraffenland for cykelglade sommerferiegæster.

Her er både udfordrende downhill mountainbike-tracks under stoleliften (som om sommeren er udstyret med cykelholdere) og mindre krævende udfordringer til cyklister, der blot vil ud og cykle en tur i det ofte gode sommervejr.

Du skal købe et liftkort, hvis du og din mountainbike ønsker at benytte stoleliften. Pump tracks, dirt tracks og almindelige turcykelstier i området er gratis at benytte.

Læs mere på SkiGeilo.no.

Som familietur kan jeg anbefale en cykeltur langs Ustedalsfjorden (som er en sø). Her cykler I på flade og gode grusstier. Husk badetøj og/eller et håndklæde, hvis I skal køles af undervejs. Læs mere nedenfor.

Svømmetur i Ustedalsfjorden

Nær Hjalmevegen (Se placering på Google Maps)

Geilo Badestrand Ustedalsfjorden

Badevandet er altid varmere ved Middelhavet end i Ustedalsfjorden. Til gengæld er det krystalklare vand ved “Geilo Strand” helt frit for både alger og plastik.

Som en ekstra bonus har du ofte hele badestranden for dig selv, også på en varm og solrig sommerdag.

Badestranden ligger cirka 1,5 kilometer fra Geilo centrum. Hvis I ankommer i bil, kan I parkere på den store parkeringsplads cirka 100 meter fra vandet. Indstil GPS’en på “Hjalmevegen, Geilo”. Derfra er der skilte, som leder jer de sidste meter til parkeringspladsen og vandet.

Se flere billeder på Vestlia.no.

Vøringsfossen & Hardangervidda

Fosslivegen 252
5785 Vøringsfoss

Geilo Voeringsfossen

 

Som sommerferiegæst i Geilo bor du kun en god times bilkørsel fra Vøringsfossen, som ikke uden grund er Norges mest besøgte vandfald.

Vandfaldet er både i højde og bredde et imponerende syn.

Vandmængderne er oftest størst i maj, når smeltevand fra Hardangervidda skal ned til Hardangerfjorden, men Vøringsfossen er en stor naturoplevelse hele året. Du kan parkere enten på rastepladsen langs Riksvei 7 eller oppe på parkeringspladsen ved Fossli Hotel.

Vandfaldet er umiddelbart mest imponerende oppe fra udsigtspunktet nær Fossli Hotel, hvor ovenstående billede også er taget.

Vær forberedt på, at Vøringsfossen også er populært blandt kinesiske, japanske og indiske krydstogtgæster. Heldigvis er naturoplevelsen så stor, at den sagtens kan deles med andre.

Læs mere på FjordNorway.com.

PS. Afsæt god tid til køreturen fra Geilo til Vøringsfossen og retur. Køreturen over Hardangervidda er en oplevelse i sig selv, og der er fine muligheder for at tage smukke feriebilleder eller kaste med snebolde undervejs. Chaufføren skal dog passe på de mange fritgående får, der ofte går langs (eller på!) Riksvei 7.

Geilo Hardangervidda

 

Overnatning i Geilo

Det er nemt at finde gode overnatningsmuligheder i Geilo om sommeren. Alle de mest populære hoteller, lejligheder og pensionater holder også sommeråbent. Her er mine fire anbefalinger af indkvartering til jer, der gerne vil holde sommerferie i Geilo.

Vestlia Resort

Bakkestølvegen 81
3580 Geilo

Geilo Vestlia Resort

Vestlia Resort er det mest familievenlige valg for besøgende, der gerne vil bo komfortabelt og centralt i forhold til Geilos mange sommeraktiviteter.

Vestlia Resort består af hotelværelser og lejligheder i forskellige størrelser, og ligger i den sydlige del af dalen, knap 2 kilometer fra Geilo centrum.

Komforten er høj, og udbuddet og kvaliteten af faciliteter på Vestlia Resort er imponerende. Her finder du bl.a. et mellemstort badeland med dejligt varmt vand og en lang vandrutsjebane. Livsnydere kan også besøge det store spa/wellness-område. På resortet er der også store loungeområder og en hyggelig restaurant med virkelig god morgenmadsbuffet (inklusiv i prisen). Mindre børn kan klatre rundt i det indendørs legeland (en miniudgave af Lalandias “Monkey Tonkey”-land). Næsten alle værelser og lejligheder har egen altan med udsigt til fjeldene omkring Geilo.

Vestlia Resort ligger lige ved Vestliaheisen og Geilo Høydepark. Mountainbike-entusiaster vil sætte pris på områdets store udvalg af downhill-, dirt- og pumptracks.

Under vores eget ophold på Vestlia Resort boede vi i en familiesuite med to soverum og kombineret stue/køkken. Køkkenet er fuldt udstyret, og har bl.a. køleskab, fryser, induktionskogeplader og varmluftsovn. Lejligheden er ikke voldsomt stor, men alle kvadratmeter er udnyttet optimalt, og der er både sommer og vinter plads til en familie på to voksne og to store børn. Yderligere 1-2 børn kunne have sovet på sovesofa i stuen.

Vestlia Resort er oplagt til kør-selv ferie, da der er nem adgang til parkering enten i niveau eller i en af Vestlia Resorts to parkeringskældre. Den officielle max. højde i parkeringskælderen er 2,20 meter i den ene og 2,30 meter i den anden parkeringskælder. På eget ansvar, kan du dog godt snige en høj bil med tagboks ind i parkeringskælderen, selvom den stikker 2,40-2,50 meter i vejret. Vi har testet, og hverken bil, tagboks eller parkeringskælder tog skade.

Der er ofte gode tilbud på overnatning om sommeren, hvis du booker mindst 3 nætter via Vestlia Resorts egen hjemmeside på Vestlia.no.

Dr Holms Hotel

Timrehaugvegen 2
3580 Geilo

Geilo Dr Holms Hotel

En guide til indkvartering i Geilo vil ikke være komplet uden omtale af det berømte Dr Holms Hotel, så derfor er dette berømte og berygtede hotel naturligvis også med her på listen.

Hotellet blev bygget i 1906 som kurhotel for rige nordmænd, og har siden da været Geilos naturlige samlingspunkt for både lokale og gæster.

Dr Holms Hotel ligger smukt placeret med udsigt mod syd ned over Geilo Centrum og over mod Geilolia og Vestlia Resort på den modsatte side af dalen.

En smule støj fra den nærliggende jernbane må forventes, men da der er langt mellem togene i denne del af Norge, er det ikke noget som bør afholde dig fra at booke ophold på Dr. Holms Hotel.

Vi har besøgt, men ikke selv overnattet på, hotellet. Hotellet er rent og pænt, men anmeldelser på internettet afslører, at der er stor forskel på værelsernes standard. Bed derfor om et nyrenoveret værelse, hvis du booker overnatning på Dr Holms Hotel.

Læs mere på Booking.com.

Ustedalsfjorden Overnatting

Hjalmevegen 1
3580 Geilo

Geilo Ustedalsfjorden Overnattning

Ustedalsfjorden Overnatting ligger langt fra nærmeste skilift, men er om sommeren en god og billig overnatningsmulighed for både par og familier.

Der er hverken stor morgenmadsbuffet eller tropisk badeland, men standarden er højere end prisen indikerer. Køkken og terrasse deles med andre overnattende gæster.

Der er cirka 2 kilometer fra Ustedalsfjorden ind til butikkerne i centrum af Geilo, så bil, cykel eller gode vandresko er et plus, når der skal provianteres.

Til gengæld bor I roligt, billigt og tæt ved Geilos bedste badestrand.

Der kan parkeres lige ved bygningen.

Læs mere på Booking.com.

Bardøla Høyfjellshotel

Bardølavegen 33
3580 Geilo

Geilo Bardøla Høyfjellshotel

Bardøla Høyfjellshotel er et af Geilos største og mest populære hoteller. Hotellet ligger roligt placeret, en lang kilometer fra butikker og spisesteder i centrum af Geilo.

Ud over hotellets høje standard og mange faciliteter som eksempelvis et stort indendørs poolområde, er det især den gode mad, der lokker gæster til. “Sofias” i hotellets stueetage er et populært spisested, også blandt gæster, der ikke bor på hotellet.

Om sommeren er hotellet også et populært overnatningssted for kinesiske og indiske krydstogtgæster, der er på sightseeing i denne del af Norge. Bortset fra deres til tider overdrevne brug af digitalkameraer, er det blot et festligt internationalt indslag.

Læs mere på Bardola.no.

Mad og drikke i Geilo

Geilo Restauranter

Uanset om du foretrækker at lave mad i eget køkken eller betale dig fra madlavningen, er der ingen grund til at gå sulten i seng under sommerferien i Geilo.

Hvis du foretrækker at lave aftensmaden selv, kan du købe ind i enten Rema 1000 eller et af de to SPAR-supermarkeder, som ligger nær centrum af Geilo.

Er du derimod typen, som helst overlader madlavning og opvask til andre, når du er på ferie, får du her tre anbefalinger af gode restauranter i Geilo.

“Sofias” på Bardøla Høyfjellshotel

Bardølavegen 33
3580 Geilo

Billige børnemenuer og gode burgere er blandt de største trækplastre på det hyggelige spisested “Sofias”, som ligger på Bardøla Høyfjellshotel.

Her finder du også et stort udvalg af lækre desserter og en afslappet stemning, som giver dig lyst til at blive siddende lidt længere og drikke en ekstra kop kaffe.

Portionerne er store, priserne er rimelige, og betjeningen er både høflig og kvik.

Se menu på Bardola.no.

Restauranten på Vestlia Resort

Bakkestølvegen 81
3580 Geilo

Det er primært Vestlia Resorts overnattende gæster, som spiser aftensmad på resortets egen restaurant. Uanset hvor du sover under dit besøg i Geilo, er restauranten dog et besøg værd.

På restauranten er tjenerne vakse, venlige og oprigtigt smilende. Restauranten er elegant indrettet med stilfulde møbler og dæmpet belysning. Restauranten er heldigvis ikke for “fin” til børnefamilier, som nemt føler sig tilpas i den afslappede atmosfære.

Her er der garanti for velsmagende mad, lavet af gode, og primært lokale, råvarer. Prøv eksempelvis den store rensdyrburger eller den delikate dampede fjeldørred. Forvent at betale 200-250 NOK for en hovedret. Børnebuffetten koster 99 NOK pr. barn.

Vi tjekkede ikke priserne på de mange vine i det store vinskab midt i restauranten, men de så dyre ud. Kildevand er heldigvis gratis.

Se menu på Vestlia.no.

Kinesisk restaurant “Golden House”

Lienvegen 39
3580 Geilo

Der er ikke meget luksus over den kinesiske restaurant “Golden House”, som ligger lidt øst for Geilo centrum.

Bygningen, som restauranten ligger i, er slidt og trist at se på. Inde i selve restauranten er der reelt kun plads til 30-40 gæster. Det forhindrer dog ikke restaurantens ejere i at dække op til 60 gæster.

Overraskende nok fortjener Golden House alligevel en anbefaling og en plads her på listen.

Både de kinesiske og de mere internationale retter (f.eks. wienerschnitzel) er velsmagende. Portionerne er store, og priserne er acceptable. Der er også billige og børnevenlige retter som grillkylling, wienerpølser og pommes frites på menuen.

En familie med to voksne og to børn spiser sig nemt mæt for 600-700 NOK.

Bordene står som tidligere indikeret så tæt, at du skal koordinere med gæsterne bag ved og ved siden af dig, når du ønsker at trække din stol ind og ud.

Bestil i stedet maden på forhånd og tag den med som take-away, så undgår du både noget af den lange ventetid og den voldsomme trængsel på denne yderst populære restaurant.

Se menu på GoldenHouseGeilo.no.

Sådan kommer du nemmest til Geilo

Geilo Kør-Selv Ferie

Selvom der er direkte tog fra Oslo Sentralstasjon til stationen i Geilo, er kørsel i egen bil det nemmeste og mest oplagte valg, når du gerne vil holde sommerferie i Geilo.

Det er en stor fordel at have en bil til rådighed, når du skal rundt til de forskellige aktiviteter og seværdigheder i Geilo og omegn.

Fra Oslo er cirka 225 km og knap 3,5 times kørsel ad gode veje frem til Geilo. De første kilometer køres på motorvej eller motortrafikvej. Den sidste del af turen køres på landeveje med fartgrænser på 60, 70 eller 80 km/timen.

Der er mange fine rastepladser langs ruten. Der er dog længere mellem benzinstationer og spisesteder end i Danmark. Vi plejer selv at gøre stop ved smukt beliggende Hallingporten (Se placering på Google Maps), hvor der både kan tankes benzin og købes mad og drikke.

Der skal betales cirka 100 NOK i vejafgifter undervejs. Betalingen kan klares med Brobizz eller via indbetalingskort, som du automatisk får tilsendt et par måneder efter hjemkomst til Danmark.

Med færge fra Jylland eller København

Kør-selv-rejsende på vej til Geilo kan med fordel køre bilen ombord på eksempelvis DFDS-færgen, der sejler fra både København og Frederikshavn til Oslo.

Det giver en mere afslappet start på ferien, og for jyder også en kortere samlet transporttid.

Læs også: Færger fra Jylland til Norge | DFDS fra København/Frederikshavn til Oslo

Fra Danmark via Sverige til Norge

Hvis du foretrækker at køre hele vejen fra Danmark til Norge, er det også en mulighed.

Det tager cirka 10 timer at køre de godt 800 km fra København til Geilo via Sverige.

Der er ingen trafik (bortset fra evt. myldretidstrafik nær Göteborg og Oslo).

Køreturen kan evt. deles op på to dage.

Vi plejer selv at tage en overnatning omtrent halvvejs.

Vi har bl.a. overnattet på Munkedals HerrgårdBohusgården og Best Western Hotel Carlia. Hotellerne ligger tæt på motorvej “E20”, der bugter sig op langs den svenske vestkyst.

Munkedals Herrgård er hyggeligst, men også mest “slidt”. Bohusgården har en stor børnevenlig buffet i restauranten både aften og morgen. Hotel Carlia har de mest komfortable senge.

Ekstra inspiration til sommerferie i Norge

Både for familier med og uden børn er Norge et herligt sted at holde sommerferie. Der er masser af gratis naturoplevelser, frisk luft og mulighed for billig indkvartering i de mange halvtomme hoteller og lejligheder på skisportssteder.

Vi har tidligere holdt sommerferie andre steder i Norge. Læs også mine guides til sommerferie i Trysil og sommerferie i Beitostølen.

Menu