Test: Völkl RTM 84 all-mountain ski (2018/2019)

Vi har testet 2018/2019-versionen af Völkl RTM 84, som er en populær all-mountain ski til erfarne skiløbere, der både kører på præparerede pister og uden for pisten.

Vores konklusion er:

“Völkl RTM 84 er en tung og konservativt udseende ski, der kører fantastisk i næsten al slags terræn”

Du kan læse detaljerne nedenfor. Vi starter med de kolde fakta.

Mål og vægt – Völkl RTM 84

Som de øvrige all-mountain ski i Völkls RTM-serie er Völkl RTM 84 en tung ski.

Tyskerne har fravalgt lav vægt til fordel for ekstra stivhed, dynamik og power.

Den 177 cm lange udgave af Völkl RTM 84 vejer 3.240 gram pr. ski (inkl. den standardmonterede Marker WideRide XL-binding).

182 cm-versionen af Völkl RTM 84 vejer 3.305 gram inkl. binding.

Marker WideRide XL binding

Völkl RTM 84 leveres som standard med længdejusterbare Marker WideRide XL-bindinger // Foto: Troels Kjems

Skiene er tunge at slæbe rundt på i skikælderen og kabineliften, og egner sig pga. vægten bedst til skiløb tæt på lifter.

Du tager ikke på randonnéetur langt væk fra lifterne med et par Völkl RTM 84 spændt under støvlerne.

Völkl RTM 84 er 131 millimeter bred foran og 84 mm bred under støvlen. Skien er 112 mm på bagskiens bredeste punkt.

Denne profil (sidecut) gør Völkl RTM 84 til en pisteorienteret all-mountain ski til skiløbere, der tilbringer mere tid på pisten end uden for.

Völkls RTM-serie findes i følgende bredder (målt under støvlen):

 • 73 mm
 • 76 mm
 • 79 mm
 • 81 mm
 • 84 mm
 • 86 mm

Jo bredere ski, desto mere velegnet til off-piste skiløb. Völkl RTM 73 bliver næppe fornærmet over at blive betegnet som en pisteski med middelmådig performance uden for de præparerede pister.

Modsat er Völkl RTM 86 den ski i serien, som bedst håndterer dyb sne uden for pisten.

Alle skiene i RTM-serien, inklusiv RTM 86-udgaven, er dog målrettet skiløbere, der slår mindst 50% af deres sving på pisten.

Völkl RTM 84 fuld længde

Vi testede Völkl RTM 84 i længderne 177 cm og 182 cm // Foto: Troels Kjems

Svingradius på RTM 84-skiene er som følger:

 • Skilængden 162 cm har en svingradius på 14,7 meter.
 • Skilængden 167 cm har en svingradius på 15,8 meter.
 • Skilængden 172 cm har en svingradius på 16,8 meter.
 • Skilængden 177 cm har en svingradius på 17,9 meter.
 • Skilængden 182 cm har en svingradius på 19 meter.

Hvis du foretrækker korte sving på pisten, er Völkl RTM 84 næppe den rigtige ski til dig.

Læs også: Valg af længde på ski

Völkl RTM 84 på pisten

De særlige “UVO”-klodser på skispidserne minimerer skienes “flapren” i høj fart // Foto: Troels Kjems.

Vores vurdering af Völkl RTM 84 ude på bjerget

Tal og fakta er mindre vigtige end præstationerne ude på bjerget. Her er en beskrivelse af vores oplevelser med Völkl RTM 84 på sne.

Völkl RTM 84 på nypræparerede pister

Völkl RTM 84 elsker nypræparerede pister. Jo bredere, desto bedre. Og helst mørkeblå eller røde pister. Disse all-mountain ski har brug for fart, før de for alvor bliver sjove at køre. Tag dog ikke fejl. Völkl RTM 84 er en overraskende letkørt ski, der også kører fint på en lyseblå piste, men en gennemsnitlig udlejningsski i samme længde vil klare opgaven omtrent lige så godt, hvis du cruiser langsomt ned ad pisten med armene slaskende ned langs kroppen.

Hvis du derimod elsker sus i skihjelmen, vil RTM-skiernes stabilitet, velvillige igangsætning af sving og kontante greb i pisten give dig selvtillid til at køre hurtigere ned ad pisten end du plejer.

Völkl RTM har også et fremragende glid ligeud i både lav og høj fart. Skienes høje vægt og stive konstruktion gør, at skiene næsten ikke flaprer i høj fart.

Völkl RTM 84 i opkørt sne

De fleste alpinski håndterer præparerede pister godt. De gode ski bliver først for alvor skilt fra de dårlige ski, når frokosten er spist og den opkørte sne dominerer pisterne.

Det er også her, at du vil sætte stor pris på Völkl RTM 84. De ekstra millimeters bredde i forhold til rene pisteski og gennemsnitlige udlejningsski gør en stor forskel.

Dimensionerne på RTM 84 gør, at skiene “flyder hen over” frem for at “køre ind i” den opkørte sne på pisterne.

Du undgår med andre ord trælse situationer, hvor du på et splitsekund går fra følelsen af fuld kontrol til følelsen af sne i hele ansigtet, fordi dine skispidser utilsigtet fangede en lille bunke sne midt på pisten.

Isede pister håndterer RTM 84 også på fornem vis. Vi havde desværre (eller heldigvis, set fra en testers synpunkt) mulighed for at teste skiene på pister med pletvise strækninger af lyseblå is.

Følelsen af kontrol uanset sneforhold er det punkt, hvor Völkl RTM 84 for alvor adskiller sig fra andre all-mountain ski i samme prisklasse.

Völkl RTM 84 i dyb sne

20 sving i 20 cm nysne på en ikke særlig stejl fjeldside i Norge er et tyndt grundlag for at bedømme Völkl RTM 84s evner i off-pisten.

Min friske oplevelse af skienes evner i løs sne matcher dog fint mine erfaringer med de forrige årgange af Völkl RTM 84-ski på bjergsider i Østrig og Frankrig.

Der naturligvis findes bedre pudderski end Völkls 84 millimeter brede RTM-ski, men skien gør et godkendt stykke arbejde i frisk dyb puddersne og klarer sig bedre end hardcore pudderski, når off-pisten er iset og opkørt.

Völkl RTM 84 i pukler og park

Völkl RTM 84 føler sig ikke hjemme i pukler, og heller ikke i snowparken.

Når den opkørte sne bliver til store pukler, får Völkl RTM 84 problemer. En tung og stiv ski som denne er på udebane, når der med små hurtige sving skal navigeres ned over et kraftigt kuperet terræn.

RTM er ikke fan af små hurtige sving mellem pukkeldalene, og forsøger du at tage den hen over toppene bliver du straffet af skiens manglende fleksibilitet.

Völkl RTM 84 er også en for stiv (og ofte for lang) ski til besøg i snowparken.

Med andre ord. Forsøg at holde dine Völkl RTM 84 væk fra både pukler og parker.

Samlet vurdering af Völkl RTM 84 (2018/2019)

2018/2019-udgaven af Völkls populære RTM-ski er på ingen måde en revolution.

Tværtimod, og heldigvis.

Dette års udgave af Völkl RTM 84 er en nænsomt raffineret version af tidligere RTM-modeller fra Völkl.

Hvis du er typen, der går efter trendy logoer og fancy designs, når du vælger ski, så er RTM all-mountain skiene fra Völkl ikke det rigtige valg for valg.

Foretrækker du derimod gennemarbejdet tysk kvalitet og en skikonstruktion, der er blevet justeret og finpudset gennem årtier, så køb ski fra Völkls RTM-serie.

Hvis du skal af sted på skiferie og kun har plads til et par ski i tagboksen eller flyet, er Völkls RTM 84-model den perfekte all-round ski, som kører godt i alle sneforhold og alle typer af terræn, med undtagelse af snowpark og pukler.

Völkl RTM 84 vil med garanti øge din selvtillid ude på bjerget, og give modet til at presse dig selv og dine ski lidt ekstra.

Du kan nemt finde andre ski, der performer bedre i off-pisten på de allerdybeste pudderdage. 84 mm-udgaven af Völkls RTM-ski er dog absolut brugbar uden for de præparerede pister. I varierende eller isede sneforhold på bjerget, er Völkl RTM 84 et optimalt og klippefast valg til skiløb både på og uden for pisterne.

Læs mere om Völkl RTM 84

Völkl RTM 84 all-mountain ski

Völkl RTM 84 er en tung og konservativt udseende ski, der kører fantastisk i næsten al slags terræn // Foto: Troels Kjems

Menu